Zoeken

Tripletest: Suzuki GSX-R600 vs GSX-R750 vs GSX-R1000

Pagina 5

31 maart 2006
Inhoudsopgave
Tripletest: Suzuki GSX-R(acing)
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8
Pagina 9
Pagina 10
Pagina 11

GSX-R600

Dat de GSX-R600 de benjamin is van deze test wil niet zeggen dat hij zich daar naar weet te gedragen. Waren we tijdens onze eerste kennismaking in het Spaanse Almeria (waar we enkel op de openbare weg mochten rijden) al helemaal enthousiast over deze motor, hier in Italië wist de motor zijn ambities absoluut waar te maken. Het feit alleen al dat beide Hoegee Suzuki coureurs Veneman en Anderson zich nu al in de  top 10 van het WK Supersport weten te nestelen zegt genoeg. En dat met een machine die pas vlak voor aanvang van het seizoen gereed was, in tegenstelling tot zijn grote concurrenten die de hele winter door al hadden kunnen testen.

Dat de motor meer dan alleen een optische metamorfose heeft ondergaan blijkt al snel als je de technische gegevens erop naslaat. Nu hebben we dit al eerder beschreven in onze vorige test, maar toch willen we even de belangrijkste aspecten de revue laten passeren. Om te beginnen het motorblok, dat voor de K6 compleet nieuw werd ontworpen. In hoofdafmeting werd het blok maar liefst 20mm lager, 16mm smaller en 54mm korter. Dit wist men te realiseren door de afstand tussen de cilinders te verkleinen en de versnellingsbakassen vertikaal ten opzichte van elkaar te positioneren. Hierdoor kwam de nodige ruimte vrij die hard nodig was voor andere zaken.

Zo werd de achterbrug maar liefst 35mm langer, hetgeen volgens Suzuki moet zorgdragen voor een verbeterde tractie. Met een langere achterbrug kan namelijk een grotere veerweg worden overbrugd (was 120mm, nu 130mm), en dat vertaalt zich weer naar een betere feedback van vering en demping naar de rijder. Het motorblok werd tevens voorzien van een anti-hop koppeling zoals hij ook al op de GSX-R1000 was terug te vinden.  Daarnaast is het van katalysator en SET (Suzuki Exhaust Tuning) vlinderklep voorziene uitlaatsysteem nu helemaal onder het motorblok geplaatst. Enkel de eindpijp steekt kort uit de kuip en loopt daarbij strak naast de achterbrug af.

Het maximale vermogen van de GSX-R600 nam licht toe naar 124 Pk bij 13.000 toeren, maar dat is niet eens zijn sterkste punt. Veel indrukwekkender is namelijk het koppel dat de motor met name in het middengebied weet te produceren. Ook het maximale koppel van 72 Nm bij 10.800 toeren is erg indrukwekkend voor een zeshonderd cc motorfiets. En dat is precies wat je voelt zodra je met deze Gixxer gaat rijden. Als je niet beter zou weten, dan zou je denken dat ze in Hamamatsu stiekem de cilinderinhoud hebben vergroot.

Om het hoofd daarbij koel te houden kreeg de motor daarbij een trapeziumvormige en gebogen radiateur (overgenomen van de fabrieksracers) aangemeten. Hierdoor wist men - bij gelijk gebleven frontaal oppervlak - de koelcapaciteit met 8% te verbeteren. Een ander punt dat bij deze GSX-R600 sterk werd verbeterd zijn de remmen. De remschijven in het voorwiel groeiden van 300mm naar 310mm, waarmee de motor nu dezelfde remmen heeft als de GSX-R1000. En dat is duidelijk te merken. Niets geen vage respons of zware handkracht, maar een krachtige rem met enorm goede feedback.

Dit vonden we goed
Vermogensafgifte
Remmen
Balans

Dit vonden we minder

Instelbereik vering
Minder "op z"n neus"