Zoeken

Test: Honda XL750 Transalp

politiek van kleine stappen

22 januari 2025
Er zijn heel wat legendarische namen in het Honda-motorenportfolio, maar er is er één die heel speciaal klinkt voor de toerwereld: de Transalp was bij zijn debuut in 1986 de eerste offroad motor die ook voor toertochten kon worden gebruikt.

De XL600V stond daarmee aan de basis van het motorgenre dat vandaag de dag zo succesvol is onder de term Touring Enduro, a.k.a. Allroad. Of zoals de Duitsers dat mooi hebben genoemd: Reise Enduro. Sommige mensen herinneren zich nog dat het oorspronkelijke model was uitgerust met een 583 cc V-twin. Vandaag wordt zijn kleindochter, de XL750 Transalp, gelanceerd voor het huidige modeljaar 2025 met een 755 cc paralleltwin, goed voor 92 pk bij 9.500 tpm. 

De nieuwe Transalp bestaat pas sinds 2023 en zijn terugkeer wekte hoge verwachtingen, omdat de Japanse ontwikkelingsingenieurs zich inspanden om het originele concept te behouden: Met een 21/18-inch chassis is de Transalp ontworpen om alle wegen ter wereld onder zijn spaakwielen te nemen. Het idee was een succes en vorig jaar werd de Transalp na de superieure GS de best verkochte enduro bij onze oosterburen en de op twee na best verkochte Honda in Europa. Maar vanaf het begin ging de opleving gepaard met stille kritiek op het overdreven comfortabele ontwerp, zodat Honda slechts twee jaar later zijn toevlucht nam tot een update. 

Aan de buitenkant is dit gedocumenteerd door een nieuwe voorpartij met twee kleine LED projectielampjes en een gewijzigd windscherm, waardoor de Transalp 2025 er over het geheel genomen veel atletischer uitziet. Achter hebben de aanpassingen gelukkig niets veranderd aan het imago van de succesvolle rijder: Nadat je plaats hebt genomen op een - zeker voor Allroad begrippen - toegankelijke zithoogte van 850 millimeter, voel je je meteen thuis. Het stuur is gemakkelijk vast te pakken, de laarzen rusten op lage voetsteunen en de ontspannen kniehoeken nemen de angst voor langere etappes weg. Alle hendels en bedieningselementen zitten waar je ze verwacht en het rechtopstaande bovenlichaam biedt een goed overzicht over al het verkeer.

Vanuit het zadel heb je zicht op een gewijzigd vijf-inch TFT-kleurendisplay, met grotere displays en eindelijk een buitentemperatuurweergave. Bluetooth-koppeling met een mobiele telefoon en integratie van de gratis Honda Roadsync-app zorgen voor de gebruikelijke moderne displays, inclusief pijlnavigatie. Het aangenaam logische menu brengt ook alle elektronische details samen, die worden bediend via een verlichte vierwegschakelaar die gemakkelijk te voelen is, zelfs met dikke handschoenen aan: De rijder kan kiezen uit vier vooraf ingestelde en twee vrij instelbare rijmodi, waarmee de vermogensafgifte, het remeffect van de motor, de tractiecontrole en de ABS-instellingen kunnen worden geregeld.

Tekst: Thilo Kozik
Fotografie: Honda

 

Responsief karakter

Wanneer de aandrijving wordt gestart, komt het aangenaam sonore maar geenszins opdringerige geluid van de 270-graden twin naar voren. De zes versnellingen laten zich schakelen via een zeer soepele koppeling en het op koppel georiënteerde karakter van de paralleltwin komt goed tot zijn recht. Behalve dat het blok nu aan de Euro 5+ norm voldoet heeft Honda geen aanpassingen gedaan, wat betekent dat er nog steeds 75 Newtonmeter koppel beschikbaar is, dat
De 2025 Transalp, optisch te herkennen aan de nieuwe koplamp. Ook het TFT is aangepast

Zeer intuïtief te bedienen. Stiksel is oog voor detail

De 2025 versie heeft een stuggere achterkant en soepelere voorkant

Wel zo handig, softbags van SW Motech. Carterbeschermplaat is aan te bevelen wanneer je offroad gaat
over het hele toerengebied breed is uitgesmeerd. De Transalp biedt veel souplesse en soevereiniteit, zelfs in het onderste derde deel van het toerengebied. Aan de bovenkant mist hij subjectief een beetje vuur, maar de Unicam-twin ontwikkelt zijn bijna 100 pk uiterst soepel en gecontroleerd.

Dankzij het herziene injectiesysteem is de verbinding tussen de pols en het achterwiel directer en zeer spontaan; in de Sport-modus resulteren kleine veranderingen van het gashandvat in grotere gasklepopeningen dan in de andere rijmodi, en dat maakt de Honda levendiger. Met zijn fluweelzachte rijgedrag, uitstekende modulatie en zuinig gemiddeld verbruik van 1 op 23 is de twin perfect ontworpen voor toertochten; de Honda kan gemakkelijk meer dan 380 kilometer afleggen op een volle tank van 16,9 liter.

