Zoeken

Freaks goes rondtrip Schotland

Infografie

30 oktober 2019

Schotland is een voormalig koninkrijk dat samen met Noord-Ierland, Wales en Engeland het Verenigd Koninkrijk vormt. Geologisch valt Schotland in drie delen te verdelen: in het noorden de Schotse Hooglanden, centraal de laaggelegen Central Belt en in het zuiden de Southern uplands. De hoogste berg is de Ben Nevis met 1.344 meter, maar Schotland staat vooral bekends om zijn vele Lochs, de grootste en bekendste zijn Loch Lomond, Loch Ness, Loch Awe en Loch Maree. Ook dit is Schotland: trajectcontroles op veel doorgaande wegenSchotland is ook het land van de Scottish Whisky en doedelzakken, hoewel we dat laatste niet veel hebben gezien. Het land is verdeeld in vijf whisky-producerende regio's: Campbeltown, Hooglanden, Islay, Laaglanden en Speyside. Waar een whisky is gemaakt kan van grote invloed zijn op de smaak, alles van de bron van het water tot de aanwezigheid van turf in de lokale omgeving komt door in de smaak.  

Schotland heeft (net als de rest van het Verenigd Koninkrijk) de reputatie erg nat te zijn en dat klopt deels ook wel. De Schotse Hooglanden kunnen erg nat, grijs en koel zijn, zo weten we nu uit eigen ervaring. Maar desalniettemin zeker de moeite waard. Gemiddeld valt in de Hooglanden 250 dagen per jaar neerslag, waarmee het dus gemiddeld 116 dagen per jaar droog is. De hoeveelheid neerslag verschilt nogal. Boarden met de motor is een fluitje van een centHet centrale laagland is het minder nat dan de hooglanden, net als dat het oostelijke deel van Schotland is minder nat is dan het westen. Temperatuur ligt in de zomer meestal tussen de 22 en 25 graden.  

DFDS Seaways vaart degelijks van IJmuiden naar Newcastle en visa versa. De overtocht duurt ongeveer 15 uur en vertrekt 's middags om 17:30 uur. Inchecken kan tot uiterlijk 45 minuten voor vertrek. Bij de incheckbalie krijg je nieuw spanbanden om je motor mee vast te zetten. Mocht je daar niet handig in zijn, er is altijd wel personeel in de buurt dat een handje wil helpen. Prijzen variëren afhankelijk van het seizoen, er is een variatie aan hutten waaruit je kunt kiezen, van 2-4 persoons Economy Cabine tot Commodore De Luxe Cabine. Aan boord is 's avonds volop vertier.