Zoeken

Test: MV Agusta Turismo Veloce 800

Isn't she lovely?

2 mei 2015
Inhoudsopgave
Test: MV Agusta Turismo Veloce 800
Nieuwe invalshoek
Souplesse ten voeten uit
Isn't she lovely?
Conclusie
Technische gegevens

MV Agusta_Turismo_Veloce_AS3Y6444

Waar de schoonheid van Monton’s ontwerp esthetisch gezien ontegensprekelijk is – de nieuwe MV Agusta is ongetwijfeld de mooiste tourer tot op heden gebouwd, is deze zeker niet 100% praktisch. Tenzij je voor de zijkoffers kiest heeft de Turismo Veloce amper opbergmogelijkheid, onder het zadel kan niets worden geplaatst en zeker geen slot wat op een fiets van bijna achttien ruggen geen overbodige luxe is. Een sleutelloos afstandsbediend contact en elektronisch stuurslot was ook handig geweest, zoals standaard bij de Multistrada, maar de 800 triple heeft wel twee kleine opbergvakjes in de kuip waar tolkaartjes of een mobiele telefoon in kan worden opgeborgen. En dat heeft de MMV Agusta Turismo Veloce
'Slechts' 110 pk, maar wat een uitgesmeerd koppel. Damn...
MV Agusta_Turismo_Veloce_AS3Y6611 MV Agusta Turismo Veloce
Instelbaar, maar had iemand dat anders verwacht? De draaiknop voor de veervoorspanning achter zit trouwens aan de andere kant
MV Agusta Turismo Veloce
Puike remmen, maar ook dat hadden we niet anders verwacht
ultistrada weer niet. De Turismo Veloce heeft verder Bluetooth connectiviteit, waar negen verschillende apparaten op kunnen worden aangesloten, 8-standen tractiecontrole, volledige LED verlichting, waarvan het achterlicht een onmiskenbare X-vorm heeft, en twee 12 volt aansluitingen plus wat extra UBS-sockets. Het geüpdatete 5” kleuren TFT display is overladen met data, waardoor het lastig is om de juiste informatie tot je te nemen, maar misschien dat je daar mettertijd aan went. Het windscherm dat op de meest gemakkelijke manier ooit over een hoogte van 60 mm kan worden versteld, biedt uitstekende bescherming om met tempo 160 km/u lange afstanden te overbruggen. Uiteraard is ook cruise control standaard gemonteerd.

Hoewel de kuip van de Turismo Veloce de schouders totaal niet beschermd, is de windbescherming in z’n geheel adequaat genoeg zonder hinderlijk te zijn, waardoor je niet wordt gehinderd om op de millimeter nauwkeurig je lijn te bepalen tijdens een sectie van opeenvolgende vloeiende bochten, waar het brede taps toelopende, op hoge raisers gemonteerde stuur de motor met speels gemak van het ene op het andere oor legt – gemakkelijk genoeg om het iets zwaardere sturen als gevolg van de 190/55 Pirelli Scorpion Trail achterband waarvoor MV heeft gekozen, in plaats van de 180/55 die op de Stradale zit. Waarschijnlijk hebben de Italianen dit gedaan om de toename van het rijklaargewicht met duopassagier en bagage voor een week die de Turismo Veloce mee moet kunnen nemen beter te absorberen, hoewel ik wel lichtelijk verrast was dat Pirelli er niet op heeft gestaan om voor de Angel GT als meer touring-gefocuste band te kiezen. De Multistrada heeft de Scorpions eveneens gemonteerd, maar die heeft nog offroad pretenties die de MV duidelijk niet heeft. Het Marzocchi/SMV Agusta Turismo Veloceachs veringpakket voelt strak, maar goed gedempt en goed genoeg om comfortabel lange afstanden te overbruggen, zonder daarbij echt inbreuk op de sportieve roots van MV Agusta te doen.

Een ding dat echter niet van de Stradale is overgenomen, is de voorover gebogen, ellenbogen uitstekende zithouding. In plaats daarvan hebben de ontwerpers gekozen voor een comfortabele en erg rationele zit die redelijk rechtop, maar niet vermoeiend is, dankzij het hoog en naar achteren geplaatste stuur, waardoor je relaxt en comfortabel op het goed gevulde zadel zit dat langs voren smaller is gemaakt om ook kleinere motorrijders de voeten aan de grond te laten zetten. Met 850 mm is het zadel hoog genoeg om goed overzicht in het verkeer te houden, zonder een trapje voor op- en afstijgen nodig te hebben. De verhoging in het zadel is daarbij een lekker steuntje in de rug, terwijl de handgrepen functioneel en mooi zijn. Over de positie van de optionele Garmin navigatie, op een beugel achter het windscherm, is goed nagedacht: naast dat het goed te bedienen is, ligt het lekker in het zMV Agusta Turismo Veloceicht met het TFT display daarachter en lager nog steeds goed afleesbaar. Om aan de extra stroombehoefte te voldoen is naast een zwaardere accu (11Ah vergeleken met de 8,5Ah van de Stradale) een sterkere dynamo (450W in plaats van 350W) gemonteerd.

Het enige waar het al meet al echter écht om draait is het fantastisch gemodificeerde motorblok, dat zo soepel en vloeiend z’n vermogen afgeeft, zo flexibel en koppelrijk bij nagenoeg elk toerental dat het niet relevant is in welke versnelling je aan het rijden bent om van de ene naar de andere bocht te gaan op een prachtige stuurweg. De gasrespons van de Eldor ECU is vloeiend en te allen tijde voorspelbaar, en voor wat het ankeren betreft verricht de mechanische antihop koppeling goed werk door de relatief hoge mate van motorrem, die Cassinelli & Co. er bewust in hebben gelaten voor een betere werking van het quickshift terugschakelen, te controleren. En hoewel de zwevende dubbele 320 mm Brembo remschijven met radiale vierzuiger remklauwen voor en 220 mm achterremschijf in combinatie met het Bosch 9 plus ABS (inclusief stoppie-controle) hun werk goed doen als de motor tijdig tot stilstand moet worden gebracht, hoeven ze niet extreem hard aan het werk te worden gezet vanwege de mate van motorrem die de Turismo Veloce nog biedt.

MV Agusta Turismo Veloce