Test: Honda CB125R
Naakte feiten
Tekst: Thilo Kozik
Fotografie: Honda
Meer met minder
Mag het een maatje kleiner? Als je begint met motorrijden of na lange tijd weer aan de slag wilt met iets makkelijks, kun je niet om de 125cc-klasse heen. De Honda CB125R is veel landen al jaren enorm populair (en dan met name die landen waar je al vanaf je 16e op een A1-fiets mag rijden, of de landen waar je A1 ook met het B-rijbewijs rijden mag, zoals bij onze zuiderburen), en niet alleen bij rijscholen. Vroeger ging 't om de pk's, maar de wereld is veranderd. Downsizen is nu hot en dat snappen we welDe redenen hiervoor zijn eenvoudig op te sommen: het lage gewicht van 130 kg, een eenvoudige, betrouwbare motor met demaximaal toegestane 15 pk in deze voertuigklasse, een comfortabel en toch wendbaar chassis en, voor een prijs van 5499 euro (inclusief overbrenging), een zeer goede prijs-prestatieverhouding. Sla anders dit reisverhaal van een Motorfreaks-lezer met een CBR125R er maar eens op na.
Het eerste contact met de motor is ook typisch Honda vriendelijk. Het ingetogen maar niet saaie uiterlijk van de Naked bike en het lage gewicht bij het oprichten na te hebben plaatsgenomen geven zelfs beginners en herintreders meteen een goed gevoel. Je merkt dat de motor je niet wil overladen met indrukken. Een blik op het TFT-kleurenscherm van 5 inch onderstreept dit. Hier krijgt de rijder alle benodigde informatie over het motortoerental, de snelheid en de gekozen versnelling. Desgewenst kan de visuele weergave worden Lekker licht is ideaal voor in de stadaangepast en natuurlijk worden omgeschakeld met extra informatie over rit 1 en 2, totaal aantal kilometers, huidig en gemiddeld verbruik.
De ronde LED-koplamp aan de voorkant doet ook helder en foutloos zijn werk en past naadloos in het algehele uiterlijk van de Naked bike. Over het geheel genomen wordt gestreefd naar een slanke lijn. Vanaf de koplamp tot aan de achterkant blijven de lijnen van de motorfiets slank en de tank van de CB125R, die normaal gesproken een beetje uit de kluiten gewassen is, is ondanks zijn inhoud van 10,2 liter aangenaam gestroomlijnd.
De grootste verrassing komt echter wanneer je op de motor stapt. Want zelfs met een lengte van 1,82 meter en een gewicht van net geen 90 kilo zit je comfortabel op het 816 mm hoge rijderszadel. De interactie in de rijdersdriehoek tussen stuur, zadel en voetsteunen is perfect en zelfs lange mensen zien er niet uit als de spreekwoordelijke aap op de slijpsteen. Maar dankzij de smalle zitboog kunnen zelfs kortere mensen van ruim 1,75 meter altijd één voet veilig en volledig op de grond zetten - een enorme hulp bij het manoeuvreren en de meest voorkomende oorzaak van vervelende ongelukken in de speeltuin of voor de club, vooral voor beginnende rijders. Maar als je eenmaal hebt plaatsgenomen en de 15 pk sterke eencilinder hebt gestart, maakt de Honda CB125R een goede start.
Je hoeft er geen wonderen van te verwachten, maar de motor doet zijn dagelijkse werk zo betrouwbaar en rustig als je van een Honda mag verwachten. Geen verrassingen, geen plotselinge krachtsexplosies en ook akoestisch aangenaam ingetogen. Het geluid vanaf de bestuurdersstoel is aangenaam discreet; als je achter de Honda rijdt, hoor je op een paar meter erachter nauwelijks
Oogt helemaal niet als een budget 125-je
Da's wel effe wennen, die micro-schakelaars. Blok loopt erg mooi
Meer dan een brommetje zit er niet in, maar kan kunnen de buren ook niet klagen. Jawel, radiale remklauw voor
meer dan een brommetje. De buren zijn blij! Nominaal bereikt de motor zijn topvermogen bij 10.000 tpm, maar in werkelijkheid wordt er al geschakeld vanaf slechts 3.000 tpm. Hoewel het maximumkoppel pas bij 8.000 tpm wordt bereikt, ontwikkelt de motor van de lichtgewicht auto al daarvoor voldoende vermogen om snel en comfortabel uit de startblokken te komen, vooral in stadsverkeer.
Het zijn echter niet alleen de motor en de ergonomie die verantwoordelijk zijn voor de algehele zeer prettige, beheersbare rijervaring, ook het chassis draagt zijn steentje bij. Voor de CB125R vertrouwt Honda voor de upside-down telescoopvork op het voorwiel op componenten van Showa. Achter wordt de tweezijdige swingarm ondersteund door een monoshock. De set-up past meteen en zou voor de meeste rijders af-fabriek moeten passen - en dat is maar goed ook, want hij is niet verstelbaar. De rit wordt afgeremd door een enkele schijfrem met een diameter van 296 mm, een remklauw met vier zuigers op het voorwiel en veel remkracht. Achter zorgt een 220 mm schijf voor de nodige vertraging. Beide remmen zijn voorzien van ABS, wat nog meer argumenten ten gunste van de motor biedt op het gebied van veiligheid.
Conclusie
Al met al onderstrepen de rij-indrukken de populariteit van de motorfiets, die vorig jaar bij onze Oosterburen met 2.507 nieuwe registraties leider was in het 125cc motorfietssegment. Een stevige rit door de stad is erg leuk op de zeer lichte en wendbare motorfiets, en de Honda CB125R kan ook veel meer typisch "motorplezier" overbrengen op langere etappes op landwegen dan je zou verwachten van een motorfiets in bonsai-formaat. Klein, terughoudend, maar van hoge kwaliteit en met veel rijplezier, zou de Honda CB125R ook dit jaar weer zijn weg moeten vinden naar de top van nieuwe registraties en vooral naar de garages van deze republiek.
Technische gegevens
www.honda.nl |