Zoeken

Test: BMW F800GT

Conclusie

23 juni 2013
Inhoudsopgave
Test: BMW F800GT
Het verschil zit in de details
Optioneel
Bochtenridder
Conclusie
Technische gegevens

BMW F800GT

De BMW F800GT is een opvallende motor. Een GT ontwerpen die gericht is op de opstappende rijder is tevens een opvallende missie, en deze samenvatting doet eerlijk gezegd geen recht aan de F800GT. De 'kleine' GT is met recht een Grand Tourer te noemen. Het design is geslaagd en het hele uiterlijk van de motor is, BMW F800GTwaarschijnlijk zeker voor de beginner, best imposant te noemen. Ook op de weg ontpopt de GT zich als een geslaagde tourmotor. De windbescherming is opvallend goed en ook de zitpositie draagt bij aan een gevoel van comfort. Het elementaire, maar overzichtelijke dashboard werkt naar behoren en de motor ademt, geheel in BMW traditie, een gevoel van kwaliteit en duurzaamheid uit.

Ook zonder de optionele accessoires is de motor meer dan geslaagd en op de basisversie is het naar alle waarschijnlijkheid bepaald niet afzien. Een aantal van de opties zijn zeker te zien als kers op de taart, maar het gaat uiteindelijk toch om de taart. Hoewel een enkeling zal vallen over het gemis van een cardan biedt de riem eveneens een onderhoudsvriendelijke aandrijving van het achterwiel. De motor lijkt hierdoor net iets minder direct, wat vooral opvalt bij wegrijden uit stilstand. Bij hogere snelheden is er geen verschil te merken. Bijkomend voordeel is dat je niet snel last zult hebben van een cardanreactie.

De BMW is erg comfortabel en ondanks zijn beperkte vermogen daadkrachtig op en buiten de snelweg. Voor degenen die gewend zijn een bult koppel tot hun beschikking te zijn zal de GT even wennen zijn, maar zeer zeker niet minder leuk. Het rijklaar gewicht van 213 kilo laat zich niet gelden op de bochtige stukken. Sterker, de GT laat zich erg makkelijk van oor op oor leggen en is een motor die, na een korte kennismaking, erg veel vertrouwen biedt. Een ander voordeel van het relatief kleine motorblok is het brandstofverbruik wat met een gemiddelde van 1 op 21 erg netjes te noemen is.

BMW F800GT

BMW biedt met de F800GT een relatief betaalbare GT die je in comfort en met gemak naar de mooiste wegen in Europa rijdt waar je je vol vertrouwen en zonder jezelf in al te lastige omstandigheden te brengen puur kunt genieten van één van de meest briljante dingen ooit uitgevonden door de mens: motorrijden. Wel is het jammer dat voor dat Europese genot je extra in je buidel moet tasten om de F800GT van Grand Tourer kenmerkende koffers te voorzien.

  • ervaring van een echte GT, handling, vormgeving, windbescherming, verbruik
  • ESA en ASC vooral een gadget, middenbok optioneel tegen meerprijs, zithouding is wennen, koffers niet standaard