Zoeken

Test: Ducati Multistrada 1200 S versus KTM 1290 Super Adventure

Tweede ronde

13 januari 2016
Terwijl we druk in overleg zijn met een Honda dealer in Freudenstadt begint de moed ons aardig in de schoenen te zakken. In drie dagen tijd binnendoor op en neer naar de het Oostenrijkse Lech, waar ons koningshuis jaarlijks op skivakantie gaat, leek op voorhand al een haast onmogelijke opgave, en nu helemaal. De Multistrada 1200 staat twintig kilometer hier vandaan met een lekke band en het lijkt er steeds meer naar uit te gaan zien dat de Ducati – en daarmee dus ook de test – hier z’n Waterloo vindt.
Inhoudsopgave
Test: Ducati Multistrada 1200 S versus KTM 1290 Super Adventure
Vijflandenrondje
Ducati's wederopstanding
Beteugelde agressie
Donker en op het nat
KTM 1290 Super Adventure
Ducati Multistrada 1200S
Conclusie
Technische gegevens

Adventure Sports

Tekst: Karim Mostafi, Ed Smits
Fotografie: Ed Smits

Nee, we hadden ons de herkansing van de Multistrada heel anders voorgesteld. Ducati’s sportieve allroad, vanaf z’n introductie vijf jaar geleden de ongekroonde koning van het Adventure Sport segment, had ons afgelopen zomer in direct vergelijk met de nieuwe BMW S1000XR behoorlijk teleurgesteld. DTwinsD'r is in al die jaren nog steeds niks veranderd bij Freaks. Zodra we op pad zijn wordt het de 'alles is anders show'.e ooit zo extreme hoogpoter voelde vergeleken met de supersportieve S1000XR elektronisch gecastreerd. Een bewuste keuze, aldus Ducati, om in te spelen op de wensen van de klant door wie de voorganger(s) als te intimiderend werd ervaren.

Wat ons op het idee bracht om de Multistrada 1200 in de herkansing te doen. Enerzijds omdat de fiets de afgelopen jaar behoorlijk wat goodwill bij ons had gekweekt – niet voor staat sinds afgelopen zomer het eerste model te blinken in mijn schuur, anderzijds omdat het vorige avontuur richting de Stelvio door de afwezigheid van de 1290 Super Adventure eigenlijk niet compleet was geweest. En dus was het tweede strijdplan snel gemaakt: in twee dagen zo veel mogelijk kilometers maken om de karakters van de twee fietsen goed in ons op te kunnen nemen, hoe moeilijk kan dat zijn?

Adventure Sports
Niet dat ik daar rouwig om ben, zolang er straks maar Bier und Bradwurst is.