Test: Quantya Strada, elektrisch rondcrossen
3: LiPo
Inhoudsopgave |
---|
Test: Quantya Strada, elektrisch rondcrossen |
2: Zwitsers uurwerk |
3: LiPo |
4:E-mX |
5: Conclusie |
6: technische gegevens |
LiPo
Start de Quantya en er gebeurd…..niks! Nou ja niks, er gaan wat lampjes branden en het dashboardje. Geen rook of een pruttelende motor, maar dat is natuurlijk ook niet vreemd bij een elektrische motorfiets. Wel vreemd is het dat je gewoon echt geen idee hebt dat de motor aanstaat. En aangezien een draai aan het gas genoeg is om de motor al in beweging te laten komen, is het even oppassen als je al de motor aan hebt staan en nog moet opstappen. Voor het opstappen pak je namelijk al gauw het stuur vast en helemaal op de Quantya. Met een zithoogte van 915mm is het namelijk niet een lage motor te noemen. Met de smalle taille valt de hoogte opzicht wel weer mee als je eenmaal op de Quantya hebt plaatsgenomen.
Veel anders dan een normale (cross)motor is de Quantya niet. Het zit hetzelfde, dezelfde onderdelen kom je (grotendeels) tegen, maar toch is het gevoel anders. Het zit voornamelijk tussen de oren, of beter gezegd dat je oren niks horen. Want het blijft een gewenning dat je de motor niet hoort lopen. Eigenlijk erg voorzichtig wordt er dan ook door ons voor het eerst aan het gas gedraaid. En langzaam begint de Quantya direct te rollen. Een koppeling inknijpen of langzaam laten opkomen hoeft niet, want die is er gewoon simpelweg niet. De Quantya heeft namelijk geen versnellingen en dus ook geen koppeling.
Na een paar voorzichtige eerste meters begint het rijden zelf al wel snel vertrouwd aan te voelen, het blijft tenslotte een motorfiets. Al blijft het heel vreemd dat je geen motor hoort, of had ik dat al gezegd? De elektromotor zoemt wat, maar het enige wat we horen is windgeruis en het geluid van rollende banden. Een hele aparte ervaring en stiekem denken we gelijk we of het niet mogelijk is om een stukje (elektrische) sound engineering te ontwikkelen. Gewoon voor het gehoor van jezelf en mogelijk ook dat omstanders weten dat je er rijdt. Want ook als je niet op de Quantya zit, hoor je behalve het rollen van de banden bijna helemaal niks.
Accu
Het zal verlopig nog wel een discussiepunt blijven hoe ‘groen’ een accu nu uiteindelijk is. Er zijn weliswaar geen fossiele brandstoffen nodig om een elektrische motorfiets met accu aan te drijven, maar een accu moet ook worden opgeladen en worden gemaakt. Vooral dat laatste is volgens de ‘tegenstanders’ een grote belasting voor het milieu. Ook voor het prijskaartje van een elektrisch voertuig (motorfiets) is de accu zo’n beetje het duurste onderdeel. Volgens VHM is de prijs van de accu ongeveer de helft van de motorfiets. De lithium polymeer – afgekort als LiPo – accu is één van de modernste accu’s op dit moment. De ontwikkelingen van krachtige en tegelijkertijd compacte accu’s is de laatste jaren alleen maar in een stroomversnelling gekomen. De laptop en mobiele telefoon hebben hier zeker aan bijgedragen. Was nog niet zo lang geleden een hele vracht accu’s nodig om een beetje vooruit te komen en actieradius te hebben, met de huidige generatie kan je voldoen met 1 accu. Komende jaren zal de ontwikkeling van de accu’s alleen maar doorgaan, waardoor ook de mogelijkheden van elektrische motorfietsen toe zullen nemen. De LiPo accu van de Quantya heeft een garantie van 2 jaar of 1000 keer worden opladen. In Zwitserland hebben ze sommige accu’s al meer dan 2000 keer opgeladen. De capaciteit is dan wel met 20 tot 25% afgenomen, maar nog wel te gebruiken. Om het maximale uit de Quantya te halen adviseren zij om de accu naar Zwitserland op te sturen en zij zullen de accu recyclen.De ongeveer 17pk van de Strada mag misschien niet veel lijken, maar als we in Boekel en omstreken wat rondcrossen, blijkt al snel dat bij elektromotoren er in hele andere waardes moet worden gedacht. De Strada zelf weegt maar 95 kilogram, en met de wetenschap dat een elektromotor gelijk over al zijn kracht beschikt schiet je er als het ware vandoor. Vanaf stilstand gaat het in één keer door naar ongeveer 70km/u. De snelheidsmeter gaf ongeveer 75 kilometer per uur aan. Het is trouwens niet het maximum wat er uit de Strada is te halen. Bij VHM weten ze ons te vertellen dat de motoren ‘begrensd’ zijn. Vanuit garantie overwegingen en vanwege de actieradius haalt de Strada maar ongeveer 60% van wat eruit te halen is. Bij VHM hebben ze zelf al 100km/u op de teller gezet, weten ze te vertellen. Als dat soort snelheden zijn te halen met de Quantya – zonder dat het van grote invloed op bijvoorbeeld de actieradius is – wordt de Quantya nog interessanter. Een stukje snelweg is er dan ook mee te nemen, zonder dat gelijk de vrachtwagens je links en rechts voorbij komen.