Zoeken

Voorbeschouwing WK Superbike Assen

Pagina 4

29 augustus 2006
Inhoudsopgave
Voorbeschouwing WK Superbike Assen
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8

Veneman vs. Vos

Naast de strijd om de wereldtitel zal op zondag 3 september nog een interessante strijd worden gestreden in het WK Supersport veld. Tijdens de Supersport race zullen drie Nederlandse deelnemers aan de start verschijnen. Naast Duntep Racing coureur Joan Veijer uit Staphorst zijn dat Arie Vos en Barry Veneman. Laatstgenoemden zullen naar alle waarschijnlijkheid strijden om de titel "Beste Nederlander". Een prestigeduel, maar wel een zeer leuke.

Barry Veneman en Arie Vos kunnen elkaars bloed tussen de witte lijnen wel drinken

De 30-jarige Arie Vos en de 29-jarige Barry Veneman kwamen elkaar dit seizoen drie keer tegen. Eén van beide ontmoetingen vond plaats tijdens de WK Supersport ronde in het Italiaanse Misano. Vos reed daar met de Winston Ten Kate Honda van Sebastien Charpentier naar een 14e positie en pakte twee WK punten. Barry Veneman reed zijn Hoegee Suzuki naar de 16e positie, net buiten de punten. Het verschil tussen beide heren? Iets meer dan twee seconden na 23 ronden op het 4.060 meter lange circuit.

Ook in Nederland kwam het duo elkaar tegen. Tijdens het Vacansoleil ONK Wegraces op 9 juli op het TT Circuit, was het Barry Veneman die Arie Vos nipt voor bleef. Tijdens de Rizla Racing Day waren de rollen omgedraaid. Na een spannende race sloeg Vos in de laatste ronde toe en pakte de winst vlak voor Veneman. De onderlinge strijd staat nu op 2-1 voor de coureur uit Oss, Veneman zal in Assen de stand gelijk willen trekken. Voor de ogen van het grote publiek zullen Veneman en Vos elkaar geen centimeter gunnen. Naast de baan kunnen ze het prima met elkaar vinden, op het circuit zijn het aartsrivalen.

Barry Veneman
Barry Veneman is de enige Nederlander met een vaste start in het WK Supersport. Met het startnummer 77 op zijn Suzuki GSX-R 600 pakte hij tot nu toe een schamele zeven punten in het kampioenschap. Een wereld van verschil met de 33 punten die Veneman in 2005 wist te veroveren. De coureur uit het Overijsselse Dalfsen begon zijn motorsport carrière in 1996 met een Kawasaki in de Supersport 400 klasse.

Drie jaar na zijn debuut op Zandvoort won hij zijn eerste races en ook zijn eerste Nederlandse Kampioenschap in 1998. Na in 1999 en 2000 in het Nederlandse Supersport kampioenschap te hebben gereden stapte Veneman in 2001 in een GP avontuur met het DeeCee racing team. In totaal reed Veneman 24 races in het WK 500cc, zijn beste resultaat was een 14e positie tijdens de Grand Prix van Frankrijk.

In 2002 kwam Barry "Bazza" Veneman terug in Nederland om twee keer op rij de Nederlandse Supersport titel te winnen. Hij deed dit met een Yamaha, een Honda en in 2004 werd hij tweede in het debuutseizoen van het officiële Suzuki team. In 2006 besloot Veneman het Nederlands kampioenschap links te laten liggen en zich te focussen op het Wereldkampioenschap. Het is voor de symphatieke coureur te hopen dat het geluk in deze klasse in Assen zal keren. Barry Veneman is toe aan een goed resultaat.

Arie Vos De carrière van Arie Vos begon op een merkwaardige wijze. De coureur uit het Brabantse Oss begon in 1998 in het ONK Supersport maar stopte aan het eind van dat seizoen na een zware valpartij. Hij deed een stap terug naar waar hij vandaan kwam, de scooterraces. Daarin behaalde hij in 2001 de Nederlandse titel.

In 2002 debuteerde hij in het ONK 125cc waarin hij negende werd in het klassement. Snel stroomde Vos door naar de 250cc en kwam daarbij ook uit op Europees niveau. Ook proefde hij even aan het ONK Supersport. Vanaf 2004 is Vos een vaste coureur in het ONK Supersport, ook debuteert hij dat jaar in het Europees kampioenschap. Een zeer redelijk debuut met een 2e plaats in het Tsjechische Most. Op basis van zijn prestaties kreeg Vos een wildcard toegewezen voor het WK Supersport in Assen. Met de Pajic Kawasaki reed hij dat jaar naar een keurige 8e positie.

In 2005 won Vos voor het eerst een race in het ONK Supersport en mocht hij drie races met het Ten Kate Honda mee rijden in het WK Supersport. In Imola resulteerde dat in een zevende positie, zijn beste WK resultaat tot dusver. Dit jaar heeft Arie Vos de titel in zowel Dutch Supersport als Dutch Superbikes veilig gesteld. Met winst in het EK Supersport in Assen en een veertiende positie tijdens de WK race in Misano is Vos heerlijk op dreef dit seizoen. Alles lijkt zijn kant op te vallen dit seizoen, of dat op 3 september ook zo is moeten we afwachten.