Maar genieten van de reikwijdte is niet alleen leuker door het responsievere motorkarakter, maar ook door het herziene chassis. Als reactie op de kritiek op het onderstel heeft een team van Honda ontwikkelingsingenieurs een uitgebreide rondreis door Europa gemaakt, waarvan de bevindingen zijn verwerkt in de modelrevisie: Een aanzienlijk stevigere achtershock, in combinatie met een iets zachtere demping van de voorvork, zorgt voor een scherp, uitgebalanceerd rijgedrag voor een harmonieuze rijervaring rondom. De achterkant zakt niet langer door bij het accelereren en alle rijacties, van snelle hellingshoekveranderingen tot laat remmen in bochten, worden begrijpelijk en zonder storende bijgeluiden uitgevoerd. Helaas kan de basisafstelling van de demping niet worden aangepast; alleen de voorspanning van de voorvork en achtershock kan worden aangepast. 

Het compromis over de afstelling is echter volledig overtuigend: voor een motor met een 21-inch voorwiel en lange weerwegen (200 mm voor, 190 mm achter) draait de 210 kilo zware Transalp verbazingwekkend neutraal en volledig moeiteloos de bocht in. Tegelijkertijd geeft hij duidelijke informatie zonder enig gebrek aan comfort - de voorvork en schokdemper zijn zeer gevoelig voor de onvolkomenheden van de ondergrond. De goede indruk blijft ook behouden op de offroad-passages, waar hij zonder echte problemen over sporen en Genoeg redenen te bedenken waarom je hier zou willen overwinteren, helemaal als dit je vervoersmiddel isonverharde wegen gaat. De matig dikke Metzeler Karoo Street banden in 21-inch formaat voor en 18-inch achter, gemonteerd op spaakwielen, hebben hier geen problemen mee. Voor meer serieuze off-road ambities zou een smallere achterwielvelg beter zijn voor een 140 band, die een grotere keuze aan noppenbanden biedt. 

Geen van de aanpassingen gaat ten koste van de rijkwaliteiten, integendeel: er is meer bescherming achter het herziene windscherm, een fijne verdere ontwikkeling is de uitschakeling van de richtingaanwijzer die nu via wielsnelheid en tijd wordt berekend. Voor langeafstandsritten kunnen nu in een handomdraai softbags van SW-Motech uit het accessoirepakket worden gemonteerd. Overigens, wie offroad-excursies overweegt, zal zichzelf daar moeten helpen: de versnellingsbak is zelfs voor korte ritten te karig uitgerust en je kunt niet om het rallypakket met motorbescherming, handbeschermers, valbeugels, offroad-voetsteunen en de schakelassistent heen. Hoewel dit 1.310 euro toevoegt aan de basisprijs van 12.799 euro, is het goed besteed en geeft het de Transalp een avontuurlijk tintje. 

Conclusie

Twee jaar na z’n lancering heeft Honda de XL750 Transalp een eerste update gegeven. Op papier lijken de aanpassingen niet noemenswaardig te zijn, maar het is verbazingwekkend wat veel kleine veranderingen kunnen doen voor het grote geheel. De 2025-transmissie rijdt met veel meer grip en behoudt toch zijn brede karakter. Met de Transalp kun je betrouwbaar en comfortabel naar het einde van de wereld rijden of elke ochtend naar je werk en weer terug - en alles daartussenin gebeurt met grote kalmte.

Technische gegevens

 

Merk/model Honda XL750 Transalp
Motor
Type paralleltwin
Koelsysteem vloeistofkoeling
Cilinderinhoud 755 cc
Boring x slag 87 x 63,5 mm
Compr. verh. 11.0:1
Klepaandrijving DOHC, 4 kleppen per cilinder
Ontsteking digitaal
Starter elektrisch
Benzinetoevoer PGM-F1 elektronische injectie
Smering wet sump
Vermogen 92 pk @ 9.500 tpm
Koppel 75 Nm @ 7.250 tpm
Transmissie
Aantal versnellingen 6
Eindoverbrenging o-ring ketting
Koppeling nat,meervoudige plaat, kabelbediend
Chassis
Frame staal, Diamant
Wielbasis 1.560 mm
Balhoofdhoek 27°
Naloop 111 mm
Vering voor Showa 43 mmm SFF-CA upside down
Vering achter Pro-Link Monoshock, veervoorspanning instelbaar
Veerweg voor 200 mm
Veerweg achter 190 mm
Voorrem dubbele schijf 310 mm, 2-zuiger remklauw, ABS
Achterrem enkele schijf 256 mm, 1-zuiger remklauw, uitschakelbaar ABS
Voorband 90/90R 21"
Achterband 150/70 R 18"
Afmetingen
Lengte 2.325 mm
Breedte 838 mm
Hoogte 1.455 mm
Zadelhoogte 850 mm
Gewicht 210 kg rijklaar
Tankinhoud 16,9 liter
Reserve n.b.
Gegevens
Rijbewijsklasse A
Garantie 5 jaar
Adviesprijs NL € 12.799,00
Adviesprijs BE € 11.199,00
Importeur NL Honda Benelux
www.honda.nl