Zoeken

Test: MV Agusta Turismo Veloce 800

Nieuwe invalshoek

2 mei 2015
Inhoudsopgave
Test: MV Agusta Turismo Veloce 800
Nieuwe invalshoek
Souplesse ten voeten uit
Isn't she lovely?
Conclusie
Technische gegevens

MV Agusta Turismo Veloce

Tijdens de presentatie wordt het belang van de Turismo Veloce, zowel commercieel als qua cilinderinhoud, nog eens extra benadrukt. “Het debuut van dit model is net zo belangrijk als de launch van de F4 in 1997, of als dat van de Brutale of F3,” verklaart MV Agusta eigenaar, herstel… grootaandeelhouder – sinds november vorig jaar heeft Mercedes Benz 25% aandeel in MV – Giovanni Castiglioni. “Om deze nieuwe motor te ontwerpen moesten we onze prioriteiten inzake design vergeleken met de sportmotoren die we tot op heden produceerden heroverwegen. Comfort, bagage mogelijkheden, flexibel motorvermogen, laag brandstofverbruik, langere onderhoudsintervallen – al deze factoren zijn belangrijk voor de klant die op zoek naar een tourmodel is, en we hebben daar onze focus op gelegd. MMV Agusta Turismo Veloceaar waar we zelf geloven dat we kunnen concurreren met de Multistrada 1200, R1200GS of Tiger Explorer, is onze fiets uniek – hij heeft de beste vermogen/gewicht verhouding van allemaal, hoewel hij is bedoeld voor zowel beginners als meer ervaren motorrijders, wat voor het eerst is bij MV Agusta. Als een MV is als een Ferrari moest je in het verleden nog een andere motor in je garage hebben staan als je elke dag wilde motorrijden. Nu kun je dat met twee MV’s doen – misschien een viercilinder F4 RR voor het sportieve knalwerk en een Turismo Veloce of Stradale driecilinder 800 voor alledaags gebruik. Nu heb je een keus.” Dat het sinds de presentatie in Milaan twee jaar heeft geduurd voordat de motor in productie is genomen komt doordat er op het laatste moment een radicale koerswijziging in de ontwikkeling was, nadat Castiglioni zich realiseerde dat de focus te veel op agressief vermogen en niet genoeg op rijdbaarheid en praktische toepasbaarheid lag.

Van oorsprong ontwikkeld als een concept rond MV’s huidige F4 platform – een F4 versie is slechts een kwestie van tijd nu vanaf volgend jaar de viercilinder range volledig wordt vernieuwd – wordt de Turismo Veloce aangedreven door de compacte Tre Pistoni 79 x 54,3 mm metende 798cc motor die daarvoor wel grondig is aangepast. “Dit motorblok is een compleet nieuw ontwerp vergeleken met de 800 Stradale en Brutale,” aldus MV Agusta’s Chief Engineer, Marco Cassinelli. “Onze focus lag op verbeterde rijdbaarheid en een hoger koppel bij lage toeren, met een betere verbranding bij lage toeren. Om dit te bereiken hebben we de vorm van de nokkenassen voor zowel timing als profiel aangepast, met nagenoeg geen overlap. Daarnaast is de zuiger compleet anders mMV Agusta Turismo Veloce
Kennen we deze neus niet ergens van?
MV Agusta Turismo Veloce MV Agusta Turismo Veloce
Mooi is anders, maar de navigatie zit zo wel precies waar je 'm hebben wilt. Het TFT kleurenscherm is helemaal top.
MV Agusta Turismo Veloce
Komt eveneens bekend voor, die X-vorm. Wie was daar ook al weer mee begonnen?
et een kogelachtige vorm als het Heron design. Al met al hebben de aanpassingen er tevens toe bijgedragen dat de motor aan de nieuwe Euro 4 richtlijn voldoet.”
De maximale lift van zowel in- als uitlaatklep is nu slechts 7 mm, vergeleken met de 8,6 mm inlaat en 8 mm uitlaat bij de Stradale en Brutale, wat heeft geresulteerd in een significante verbetering van het koppel onderin en in het middengebied. “Bij 5.000 toeren is er al 80Nm beschikbaar, met een maximum koppel van 83Nm bij 8.000 toeren per minuut,” aldus Cassinelli. “Maar 90% daarvan is al beschikbaar bij vanaf 3.000 toeren tot aan het maximum vermogen dat bij 10.000 toeren wordt geproduceerd. Dit is naar 110 pk aan de krukas verlaagd in geval van de Sport modus, vergeleken met de 125 pk van de Rivale en 115 pk van de Stradale, in de Rain modus is het nog eens verder tot 80 pk en in de Touring modus tot 90 pk gereduceerd. Daarnaast is er MV gebruikelijk de Custom modus, waarbij alles naar eigen geur en smaak – met behoud van het maximum vermogen van 110 pk – instelbaar is.” De onderhoudsinterval is bij de Turismo Veloce verlengd van 6.000 naar 15.000 kilometer.

Het switchen tussen de verschillende rijmodi terwijl de motor loopt en in de versnelling staat gaat nu nog gemakkelijker – een simpele druk op de startknop en het TFT kleurendisplay vertelt je welke rijmodus is geselecteerd. Druk opnieuw en blijf vervolgens drukken tot de rijmodus die je wilt kiezen in beeld is, wacht vervolgens een paar seconden en hij heeft naar de nieuwe modus geswitcht. Een dubbele druk op de startknop ter bevestiging van je keuze zoals voorheen is niet meer nodig, wat het rijden op verschillende soorten wegdekken zowel veilig als geruststellend maakt. Als gevolg van de nachtelijke regenval waren de wegen in de ochtend nog kletsnat, maar droogden gaandeweg de dag wel op, waardoor ik van de Rain modus voor extra veiligheid naar Touring voor extra vermogen switchen kon. Eenmaal in de bergen was het wegdek bij tijd en wijle weer nat, waardoor de Rain modus weer de voorkeur had, om daarna – toen het wegdek compleet was opgedroogd, over te schakelen naar de Sport modus om de bergwegen aan te kunnen vallen. De manier waarop het switchen gebeurt is zonder meer een enorme plus.

MV Agusta Turismo Veloce