Zoeken

Test: Suzuki B-King

Pagina 2

1 oktober 2007

Wat is 'ie dik man!

Suzuki_B-King_IMG_9738.jpg

 

Vanaf de zijkant ziet de B-King er nog wel uit als een redelijk ‘normale naked’, hoewel hij flink groot en lang oogt. Maar vanaf de voorkant gezien is hij écht dik. De tank is maar een fractie smaller dan het stuur breed is! En zo smal is dat stuur niet. Ook de achterpartij met die joekels van dempers (overigens bijna geheel design, de eigenlijke demperpot zit mooi onder de duozit weggewerkt) toont vet. Het past prima in de styling van de complete motor. 

Inmiddels zijn er al leveranciers die vervangingsdempers leveren en dat oogt net zo fraai. Sommigen vinden misschien wel dat het beter oogt en het blijft dan ook een ‘love it or hate it’. Doordat het frame en de tank, met die enorme luchthappers (de tankinhoud bedraagt ‘maar’ 16,5 liter), om het motorblok heen lopen blijft er weinig zicht op het blok over. Alleen de twee carterhelften en een stukje van de cilinders zijn zichtbaar. Een échte naked is de B-King in onze ogen dan ook niet, eerder een..musclebike.? Als je de B-King trouwens eens goed bekijkt, kom je tot de conclusie dat ze bij Suzuki alle bedrading en kabels wel héél netjes weggewerkt hebben.

Suzuki_B-King_IMG_9761.jpg

Suzuki_B-King_IMG_9766.jpg 

Een prettige kennismaking

Eenmaal plaatsgenomen op het goede, comfortabele, zadel valt natuurlijk weer die brede tank op, waarvan de luchthappers met geïntegreerde richtingaanwijzers de breedte bepalen, én de console op de tank. Een chromen console, waarin het contactslot huist, zoals je dat eigenlijk alleen op de M1800R verwacht, om maar in eigen huis te blijven. Ook de select/reset- en A/B modustoetsen (van het S-DMS oftewel Suzuki-Drive Mode Selector) én de tankdop zitten op, of in, deze console. Die A/B modus kan alleen gewijzigd worden als de motor stil staat en bij ingeschakeld contact, dus niet onder het rijden en dat is jammer. In de A-modus beschikt de rijder over het volle vermogen en koppel, in de B-modus wordt dat vermogen en koppel tot zo'n 70% gereduceerd doordat de opening van de gaskleppen wordt 'geremd' en dat kan in bijvoorbeeld nat weer best handig zijn. Het lijkt op dat van de GSX-R1000 die een A/B/C-modus heeft, maar dan zonder de B, snappie? Heeft ongetwijfeld met het prijskaartje te maken.

De (rustige) toerenteller, met daarin de benzine- en temperatuurmeter en waarin de A of B modus wordt weergegeven, huist ook in een chromen behuizing die nog het meest lijkt af te stammen van een Amerikaanse auto (musclecar) uit de jaren ’50. De rest van het instrumentarium is compact en ziet er goed uit. Rechts naast de toerenteller kun je digitaal de snelheid - razend snel - zien oplopen en zit de versnellingsindicator. Links naast de toerenteller een verzameling lampjes voor neutraal, fuel-injection, olie, groot licht, watertemperatuur en contact. Tevens twee softe knoppen waarmee je door een menu heen kunt drukken om gegevens (zoals de eerst komende onderhoudsbeurt) op te vragen. Uiteraard ook twee knipperlichtindicators en het geheel heeft in het donker een zacht blauwe verlichting.

Suzuki_B-King_IMG_9853.jpg 

Samen met de eveneens chromen spiegels, die wél goed zicht bieden, geeft dit de B-King een eigen uitstraling. Mooi? Dat mag je voor jezelf uitmaken, wij vinden van wel. De afstand tot het stuur is precies goed en de hele zit is ontspannen te noemen. In het 1340cc blok huizen 185 paarden (opgegeven én gemeten, zie uitdraai) en natuurlijk ben je vooraf wat wantrouwend over het karakter van zo’n potent blok. Nou, laat maar varen dat wantrouwen want zelfs de eerste de beste lesser voor het A-rijbewijs krijgt dit apparaat van zijn plek. En dat is niet denigrerend maar complimenteus bedoeld.

Suzuki_B-King_IMG_9760.jpg

Wie hard wil rennen heeft een grote neus nodig. De B-King hééft grote neusgaten.

Wát een souplesse, wat een gemak. Zet de Soes in zijn eerste versnelling (hé, alweer geen KLAK!?) laat de koppeling opkomen en geef een weinig gas (vooral dat laatste is zéér belangrijk zou later blijken) en de B-King zoeft er, geholpen door een gigaberg koppel, soepel vandoor. Kanttekening; de knieprotectie van ons leren pak komt tegen de uitstulpingen van de brede tank en dat levert wat onhandigheid op bij het schakelen. Nou ben ik persoonlijk niet de grootste met mijn 1.77 dus langere mensen kunnen hier zeker last van hebben, tenzij ze ‘Italian style’ rijden. Je leert er wel mee omgaan, beetje verzitten, maar wel iets om rekening mee te houden.