Zoeken

Test: Aprilia Atlantic 400 vs. Yamaha Majesty 400

Avonturen bij de buren

8 oktober 2009
Inhoudsopgave
Test: Aprilia Atlantic 400 vs. Yamaha Majesty 400
Ik ga op vakantie en neem mee...
Ed's avontuur
Aprilia Atlantic 400 Sprint
Edwin's keuze
Yamaha Majesty 400 ABS
Kilometervreter
Conclusie
Technische gegevens

Scooterdrome

Van alle soort motoren zijn de motorscooters misschien nog wel de meest vreemde eenden in de bijt. Waarom mag wel duidelijk zijn. Een heel ander design, over het algemeen een ander soort techniek en vooral de zithouding maakt dat veel motorrijders laagdunkend denken over deze vorm van motorrijden. Terwijl, hoe je het ook wendt of keert, het ook gewone motoren zijn. Motoren waar je ontzettend veel lol mee kunt beleven, iets waar wij inmiddels al weer twee jaar geleden al snel achter waren komen na met drie maxi scooters de binnenstad van Parijs onveilig te hebben gemaakt.

Toch wil het maar niet vlotten met motorscooters in ons koude kikkerlandje. Natuurlijk, het enige segment dat ondanks de wereldwijde crisis nog groei weet te realiseren is de motorscooter, maar dat komt meer dankzij de als een verstopt riool zijnde Nederlandse infrastructuur dan dat de scooter zich op een groeiende populariteit zou mogen verheugen. Vraag de gemiddelde motorrijder naar een motorscooter en hij zal nog altijd het onderwerp willen mijden als de Mexicaanse griep.

Tijd dus om het heft opnieuw in handen te nemen en twee motorscooters aan een niet alledaagse test te onderwerpen. Geen woonwerk verkeer of laveren door de stad, maar richting het Duitse Harz gebergte om precies datgene te doen wat we normaal gesproken met een motorfiets zouden doen: sturen en afstanden rijden.

Met de kennis van de zware motorscooters nog vers in het geheugen was de keuze snel gemaakt ditmaal de onderneming met de lichtere varianten van de maxi scooters ten uitvoer te brengen: de Aprilia Atlantic 400 en Yamaha Majesty 400 ABS.


Tekst: Ed Smits, Edwin Loos
Foto’s: Ed Smits, Vincent Burger