Zoeken

Megatest: Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports DCT

Wereldreiziger

30 november 2019
Als ik na 4 intensieve dagen en 2.618,3 kilometer de Africa Twin Adventure Sports vanuit het Zuid-Spaanse Marbella thuis op de oprit parkeer ben ik helemaal kapot, maar dat zegt alles over het barslechte weer van de laatste dag. Als er één motor is waarmee ik dat avontuur volgende week direct zou overdoen, dan zonder twijfel deze 2020 CRF1100L Africa Twin Adventure Sports DCT.

“We willen je uitnodigen voor onze perspresentatie van de nieuwe CRF1100L Africa Twin Adventure Sports in het Zuid-Spaanse Marbella,” begint het telefoongesprek met Honda’s PR man voor de Benelux. “Mocht je speciale verzoekjes hebben, laat het ons dan weten.” Vooral dat laatste is niet aan dovemansoren gericht. Wij bij Motorfreaks houden wel van uitdagingen en met onze recente ervaring van Lloret de Mar naar huis op een Versys-X 300 nog vers in het geheugen ontstaat snel het plan om daar de overtreffendeVoor wie het grote avontuur lonkt trap van te doen: met de Africa Twin vanuit Marbella in een ruk naar huis. 

Nou ja, wel met tussenstops uiteraard. Het idee is om net als met de Versys-X 300 de trip in vier dagen doen. Dat wil zeggen, als ’t lukt, want niet alleen moet qua afstand ook nog eens Spanje worden overbrugd, bovendien zijn de dagen eind november een flink stuk korter, waardoor rijden in het donker onvermijdelijk is willen we ons dagelijkse doel halen. Om nog maar te zwijgen over het weer, dat in november een heel stuk frisser en natter dan in september is. 

Nu zien we je al denken, Marbella – Nederland zou ik nog wel in twee dagen kunnen doen, of anders hooguit drie, maar om het ons niet té gemakkelijk te maken is als extra uitdaging voorzien om (net als met de Versys-X 300) de complete trip binnendoor te doen, inclusief een deel onverhard. Daar staat tegenover dat elke kilometer onverhard door een kilometer snelweg mag worden gecompenseerd. Maar alleen als ’t écht niet anders kan, anders zijn snelwegen een no-go.

Desgevraagd of we de trip met de gewone Adventure Sports of de DCT versie willen doen hoeven we niet lang na te denken: doe maar de DCT versie, want geen betere manier om je écht een mening te vormen over DCT dan tijdens een monstertrip als dit. En oh ja, als het even kan graag met complete kofferset. We hebben namelijk nogal wat apparatuur mee te nemen en dan zijn koffers toch wel handig. 

Het treft, Honda heeft het Demo Pakket Aluminium voor ‘onze’ Adventure Sports voorzien, hoewel nog niet alle onderdelen binnen zijn (waaronder de valbeugels en mistlampen), maar wel ’t belangrijkste: de aluminium kofferset inclusief waterdichte binnentassen. 

Holland, here we come…

Tekst: Ed Smits
Fotografie: Felix Romero, Ed Smits