Zoeken

Dossier Zero SR/S - deel 2: de reiservaring

Elektrisch Pionieren

8 november 2021
Er kleven nogal wat vooroordelen aan elektrisch rijden. De actieradius is drie keer niks, het laden duurt superlang en het rijden is totaal emotieloos. Maar is dat ook zo? Motorfreaks nam de proef op de som en ondernam met de Zero SR/S een vijfdaagse trip via België en Luxemburg naar de Noord-Franse regio Meuse.

Na jarenlang meermaals tripjes naar het buitenland te hebben gemaakt, al dan niet in vorm van een vergelijkingstest, leek het ons op de redactie een ontzettend goed idee om dat eens met een elektrische motor te doen, nadat Zero de SR/F en later de SR/S had gelanceerd. Met de SR/F en SR/S hadden de Amerikanen een enorme stap gezet, niet alleen wat actieradius betreft, maar vooral ook qua looks, performance en stuureigenschappen. Dit waren twee motoren die zich Reizen niet te doen met een elektrische motor? Challenge accepted!op alle fronten konden meten met een ICE (Internal Combustion Engine) motor, zo had ons een vergelijk tussen de SR/F en de Ducati Monster 1200 al geleerd. 

Nu zijn wij altijd wel te porren om extreme dingen te doen, zoals met een Africa Twin in vier dagen tijd binnendoor van Marbella naar huis, of in drie dagen tijd langs de Spaanse kust van Girona naar Gibraltar, dus lag het voor de hand ook iets van die strekking met een Zero te doen. Het idee ontstond al snel om in vijf dagen tijd de moeder van alle bergpassen, de Stelvio, te doen: twee dagen om van Nederland naar Nauders te rijden, gevolgd door een dag Stelvio en daarna weer in twee dagen terug naar huis. Maar ja, toen kwam corona en ging heel de wereld op slot. 

Meer dan een jaar lag het idee op de plank, totdat reizen binnen Europa weer langzaam mogelijk werd. Het plan bij Zero voorgelegd bleek er een probleem met de beschikbaarheid te zijn, waardoor de trip pas in het najaar kon worden gedaan. Gezien de tijd van het jaar besloten we het idee van de Stelvio te laten varen en voor Plan B te gaan: een 5-daagse trip via België en Luxemburg naar de Noord-Franse regio Meuse. 

Tekst: Ed Smits
Fotografie: Jacco van de Kuilen