Test: MV Agusta Turismo Veloce 800
Souplesse ten voeten uit
Inhoudsopgave |
---|
Test: MV Agusta Turismo Veloce 800 |
Nieuwe invalshoek |
Souplesse ten voeten uit |
Isn't she lovely? |
Conclusie |
Technische gegevens |
Vanwege het gewijzigde karakter van het nieuwe motorblok moest ook de versnellingsbak worden aangepast, waarbij de nieuwe ratio’s tevens een reductie van het brandstofverbruik van 20% ten doel hadden, waarmee de 22 liter tank de Turismo Veloce een geclaimde actieradius van 400 km heeft gegeven. Om dat te realiseren is de zesde versnelling nu een overdrive en is de ratio tussen de overige versnellingen meer constant. De nieuwe driecilinder is echter zo soepel dat in hoogste versnelling al vanaf 2.000 het gas vol kan worden opengedraaid, zonder dat de motor zich verslikt of er sprake van een serieuze dip is, helemaal tot het rode gebied van 11.000 toeren, waar het vermogen subtiel piekt en tot de begrenzer bij 12.000 toeren aanhoudt. Zelfs in de Sport modus is er sprake van een ongekend vlakke koppelkromme, waardoor je op een bochtige weg kilometers lang in dezelfde versnelling verblijven kunt. Net als bij de sportiever getunede Stradale is het gebied tussen de 4.000 en 9.000 toeren het gebied waarin de Turismo Veloce zich het lekkerst voelt en om in dat gebied te blijven zal je maximaal gebruik moeten maken van de quickshifter die in twee richtingen werkt en tegenwoordig standaard is gemonteerd op elke MV. De Multistrada 1200, die inderdaad als naaste concurrent kan worden gezien, heeft de quickshift terugschakel optie niet en na een dag met deze MV op de bochtige Franse wegen te hebben gestuurd raken we er meer en meer van overtuigd hoe geweldig deze optie is. Het maakt lange afstanden veel minder vermoeiend – en muzikaler. Helaas is het wel zo dat als gevolg van de nieuwe Euro 4 geluidsnormen de Turismo Veloce met z’n drie zijdelings gemonteerde pijpjes stiller dan ooit is, zo stil dat bij rustig rijden door de Franse dorpjes het geratel van de nokkenasketting, voor het eerst van een hydraulische spanner voorzien, te horen was. Dat verandert gelukkig snel als de digitale toerenteller de 4 is gepasseerd en het normale geluid is hersteld, wat uitmondt in een prachtige huil van de Italiaanse driecilinder.
Afgeleid van het circuit houdt de nieuwe powershifter in dat de koppeling nog maar bij twee gelegenheden hoeft te worden gebuikt, bij wegrijden en weer tot stilstand komen. Daar tussenin hoeven de vingers van je linkerhand nooit meer los van het handvat – tenminste niet om de koppeling te bedienen. Om op te schakelen volstaat lichte druk op de versnellingspook en als bij de volgende bocht de snelheid weer moet worden gereduceerd hoeft er alleen nog maar hard te worden geremd en tegelijkertijd op de versnellingspook te worden gedrukt om een – of meerdere – versnellingen terug te schakelen en vooral v
Twee kleine opbergvakjes in de kuip, daar zal je het mee moeten doen. De fraai vormgegeven koffers uit het accessoirepakket zullen op deze manier gretig aftrek vinden
Zonder twijfel de mooiste Adventure Sport op de markt
Het kussentje op de duozit is een lekker steuntje in de rug. Handig, zo'n knopje voor het ABSan de koppeling af te blijven. Net als bij de 1299 Panigale wordt, om het terugschakelen zonder koppeling mogelijk te maken, het gas kortstondig een klein beetje opengezet, waarmee tussengas wordt gecreëerd. Het grote voordeel hiervan is dat je volledig op de bocht kunt concentreren en op een bochtige weg oneindig vaak kunt op- en terugschakelen – en daarmee kunt genieten van de driecilinder MV Agusta Symfonie, zonder dat het vermoeiend of vervelend wordt.
Op deze manier leer je tevens MV’s grote dynamische verschil ten opzichte van de Multistrada en consorten te waarderen, namelijk het lichte 191 kilo drooggewicht van de driecilinder fiets en z’n lichtvoetige edoch relaxte sturen. “Je hebt geen zware, brede en imposante motor nodig om te gaan toeren,” zegt MV Agusta’s Britse ontwerper Adrian Morton. “We hebben de breedte van de Turismo Veloce op 900 mm gehouden, 80 mm smaller dan de Multistrada en 53 mm smaller dan de R1200GS. En dat is nog niet alles – zelfs met de 30 liter koffers (standaard op de Lusso, red.) is de fiets aan de achterkant slechts 810 mm breed en is de motor nog steeds het breedst bij het stuur, wat je kunt zien.” Tussen de file doorrijden op een motor met koffers is nooit zo eenvoudig geweest, zo leerde mij de weg terug tijdens spitsuur over de Promenade des Anglais in Nice langs de Middellandse zee. Bovendien hebben de engineers de bediening van de koppeling lichter gemaakt, waardoor je minder snel kramp in je linkerhand krijgt als gevolg van veelvuldig start/stop.