Rij-impressie: Suzuki Intruder C1800R
Pagina 2
M of C
De Intruder is al een behoorlijke tijd op de markt. Voor die eerste Intruder – midden jaren tachtig – had Suzuki een design team naar Amerika, bakermat van de cruisers, gestuurd om een cruiser neer te zetten met een ‘klassiek’ V-Twin design in een modern jasje. In 1987 ging Suzuki al snel in de overtreffende trap met een maar liefst van twee emmers voorziene 1400cc V-Twin Intruder, voor die tijd het grootste V-Twin blok gebouwd in massaproductie. Het is echter de 800 versie, voor het eerst op de markt gebracht in 1992, die Suzuki’s best verkochte Intruder model zal worden. Niet vreemd dat ook nog steeds een ‘800’ Intruder verkrijgbaar is. Met de ‘grote jongens’ ging Suzuki echter ook nog door, zo werd in 1998 de LC1500 op de markt gebracht. In 2006 werd daar de M1800 aan toegevoegd.
We zeiden het al, praat over een ‘Intruder’ en negen van de tien motorrijders weten meteen wat je bedoeld. Je zou Intruder zelfs bijna als ‘merknaam’ zien. Vanaf 2005 heeft Suzuki besloten om alle cruisers onder deze naam onder te brengen. Om verschillen tussen de diverse modellen aan te brengen, is naast het aantal cc’s ook een M of C toegevoegd, waarbij de ‘M’ voor muscle staat en ‘C’ voor classic. De C1800R is - volgens Suzuki - een echte cruiser met “hard tail” chassis, met de focus op comfortabel rijden en een flinke dosis uitstraling.
C en M
Uitstraling heeft de C1800R zeker. Net als de M1800 is de cruiser uitvoering erg imposant om te zien. Met een lengte van ruim 2,5 meter kan je moeilijk deze motor over het hoofd zien. De achterband met een breedte van 240mm is tevens niet echt klein te noemen. Schijnt de zon op de motor dan schitteren de vele chromen elementen je tegemoet. De klassieke styling van een hard tail moet daarbij een gevoel geven dat je met een ‘ouderwetse’ cruiser te maken hebt, terwijl ondertussen de C1800R met moderne techniek is uitgerust.
Voor de techniek maakt de C1800R gebruik van dezelfde componenten als de ‘M’-versie. Het 1.783cc tellende motorblok is onder andere uitgerust met – het van de GSX-R afkomstige - Suzuki Dual Throttle Valve injectiesysteem met 52mm gasklephuis. De aluminium legering zuigers hebben een diameter van 112mm en zijn daarmee qua diameter de grootsten ooit geproduceerd voor productie motoren en auto’s! Ten opzichte van de M1800 is wel het aantal paardenkrachten en newtonmeters minder geworden om meer de nadruk te kunnen leggen op comfortabel rijden. Veel verschilt het trouwens niet, want de C1800R heeft nog steeds 114 paarden klaar staan om te gaan trappelen met een maximaal koppel van 155Nm bij 3200 toeren.
Sound
Het Slash-cut chromen uitlaatsysteem is uitgerust met één katalysator per uitlaat. De onderste uitlaat is daarnaast voorzien Suzuki Exhaust Tuning (SET). Via een vinderklep wordt er voor gezorgd dat er meer koppel beschikbaar is bij elk toerental. En om koppel draait het natuurlijk voornamelijk en al helemaal bij cruisers. Het aantal PK klinkt altijd wel leuk, maar veel koop je er uiteindelijk niet voor. Wat ook zal moeten klinken, is de sound van de motor. Er wordt dan misschien vaak gezegd dat mensen op sportmotoren altijd maar bezig zijn met hun ‘sound’, voor cruisers is het niet anders. Geluidstesten zijn er aan te pas gekomen om de C1800R de juiste toon te laten zingen.