Zoeken

Rij-impressie: Suzuki Intruder C1800R

Pagina 4

13 maart 2008

Cruisen

Suzuki Intruder C1800RHet grote instrumentenpaneel is verwerkt in de 19 liter tank. Naast de grote analoog weergegeven snelheidsmeter, is er een klein digitaal scherm met onder ander een klokje, benzinemeter en tripmeter. Daar houdt het echter bij op. Een toerenteller is er dus niet en dat maakt dat er op het gevoel moet worden geschakeld. En dat is soms best wel ‘lastig’ met 155Nm tot je beschikking. De motor pakt van onderuit goed op en blijft maar doorgaan (het maakt maar weinig uit in welke van de vijf versnellingen je zit) en dus is het soms echt gokken in welke versnelling je nou uiteindelijk aan het rijden bent. Het schakelen gaat – als je eenmaal door hebt waar de schakelpedaal zit – wel erg soepel, maar wil nog wel redelijk luidruchtig zijn. 

Rij je meer op het gehoor, dan valt ook soms nogal moeilijk te zeggen hoe hoog je in de toeren zit. De diepe sound – wat Suzuki in de C1800R heeft willen stoppen – is zeker aanwezig. Toch is het toenemen van de toeren vind ik persoonlijk het nog behoorlijk beschaafd gebleven. Zit je onder in de toeren en draai je aan het gas, dan komt er een mooie diepe roffel tevoorschijn. Zoals het een cruiser bijna betaamt, is de C1800R niet uitgerust met een ketting. Daar waar veel fabrikanten echter een tandriem opteren is deze Intruder uitgerust met een onderhoudsvriendelijke cardan. Gasgeven bij lage Suzuki Intruder C1800Rtoeren vertaalt zich dientengevolge naar een liftende achterzijde. Rijdend nog geeneens zo opvallend merkbaar, maar rijdt achter een andere C1800R en het is een erg mooi aangezicht om de motor behoorlijk omhoog te zien gaan.

Kruisen
Bij de introductie van M1800R twee jaar geleden, hebben we al ervaren dat deze powercruiser zondermeer tot hoge snelheden in staat is. Zonder moeite haalde Robert-Jan destijds de 200 kilometer per uur. Hij noemde de M1800R dan ook toepasselijk speedcruiser. Ondanks dat de C1800R over hetzelfde DNA beschikt en ook nagenoeg zelfde koppel en aantal PK’s, is de classic uitvoering toch echt meer gericht op ‘normaal’ cruisen. Op een stuk snelweg was er de mogelijkheid om even goed het gas open te trekken, maar opvallend genoeg was de snelheid van de voorrijder met 160km/u voor iedereen in onze groep hard zat. Sterker nog, een kruissnelheid van 120 is eigenlijk al hard zat. Je bent op hogere snelheid een behoorlijke windvanger en ook de C1800R lijkt wat minder stabiel te worden als het harder gaat. Heerlijk relaxt cruisen lijkt dan ook veel meer te passen bij de C1800R.

Suzuki Intruder C1800R

Verstopt

De paar uur dat wij op de Suzuki C1800R hebben gereden viel toch al gauw op dat het behoorlijk comfortabel rijden is op deze cruiser. De houding is zeer prettig, al moest ik tegen het einde wel opletten geen verkeerde houding voor m'n rug aan te nemen. Waarschijnlijk door de toch onwennige zithouding. Ook qua vering voelde de C1800R erg comfortabel aan. Nu had Suzuki wel erg mooi glad asfalt uitgekozen. Opvallend was wel dat bij een enkele oneffenheid deze goed werd verwerkt, maar wel ergens een geluid te horen was. Wat het was, weet ik niet maar mogelijk dat de vering toch behoorlijk zacht is afgesteld en de vering maximaal benut werd. De ‘klassieke’ voorvork is niet instelbaar, de achtervork wel met betrekking tot de veervoorspanning. Dan moet je hem nog wel even zien te vinden, want deze is compleet weggewerkt wat wel weer mooi past in het design.