Vergelijk: MV Agusta Brutale 800 RR vs Ducati Monster 821
MV doet weer mee
Nou zijn we best op dreef wat de nakeds betreft. Dit is alweer de zoveelste naked vergelijkingstest en dan hebben we er nog enkele overgeslagen. Het is ook nauwelijks te doen om ze allemaal op een rij te zetten en ook nog eens een eerlijk vergelijk te maken, zeker als je weet dat er alleen al een prijsverschil van even achtduizend euro in zit. Dat is bijna het dubbele, wat dus totaal oneerlijk is. Toch willen we zo goed als het kan op de hoogte blijven en jullie daarin meenemen, dus nemen we elke keer opnieuw een stukje uit deze enorme oersoep. Ja, ogen doet het natuurlijk wél. En dan nog zo'n MV onder je kont, manmanmanEen nieuw model helpt daarbij ook wel eens, want dat moet je dan toch opnieuw weer kunnen plaatsen in het vergelijk. Dus als MV zegt dat de 800 RR vernieuwd, verbeterd en totaal anders is geworden, moeten we dat maar eens zelf aan de tand voelen. Graag zelfs. En omdat we dan toch bezig zijn, nemen we er meteen een concurrent bij. Al is het maar om de fotograaf een vervoermiddel te geven, maar daarnaast ook een klein beetje om nog beter positie te kunnen bepalen. Dus waarom niet, we nemen de nieuwe Monster 821 mee. Beide Italiaans, beide postermateriaal, beide flink eigenwijs. Hoe flink, daar zouden we ons nog wel eens flink op verkijken.
‘Ik zal het nog even opnoemen’ begint het verhaal. Dat is altijd een goed idee, want vernieuwing is waar we de motor voor rijden en dan is het wel leuk om niks over het hoofd te zien. Dus komt vervolgens de bizar lange lijst met optische en stijlmatige aanpassingen, waarbij je vanzelf op een gegeven moment afvraagt hoe iemand daar überhaupt bij stil kan staan. De spanningsregelaar is verplaatst van onder het zitje naar ergens vlakbij de uitgaande as, het subframe is op magistrale wijze aangepast, eigenlijk is alles mooi en nog mooier. De hele motor, geen boutje zit verkeerd. Hoe vaak er inmiddels al is gezanikt over het kenteken dat wel of niet aan het kontje moet zitten of anders aan de achterbrug, de één vindt dit mooier, de ander dat. Maar we zijn het er wel over eens dat MV het heel erg oké heeft gedaan nu. Maar ja, dan komt het rechter knipperlicht wel gevaarlijk in de uitstroom van de eveneens nieuw ontworpen uitlaat terecht. Dus is dat knipperlichtje voorzien van een hitteschildje om het mooi te houden. Wie verzint dat? Het is werkelijk briljant en de mate van mierenliefde is ...Dat bedoel ik. Zie je het verschil?echt ongeëvenaard. Het motorblok is voorzien van geluiddempende kapjes en hulpmiddelen om aan Euro4 te voldoen. Dat is gelukt en door deze maatregelen zelfs zónder het uitlaatgeluid te hoeven indammen. Dat soort dingen, dat is nou typisch MV. De fiets is er mee overladen.
Maar ook typisch MV is een eigenwijze weg. Als heel de motorwereld links gaat, gaat MV rechts en ik heb het Giovanni Castiglioni zelf horen zeggen, ‘Als men klaagt dat een MV duur is, maken we ‘m nog duurder’. Dat is behalve een echte praktijk en geldige filosofie ook een goede metafoor. MV’s zijn nu eenmaal exclusief en speciaal, dat moeten ze ook blijven. Dus ook als er meer van verkocht worden, ze moeten ‘premium’ blijven. De uitspraak stamt weliswaar uit de tijd dat AMG nog veel geld in het bedrijf stak en de groeiplannen het dak uit stegen, maar is nu het weer wat rustiger geworden is, niet minder waar. Integendeel
Laat MV maar schuiven met details. Dat dashboard is wél uitgebreid, maar verdient geen schoon-
heidsprijs. Maar de rest.. soms vraag je je af hoe het mogelijk is. Zo'n gat in het midden, wie verzint
dat nou? En ga zo maar door. Je raakt niet snel uitgekeken en dat is wel zo aardig, als je zo investeert als in een 800RR, want het kost natuurlijk wel een paar weken zakgeld
waarschijnlijk, want met minder aantallen neemt de exclusiviteit vanzelf ook toe. Een MV is niet voor rijkeluiskinderen, want voor rijkeluiskinderen is het niet duur of bijzonder genoeg, die kopen veel liever een nieuwe boot of auto. Klein verschil.
Dat eigenwijze ondervangt ook meteen elke kritiek die je zou kunnen hebben, het staat in feite synoniem voor ‘als je het niet snapt, is het niet voor jou’. Een beetje dan. Waar ze wel honderd procent gelijk in hebben is dat je altijd zult –en mag- weten dat je een MV hebt en rijdt. Komen we straks nog eens op terug, maar het strijkt ook de oneffenheden glad. Dus op het moment dat de tekst luidt ‘het display is nieuw, overgenomen van de Rivale’ en ik zie alleen ‘verrek joh, dat is nog een LCD display’, kun je voor allebei iets zeggen. Já het is weer typisch MV en néé je bent in principe niet minder als je geen fullcolour TFT display hebt. Máár. Er is een maar en een flinke. Allereerst is het toch een beetje jammer, als je concurrentie elkaar allemaal probeert te overtreffen met mooie multikleur displays en menustructuren –die er dankzij de extra mogelijkheden van een TFT scherm een stuk gebruiksvriendelijker op worden, geen gek idee als je wél de eerste bent die een zo breed scala aan opties meelevert-, om daar niet in mee te gaan. En daar bovenop is de MV met voorsprong de duurste van allemaal en voor dat geld verwacht je toch iets terug.
Alsof je Rico Verhoeven van je af probeert te houden met een bezemsteel in je handen
Maar je merkt het ‘MV-idee’ ook als je gewoon plaats neemt in het zadel. Ga eenmaal zitten en je zult het meteen weten. En dan hebben we het nog niet eens over de vering, daar komen we ook nog eens op terug, maar de zithouding alleen is al anders dan die van anderen. Met je kont, benen en voeten zit je zoals je zit en dat is uiteindelijk persoonlijk maar is wel redelijk sportief, komt wat in de buurt van Bedoel: het is natuurlijk übergaaf om tegenover zo iemand te staan, maar...de Street Triple en is redelijk sportief, precies zoals je verwachten zou en tussen ons: best wel graag zou willen. Het bovenlijf zit ook in een aangename hoek, het stuur staat op goede hoogte en afstand. Maar het gekke is, het lijkt wel alsof het stuur net even breder is dan dat van de concurrentie. Dat is zo’n dingetje dat je zult moeten nameten om zeker te weten, maar je voelt het gewoon. Net als een autostoel die stiekem een klikje naar voren of naar achter is geschoven. Je ziet het niet, maar je voelt het wel. De Brutale voelt alsof je op een mountainbike zit, zo breed. Is aan te wennen, maar in een direct vergelijk valt het wel op. En wij doen niet anders dan vergelijken, dus excuseer ons dat het meteen opvalt. Is op zich niet slechter, maar wel ánders.