Zoeken

Eerste test 2025 QJMotor modellen

Sportief

28 april 2025

Tijdens deze volgens Ykema eerste Benelux presentatie van wat er dit jaar minstens twee, maar misschien zelfs drie gaan zijn, staan maar liefst vier verschillende modellen voor een eerste kennismaking klaar: de sportieve Naked SRK 600, die het afgelopen jaar nog als SRK 550 door het leven ging, de SRK 600 SR Supersport, SRK 600 SX Touring en SRK 700 SX Touring, waarbij de aanduiding Touring voor de 3-delige aluminium kofferset staat waarmee de twee hoogpoters standaard worden geleverd. Op de drukste dag van het jaar met een supersport cruisen door hartje Rotterdam. Maar goed, het had ook kunnen regenenDe drie 600 modellen hebben alle drie dezelfde 554cc paralleltwin als kloppend hart, terwijl het 700 model een 698cc paralleltwin voor de aandrijving heeft, goed voor een topvermogen van 70 pk bij 8.000 tpm en een maximumkoppel van 70 Nm bij 6.000 tpm. De 554cc paralleltwin daarentegen heeft een topvermogen van 56 pk bij 8.250 tpm en een maximumkoppel van 54 Nm bij 5.500 tpm, wat best opmerkelijk mag worden genoemd, omdat de motoren in standaard trim dus niet geschikt zijn voor het A2-rijbewijs, maar daar -uiteraard- wel op kunnen worden aangepast, maar dat even terzijde. 

We beginnen de eerste van vier speeddates met de SRK 600 RS, het kleintje Supersport dat zoals gezegd op het A2 rijbewijs kan worden aangepast. In principe is de motor van de SRK 600 (strikt genomen de SRK 550) afgeleid, maar de verschillen gaan verder dan alleen het monteren van een kuip en het verwijderen van de spiegels op het stuur. Het eerste dat opvalt zodra ik op de RS heb plaatsgenomen, is dat de voetsteunen beduidend hoger zitten dan bij naakte variant. Een beetje té hoog als je ’t mij vraagt, zo krap als de kniehoek is. En dan ben ik nog niet bepaald groot, kan me zo voorstellen dat het voor personen Kijk, dit vindt 'ie al veel leuker, maar de volgende keer toch maar circuit doen?met lange staken best een uitdaging zal zijn. Daarnaast heeft QJ het brede stuur voor clipons ingeruild die onder de kroonplaat zijn gemonteerd, maar dat stoort me helemaal niet. De zithouding van mijn bovenlijf is goed en de clipons zitten zeker niet te laag dat het bij lage snelheid vermoeiend wordt, het zijn puur en alleen de knieën die een rit op den duur oncomfortabel gaan maken.

Vanuit het zadel heb je zicht op eenzelfde TFT-kleurendisplay als de SRK 800 RR, dat de belangrijkste informatie overzichtelijk weergeeft: snelheid, toerental, gekozen rijmodus en gekozen versnelling. Daarnaast wordt ook de bandenspanning en bandentemperatuur weergegeven, plus nog een klokje en de odometer/tripmeter (1 en 2), maar dan heb je het zo’n beetje wel gehad. Iets meer boordinformatie zou mooi zijn geweest. De bediening, via twee knoppen op het stuur, zouden we niet als bepaald gebruiksvriendelijk willen bestempelen, niet voor niets dat de meeste merken op Dan stuurt dit op straat toch veel gemakkelijker. Maar ja, qua looks gaat er niks boven de RS ofwel een joystick, ofwel 4 knoppen zijn overgegaan. Wat ik ook doe, ik slaag er naar niet in om de rijmodus naar Sport aan te passen en als me dat ineens wél is gelukt heb ik geen flauw idee wat ik nu anders heb gedaan om het wel te laten slagen.

Het eerste dat me opvalt is hoe ontzettend licht de koppeling te bedienen is. Super fijn, helemaal als je op de drukste dag van de week (uiteindelijk zou het de drukste dag van het jaar tot nu toe blijken te zijn) je vanuit hartje Rotterdam een weg richting het buitengebied moet banen. De 554cc paralleltwin pakt vanaf lage toeren mooi op en voelt voor zover we dat kunnen testen echt helemaal niet verkeerd aan, maar om een serieus oordeel te kunnen vellen is onze speeddate te kort. Wel merk ik na pak ‘m beet een uur rijden aan de zithouding (lees: de hoge voetsteunen) te zijn gewend, dus blijkbaar is het minder storend dan ik in eerste instantie dacht toen ik net op de motor had plaatsgenomen. 

Toch voelt de overstap van de SRK 600 RS op de SRK 600, waarvan de voetsteunen aanzienlijk lager zijn gemonteerd, als een zegening. Een vlugge blik op beide motoren leert ons dat de rem/schakelsets op dezelfde ophangpunten zijn geschroefd en daardoor in principe dus uitwisselbaar zijn, maar dat je dat niet snel zult doen, omdat ze elk een eigen ontwerp hebben specifiek voor het design van de motor past.Chinese CST banden geven best veel vertrouwen Daarnaast heeft de RS ook nog eens een lagere zit (770/790 mm vs. 790/810mm), waarmee het verschil in zitcomfort meteen is verklaard. 

Wat sturen betreft doen de twee SRK modellen niet onder voor elkaar, maar dat is ook niet vreemd. De twee modellen hebben hetzelfde rijwielgedeelte met hetzelfde frame en dezelfde vering, en hebben dezelfde Brembo remmen, waardoor in feite alleen de zithouding anders is en het dus meer een vraag is waar je voorkeur naar uit gaat: wil je een Supersport, of wil je liever een sportieve Naked. Voor mij persoonlijk is dat een lastige keuze. Qua design spreekt de RS meer tot de verbeelding en die beschikt bovendien over een veel fraaier TFT-kleurendisplay, maar daar staat tegenover dat de zithouding van de Naked toch echt de voorkeur heeft. Qua design is de Naked SRK 600 helemaal niet verkeerd, met uitzondering van het display dat te klein is voor de franjes waaruit het is opgebouwd. Te druk, te veel kleurtjes en streepjes, waardoor het onoverzichtelijk wordt. En laat nou een display precies datgene te zijn waar je tijdens het rijden op uit kijkt.