Zoeken

Test: Quantya Strada, elektrisch rondcrossen

2: Zwitsers uurwerk

17 februari 2009
Inhoudsopgave
Test: Quantya Strada, elektrisch rondcrossen
2: Zwitsers uurwerk
3: LiPo
4:E-mX
5: Conclusie
6: technische gegevens

Zwitsers uurwerk

Quantya Strada

Toegegeven, een echte primeur was het voor ons ook weer niet, al eerder hadden we op de Vectrix VX1, 's werelds eerste elektrisch aangedreven motorscooter, gereden. Maar de Quantya is toch net weer even anders, de Quantya is een elektrische crossmotor. Op zich best wel apart als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de Vectrix of veel van de ‘hobby’projecten welke op internet te vinden zijn.

VHM
VHM – oftewel Van Haandel Motorparts BV – uit Boekel is de importeur van Quantya in de Benelux. Geen onbekende naam in de motorwereld. Nationaal maar tevens international, want de producten van VHM zijn onder andere terug te vinden in de motoren van wereldkampioenen motorcross en in grandprix motoren.

In 1992 is VHM begonnen met het ontwikkelen van carburateurs voor tweetaktmotoren, voor bijvoorbeeld in de kartsport maar ook motorfietsen. Ondertussen zijn het niet alleen carburateurs wat ze bij VHM ontwikkelen, testen en produceren. Onder andere worden er bij VHM naast carburateurs cilinderkoppen en krukassen ontwikkeld en geproduceerd. En dat allemaal in eigen huis. Sinds oktober 2008 is VHM importeur geworden van de Quantya elektrische motorfiets in de Benelux.
Een stuk minder vreemd wordt het als je de ontstaansgeschiedenis erbij pakt. Net zoals veel zelfbouwprojecten is het idee voor een elektrische crossmotor ontstaan uit praktische overwegingen. Nog geeneens omdat de fossiele brandstoffen opraken of dat de benzine zo verschrikkelijk duur werd – al is dat altijd wel een goede reden om een alternatief te bedenken – maar vanwege problematiek waar wij in Nederland ook volop tegenaan lopen. In Zwitserland – waar de Quantya vandaan komt – ondervond men veel problemen met betrekking tot overlast van het crossen, en met name het geluid. Ook daar zijn er mensen die het niet waarderen als je aan het crossen bent en het ‘lawaai’ wat het voortbrengt. En wat doe je dan als je toch graag wilt crossen zonder dat overal weggejaagd wordt? Juist… je gaat op zoek naar een alternatief met weinig tot geen geluidsoverlast of dat ze kunnen zeggen dat je schadelijke stoffen uitstoot. Het resultaat na 5 jaar ontwikkelen zijn de Quantya Strada en Track. Dat was in 2007 toen de Quantya al een typegoedkeuring kreeg. In 2005 hadden ze in Zwitserland al het merk Quantya opgericht, terwijl ze al met ‘bouwen’ in 2002 zijn begonnen.

Quantya Strada
Quantya Strada
Quantya Strada

Beide modellen zijn eigenlijk identiek aan elkaar. Het enige verschil zit 'm in de verlichting en kentekenplaat die op de Strada is bevestigd, waardoor je er ook mee op de openbare weg mag rijden. Daarnaast is de straatversie motorisch net iets anders afgesteld. De Track is puur om mee te crossen en voor sportief gebruik gemaakt en is daarom wat feller met optrekken, maar heeft met ongeveer 55 kilometer per uur een lagere topsnelheid. De Strada haalt maximaal ongeveer 70 kilometer per uur. De controller – met de software van Quantya zelf die de ‘afgifte’ regelt – zorgt voor dit verschil. Beide fietsen zijn verder identiek en behalve dat er een elektromotor met accu op de plaats van het motorblok zit, zijn ze niet veel anders dan een ‘normale’ motorfiets. Niet zo vreemd als je bedenkt dat veel onderdelen van verschillende motorfietsmerken afkomstig zijn. Voor zaken als de vering zijn ze bij Quantya ook niet bij de eerste de beste gaan shoppen. Met het oog op de cross en enduro doeleinden ook niet vreemd natuurlijk. De achtervering is van Sachs afkomstig en de 40mm voorvering van Marzocchi. Quantya levert overigens ook een supermotard kit met ondermeer speciale banden, velgen en wave remschijven.

De Strada is daarnaast uitgerust met een verlichting en een dashboardje om ook op de straat te mogen rijden. Zoals zovaak op crossmodellen heeft het dashboardje niet veel meer weg van een fietscomputertje met de informatie die je op een motor nodig hebt. Wel afwijkend is de lichtschakelaar. Een draaiknop die zelf ook nog eens oplicht als het licht is ingeschakeld. Weer eens wat anders dan de 13 uit een dozijn schakelaars die gewoonlijk op motorfietsen zijn terug te vinden. De tankdop is omgedoopt tot ‘accumeter’. Via ledlampjes wordt aangegeven hoeveel stroom nog aanwezig is en een digitaal display laat het aantal draaiuren zien.

Toch ziet de Quantya er verder niet bijzonder opvallend uit, al blijft de Lithium polymeer accu van 48Volt met daaronder de D.C. brush elektromotor een opvallende plaatsvervanger van de normale benzinemotor. Op de Track zorgt de combinatie van de accu en de elektromotor voor een maximaal vermogen van 8,5 kW terwijl het bij de Strada zelfs 12 kW is en dus ongeveer 17 pk bedraagt. Het maximale vermogen is bij beide 31,5 Nm. Niet gelijk waardes waar je stijl van achterover valt, maar met het vermogen wat direct tot je beschikking staat en een gewicht van iets meer dan 90 kilogram moet het genoeg zijn om als een speer van je plek af te komen. Opladen van de accu neemt ongeveer 2,5 uur in beslag, waarbij al na een uur deze voor 80% is geladen. Duurt het je allemaal te lang, er is ook een snellader te krijgen waardoor opladen in ongeveer 90 minuten haalbaar is.

Quantya Strada