Zoeken

Test: BMW M 1000 R

Back on Track

7 februari 2024

Hier staan we nu dus weer in de paddock van het TT circuit, als ik ‘s ochtends wat stijfjes uit mijn motoraanhanger/gelegenheidsslaapplek kruip en recht op de achterzijde van de zwartkleurige M 1000 R uitkijk die ik gisterenavond in het donker achter mijn trailer onder een tentje heb geparkeerd. Het eerste waar mijn oog deze zonnige ochtend op valt is op een wel erg groot rond gat aan de rechterzijde van de motor, waar in de Akrapovič uitlaatdemper overduidelijk de dB-killer Kende gij ok wheelie doen? Pfff, voorwiel aan de grond houden, dát is pas moeilijkontbreekt en je bijna rechtstreeks via de uitlaatkleppen in de cilinders kunt kijken (oké oké, dat laatste is beetje overdreven, maar je begrijpt vast wat ik bedoel). Fuckerdefuck, zijn ze vergeten om de dB-killer erin te plaatsen flitst er door mijn hoofd, dus bye bye dagje circuit, dit gaat ongetwijfeld véél te luid zijn! Vervolgens duurt het voor mijn gevoel nog veel te lang voordat het merendeel van de paddock ook is ontwaakt, zodat ik voor het eerst de startknop van de slechts 700 km oude M 1000 R in kan drukken. 

Met een verhoogd toerental en het BMW kenmerkende rauwe mechanische motorgeluid komt de M meteen tot leven, tot mijn grote verbazing en opluchting(!) met een zeer bescheiden uitlaatgeluid. Poeh poeh, wat een geruststelling, dit gaat dus wel goed komen! Het duurt wel eventjes voor het verhoogde toerental zakt naar het stationaire toerental en ik laat de motor op het gemakje al wat lekker warmdraaien, er gaat per slot van rekening niks boven de typische geur van een warme nieuwe motor in de ochtend. 

Ondertussen flipper ik eens door het menu op het grote en duidelijke TFT kleurenscherm in een poging om wat instellingen naar persoonlijke smaak aan te passen. Vorige keer kon ik zonder handleiding niet 1-2-3 vinden waar en hoe ik zelf de elektronische settingen kon aanpassen, maar voor deze test kreeg ik ruim op voorhand de handleiding al gemaild. Deze eens goed bestudeerd bleek het allesbehalve een moeilijke opgave te zijn om in de juiste menu’s te komen, als je maar weet waar je moet zijn. Er is zelfs een apart hoofdstuk in de handleiding voor circuit gebruik, dus daar heb ik mij voor vandaag ook maar op gefocust.

Als eerste zet ik de bandenspanningscontrole uit, want vorige keer na het verlagen van de bandenspanning voor circuitgebruik kreeg ik direct bij het wegrijden op zowel de S en het M model een groot schermvullend “te lage bandenspanning, direct stoppen” in beeld waardoor ik niets meer op het TFT scherm zag, dat gaat me dus niet nog eens gebeuren. BMW heeft ervoor gekozen dat je maximaal tussen 4 rijmodi kunt switchen en standaard zijn dit Rain, Road, Dynamic en Race, waarin BMW alle parameters (zoals vermogensafgifte, Wat een verschil met de vorige M. Zou 'm dat nou in de kleurstelling zitten?gasrespons, tractiecontrole, wheeliecontrole, ABS, elektronische vering) zelf heeft vastgelegd en passend bij de gekozen modus heeft gemaakt. Al rijdend kun je gasdicht met een druk op de mode-knop tussen deze rijmodi switchen, maar ook dat gasdicht moet je wel effe weten anders druk je je een ongeluk en verandert er niets. 

De M heeft daarnaast ook nog eens 3 volledig zelf te programmeren modi, namelijk Pro1, Pro2 en je raad het al… Pro 3. Om deze te kunnen selecteren moet je dus wel even 3 andere rijmodi deselecteren gezien het maximaal aantal 4 betreft en nadat ik Rain, Road en Dynamic heb uitgevinkt kan ik de 3 Pro modes toevoegen en per Pro modus zelf op eenvoudige wijze mijn voorkeur vastleggen. Bij de elektronisch geregelde semi-actieve vering wordt onderscheid gemaakt tussen voorvork en achtershock, maar enkel bij de achterzijde kan los van elkaar de ingaande en uitgaande demping worden ingesteld. Aan de voorzijde wordt optie niet geboden, hier kan enkel de demping worden ingesteld die dan zowel voor de ingaande als ook de uitgaande demping wordt toegepast. 

Dat wil zeggen, tenzij je de optionele veerwegsensor uit het racepakket koopt en laat installeren, want dan kan ook voor de in- en uitgaande demping los van elkaar worden afgesteld. Gezien het toch al niet goedkope prijskaartje van deze M is dat eigenlijk té belachelijk, dat je daar dus nog eens extra de knip voor moet trekken. Buiten dat is er echt niks aan te merken op het standaard uitrustingsniveau van deze M 1000 R, dat gaat van meervoudig verstelbare rem en koppelingshendel, up/down quickshifter, volledig instelbare rem/schakelset tot handvatverwarming, cruise control en
Tot in het kleinste detail zie je de M. Display kent meerdere lay-outs, deze had onze voorkeur

200 pk voor een Naked, da's heul erg explosief
een alarmsysteem. O ja… het standaard sleutelloos contactslot, dat vindt men kennelijk ook een meerwaarde al weet ik voor de zoveelste keer niet beter dan de sleutel maar met een tiewrap aan het stuur te binden, bij gebrek aan zakken in mijn racepak. Niet echt praktisch dus en ik moet deze vandaag meermaals los knippen omdat ik de sleutel nodig heb om de tankdop te openen, maar over het benzine verbruik dadelijk nog wat meer. 

Voor onze test zijn die 3 instelbare Pro-modi natuurlijk fantastisch, zo varieer ik per modus met de diverse parameters als gasrespons, motorrem, TC en vooral vering waardoor ik op het circuit direct kan voelen wat het effect van de instellingen is. De mogelijkheid om zelf je voorkeuren vast te leggen is uiteraard een hele grote meerwaarde die veel verder reikt dan het circuit, ik denk maar even hardop dat voor straat gebruik het bijvoorbeeld gemakkelijk zou zijn om 1 van de Pro modi te gebruiken om de vering af te stellen op bijvoorbeeld duo-gebruik, wanneer je regelmatig met iemand achterop op pad gaat. Of stel je voor dat je wat lichter of zwaarder bent dan het gemiddelde gewicht van de Duitse(?) rijder(ster) waarmee BMW de adaptieve vering laat werken. Ook kun je opteren voor zijdezachte gasrespons, volledige TC en volledige wheeliecontrole om maar een paar instelmogelijkheden te noemen, dus het is zeker niet enkel te gebruiken voor hardcore circuitgebruik!