Zoeken

Test: Triumph Tiger Sport 800

Geen minpunten, of toch?

16 april 2025

Met de beste wil van de wereld is er geen enkel minpunt aan de 800-Triple te ontdekken. Loopt zoals gezegd ontzettend mooi, heeft in alle drie de rijmodi een geweldige gasrespons en is voor ons gevoel minstens zo sterk als de 765-Triple. Ook over de versnellingsbak niets dan lof, de bak schakelt licht en precies en de up/down quickshifter doet z’n werk feilloos. De koppeling, die alleen met wegrijden en in de file wordt gebruikt, is niet echt superlicht, maar zeker ook niet zwaar. En als dat alles nog niet mooi genoeg is, blijkt de 800-Triple bij de pomp een extra troef achter de hand te hebben: het verbruik, dat gemiddeld op 1 op 21,4 ligt, Onderschriftmet een minst zuinige waarde van 1 op 20 en een zuinigste waarde van 1 op 21,8. Afgaand op de verbruiksmeter in het display zou zelfs een verbruik van 1 op 24 mogelijk moeten zijn.

Terug nog even naar het rijwielgedeelte, en dan met name de vering en de remmen. Zoals gezegd zijn de Britten op dit vlak ten opzichte van de 660 level-up gegaan en dat merk je ook wel. De voorvork voelt verfijnder aan en is bovendien instelbaar, hoewel we geen behoefte hebben gehad om die aan te passen, nadat de veervoorspanning achter was opgeschroefd waren we helemaal content. Oneffenheden worden goed geabsorbeerd en bij drempels krijg je niet meteen een klap in je rug, en tegelijkertijd is de motor ook bij hoge snelheden zeer stabiel. De remmen voelden daarentegen wel wat minder aan, de vertraging was goed, maar we hadden graag iets meer bite gezien, maar het kan ook zijn dat de remmen niet goed waren ingeremd. Het bochten-ABS werkt daarentegen subliem, de Tiger Sport 800 kan mooi diep de bocht in worden geremd. 

Tot slot de connectiviteit. Normaal gesproken schenken we daar geen aandacht aan, omdat het ons geen ene… boeit, maar de nieuwe generatie motorrijders (en motorrijdsters) wil niet anders meer dan connecten met de Smartphone. Komt bij dat via de app turn-by-turn navigatie in het display wordt getoond en daar zijn we dan weer wel benieuwd naar. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, dat viel niet mee. Om te beginnen ging het connecten allesbehalve soepel, pas bij de vierde poging kregen we het voor elkaar, werd de motor in de Triumph-app toegevoegd en kon de turn-by-turn navigatie worden getest, maar toen we de volgende dag weer De aanwijzingen van de turn-by-turn navigatie zijn prima en ook het herberekenen gaat supersnel, maar iets meer info - hetzij in het display, hetzij op je smartphone - is wenselijk. Bijvoorbeeld hoeveel kilometer je nog te gaan hebt. De landkaart in beeld op je telefoon zou nog fijner zijn
een route wilden doorsturen lukte dat niet en kregen we in plaats daarvan de vraag een motor te verbinden. Terwijl volgens de Bluetooth lijst van de iPhone er toch echt al verbinding was gemaakt. Uit de lijst verwijderen en opnieuw verbinden maar, grrr.

Wat de navigatie op zich betreft geen puntje van kritiek, de aanwijzingen in het scherm spreken voor zich en wanneer je deze niet opvolgt wordt razendsnel een nieuwe route berekend (binnen de afstand van 200 meter tussen 2 rotondes was de route gecorrigeerd), maar wat niet handig is, is dat de turn-by-turn als venster boven het bestaande wordt geprojecteerd. Wanneer je vervolgens op het 'vink-knopje' drukt (om bijvoorbeeld even je tripmeter of resterende kilometers te checken) krijg je dat venster niet meer terug wanneer je in de instellingen ‘turn-by-turn navigatie’ niet hebt aangevinkt. Daarnaast is het niet handig dat ten tijde van het navigeren op je smartphone geen routeinformatie te zien is, waardoor je dus geen flauw idee hebt waar je ergens op de route zit, wat de actuele afstand of rijtijd tot je einddoel is. Tot slot zuigt de navigatie behoorlijk wat energie uit je Smartphone, maar Triumph heeft alleen optioneel een USB-laadpunt onder het zadel voorzien, zonder ‘laaddock’ om je telefoon in op te bergen.