Zoeken

Test: KTM RC 8C Gen.2

Middleweight Maestro

30 mei 2023
Toen KTM op 27 oktober vorig jaar de tweede generatie van de RC 8C lanceerde, een track-only racemotor op basis van de LC8c paralleltwin, waren de 200 units binnen 2 minuten en 38 seconden uitverkocht. Op het circuit van Valencia kregen 30 van die nieuwe eigenaren hun RC 8C overhandigd tijdens een 2-daags event, waar ook onze man Alan Cathcart de Gen.2 RC 8C stevig aan de tand mocht voelen.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik voor het laatst met een tweecilinder KTM op een circuit heb gereden – helemaal terug in 2011 op de Red Bull gesponsorde RC8R van Martin Bauer die het Duits Superbike kampioenschap IDM dat jaar domineerde, met teamgenoot Stefan Nebel op de derde plaats. Dat was een belangrijk moment in de geschiedenis van de offroad specialist zich in de wegrace motorsport op gelijke hoogte te zetten als Honda, Kawasaki, Yamaha en Ducati. KTM liet daarmee zien dat oranje een kleur was waar rekening mee diende te worden gehouden.  

De kans om als één van de slechts twee gelukkige journalisten te worden uitgenodigd om samen met de 30 bevoorrechte eigenaren van de nieuwe RC 8C versie 2.0 op het circuit van Valencia te rijden (lees hier dat verhaal) tijdens hun eerste kennismaking met de blind dates waarvoor ze zes Als je zegt Ready to Race te zijn, dan ben je dit eigenlijk wel aan je stand verplichtmaanden daarvoor serieus veel geld op tafel hadden gelegd, was voor mij ‘back to the future’, nu KTM zijn wegrace-mojo heeft herontdekt en weer een klein deel van z’n enorme R&D capaciteit besteedt aan het ontwikkelen van wegracemotoren voor klanten. Zij het in dit geval slechts een handjevol gelukkige klanten met een snelle internetverbinding, die hun kans een iconisch stukje Oostenrijkse motorkunst te bezitten met beide handen namen. 

Het was voor mij ook de gelegenheid om de cirkel eindelijk rond te krijgen, door met een product van Krämer Motorcycles te rijden. Het was namelijk 12 jaar geleden dat ik Markus Krämers werkplaats in een bescheiden omgebouwde koeienstal bezocht, waar hij als KTM R&D medewerker in zijn vrije tijd werkte aan zijn eigen Supermono R&D project, maar ik tot op heden niet in op een van zijn vele uitnodigingen in had kunnen gaan om een van zijn vele fietsen te rijden. Was het wachten de moeite waard? Zeker wel!

 

Tekst: Alan Cathcart
Fotografie: Marco Campelli