Zoeken

Verslag SBK Assen

Pagina 2

8 september 2005
Inhoudsopgave
Verslag SBK Assen
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8
Pagina 9

Vrijdag

SuperSport:
De eerste vrije training voor de Supersport was er één zoals die al eerder in het seizoen werd verreden. Alle toppers stonden er goed bij, niets bijzonders. Of toch? Jazeker! Want wiens naam stond vonden we terug op P5? Niemand minder dan Arie Vos, die met een minimale voorbereiding in een zeer hectische week vlak voor de Superbikes toch een wildcard had weten te bemachtigen. Hij verbaasde iedereen en misschien zichzelf ook wel.

Ook de andere nederlandse deelnemers, Jarno Jansen 9e, Jarno v.d. Marel - die natuurlijk nog moest wennen aan de motor van Barry Veneman - 21e, Allard Kerkhoven 23e, Johan Veijer 24e en Mille Pajic 28e deden goed mee. Feit is,dat de Nederlandse coureurs de baan goed kennen en daar in zo"n eerste training hun voordeel mee doen. Ondanks dat werd er in de pitlane met argus ogen naar het team van Arie gekeken. Tijdens de eerste kwalificatie ging iedereen al sneller rond en kwam er enige duidelijkheid hoe iedereen er voor stond. De lijst werd aangevoerd door Sébastian Charpentier, de klassementsleider uit het Winston-ten Kate team, die hier op het circuit van Assen de titel zou kunnen veroveren. Arie Vos hield stand en noteerde een 9de tijd.  

Superbikes:
Troy Corser is "the man to beat" en in Assen zou dat wel eens kunnen gebeuren. Heel goede resultaten heeft Troy in het "verleden" op het circuit van Assen niet zoveel behaald en er zijn andere coureurs die van Assen houden en altijd goed scoren. Chris Vermeulen bijvoorbeeld, die vorig jaar een 5e en een 1e plaats scoorde. De eerste vrije training van de Superbikes verliep in ieder geval goed voor Noriyuki Haga, hij voerde de lijst aan gevolgde door James Toseland, Andrew Pitt en Troy Corser. Chris Vermeulen liet een 5e tijd noteren en Karl Muggeridge een 8e.

De Petronas FP1"s van Steve Martin en Gary McCoy vonden we terug op de 10de en 20e plaats wat zeker van Martin een goede prestatie was te noemen. Voor Régis Laconi was dit race weekend - te - snel voorbij. Hij viel tot tweemal toe op dezelfde elleboog die hij daardoor dusdanig blesseerde dat rijden dit weekend niet mogelijk was! Natuurlijk waren vele ogen gericht op "die andere wildcard" rijder, Jurgen v.d. Goorbergh. De tijd om aan de machine te wennen was - evenals eerder dit jaar tijdens de MotoGP van China op de Honda RC211V - te kort, maar iedereen was benieuwd naar wat dit avontuur ging opleveren. Tijdens deze eerste training wist Jurgen een 18e tijd te realiseren, zo"n 2,5 seconden achter Haga.

Robert Menzen, Bob Withag en Paul Mooijman vormde een "treintje" op de 27, 28 en 29e plaats met onderlinge verschillen van ongeveer 4 tienden. Bij de eerste kwalificatie kregen we een heel ander beeld voorgeschoteld. Haga kreeg niet veel van z"n tijd af, maar een groot aantal andere coureurs wel met als gevolg dat hij naar de 11e plek duikelde.

Ook James Toseland had een goed weekend!

James Toseland liet zich van zijn beste kant zien en prijkte bovenaan de lijst met Troy Corser daar direct achter. De Winston-ten Kate rijders Muggeridge en Vermeulen deden goed mee met de plaatsen 3 en 4. Heel verassend waren de plekken 5 en 6 van Lorenzo Lanzi op de SC Caracchi Ducati 999 en Steve Martin op de Petronas FP1! Jurgen v.d. Goorbergh reed wel 1,1 seconde van zijn tijd af, maar eindigde de eerste dag - enigszins teleurstellend - op de 23e plaats. De overige Nederlanders zaten (zoals was te verwachten) achter Jurgen. Robert Menzen sloot de eerste dag af als 28e, Paul Mooijman als 33e en Bertus Folkertsma als 34e. Deze laatste moest nog flink wat aan snelheid weten te vinden wilde hij zich kunnen kwalificeren.