Zoeken

WSBK Assen - SBK en WSS: nog even terugblikken

Superbikes race 2

14 mei 2009
Inhoudsopgave
WSBK Assen - SBK en WSS: nog even terugblikken
Superbikes race 1
Supersport
Superbikes race 2


SBK II - Na de prachtige overwinning van Ben Spies in de eerste race viel de tweede race een beetje tegen. De tweede World Superbikerace kon qua spanning, voor wat betreft de overwinning, niet tippen aan de eerste.

race2_Fab_Has_Smrz.jpg

Spies, die wederom een goede start had maar Noriyuki Haga voor moest laten gaan, vloog er in de tweede ronde keihard af bij het ingaan van 'Ossebroeken'. Zijn Yamaha YZF R1 stuiterde zelfs over de vangrail! Spies zelf bleef, buiten een gekrenkt ego, ongedeerd. Haga kon daardoor makkelijk wegrijden van het trio Leon Haslam, Jakub Smrz en Michel Fabrizio om naar zijn vierde overwinning van het seizoen te rijden. Na negen jaar was daar eindelijk de overwinning op de Drentse heide voor 'Nitro Nori'.

race2_Haga-GT.jpgrace2_Haga-GT2.jpg race2_Haga-GT3.jpg

race2_Neukirchner-zwaar.jpgMax Neukirchner leek ook nu weer goed mee te kunnen maar zakte terug omdat hij in een gevecht met Haslam, Spies en Fabrizio, die als een dolle naar voren wilde, zijn motor moest oprichten bij het insturen van de 'Ruskenhoek'. Omdat Fabrizio zijn Xerox Ducati brutaal binnendoor stak en de tweede plek pakte mistte Neukirchner zijn rempunt en moest rechtdoor.
Leon Haslam voerde vervolgens de druk flink op bij Fabrizio, passeerde de Italiaan in ronde dertien en nam de tweede plaats van hem over. Haga had op dat moment al ruim 4 seconden voorsprong op Haslam die waardoor hij geen bedreiging meer vormde voor de Japanner. Jakub Smrz reed een sterke race maar leek het podium net te gaan missen. Toch wist hij Fabrizio net voor startfinish te passeren. Dit kwam doordat de versnellingsbak van Fabrizio's Ducati niet meewekte en hij daardoor mis schakelde. De Italiaan sloeg van woede op de tank en liep met stoom uit zijn helm terug naar het Xerox Ducati team. Ach, beter dan een DNF, toch?

race2_Scassa-Baiocco.jpgOm de vijfde plaats was een mooi gevecht ontstaan tussen Jonathan Rea en Tom Sykes dat uiteindelijk door Rea werd gewonnen. Carlos Checa wist nu wel een redelijk resultaat neer te zetten voor het HANNspree Ten Kate Honda Team dat haar thuiswedstrijd reed maar natuurlijk op een beter resultaat had gehoopt. Shane Byrne deed het aardig met een achtste plek, maar de topper van de wintertests komt nog steeds niet goed uit verf. Na zijn verplichte uitstapje in de 'Ruskenhoek' wist Max Neulirchner nog negende te worden, achter hem finishten de beide BMW Motorradsport coureurs Troy Corser en Ruben Xaus als tiende en elfde. Yukio Kagayama, Brendan Roberts, Matteo Baiocco en Luca Scassa waren de laatste die punten behaalde. Pech was er voor Max Biaggi, die vanwege problemen met de koppeling niet goed wegkwam van zijn startplek en zijn wedstrijd al na één ronde zag eindigen.

Een anekdote:

Ben Spies, de rookie in het World Superbike paddock, was aangenaam verrast door het warme onthaal dat hij kreeg toen hij arriveerde in het 2009 WSBK circus.
De Amerikaan heeft veel nieuwe mensen in de serie ontmoet, met sommigen werd hij snel vrienden. Verrassend genoeg was het o.a. zijn nieuwe rivaal Noriyuki Haga - en zijn gezin - die als eersten zorgden dat Spies zich thuis voelde. En één klein mannetje in het bijzonder, de 5-jarige Ryota, zoon van Nori Haga. Maar de vriendschap tussen Ben en Ryota werd tijdens de vierde ronde in het World Superbikekampioenschap in Assen op de proef gesteld.
In de eerste race op het legendarische circuit va Assen beleefden Spies en Ryota's vader één van de beste laatste ronde gevechten uit het recente WSBK, en het was Spies die daar als winnaar uit kwam door Haga gedurfd op hoge snelheid te passeren, met nog drie bochten te gaan. Nu is het zo dat Ryota Ben mag en hij vind hem 'cool', maar hij houdt van zijn vader en hij is fan nummer één van zijn pa. Maar hij was helemáál niet blij dat 'the Ben', zoals Spies wordt genoemd door Ryota, een zekere overwinning van zijn vader afpikte in de eerste race.
Toen de Haga's in de pitlane langs de Yamaha box - direct naast die van Xerox Ducati - liepen op weg naar het podium na race één, merkte Ben's moeder Mary op dat Ryota zijn ogen uit zijn hoofdje huilde. Zij vroeg hem daarop wat er loos was. Hij keek Ben's moeder aan, duidelijk gefrustreerd, en zei; "Mijn vader is een loser en ik mag Ben niet! Ryota, nog steeds huilend, keek weg van Mary en liep richting het podium, naar zijn vader.
De tweede race verliep veel beter voor Haga, maar veel slechter voor 'the Ben'. Spies ging hard onderuit toen hij aan de leiding reed aan het begin van de tweede ronde. Nori Haga reed naar de overwinning en vergrote zijn puntenvoorsprong in het kampioenschap.
Later die (zondag-)avond zat Spies alleen in zijn motorhome, een beetje bont en blauw van de val, maar voornamelijk boos op zichzelf omdat hij het team had laten zakken. Zijn moeder Mary stond buiten zodat hij niet gestoord zou worden (laat dat maar aan Mary over..). Ze was wat sms-jes aan het beantwoorden toen ze zag dat Ryota op de deur van het motorhome klopte. Hij had wat vriendjes bij zich.
Mary liep naar hem toe en vroeg of ze kon helpen. Ryota zei; "Ik wil 'the Ben' zien" en Mary zei daarop; "Maar ik dacht dat jij Ben niet mocht?"
"Ik mág 'the Ben', hij is gewond en ik wil met hem praten", commandeerde Ryota.
Dus opende Mary de deur om Ben te vragen of hij de kinderen wilde zien. Ben, nog een beetje na mijmerend over zijn valpartij, wilde de kinderen eigenlijk smeken om niet binnen te komen toen de kleine Ryota, misschien zijn vader immiterend, zijn kans schoon zag, langs Mary glipte en naar Ben rende. "'the Ben' is gewond, laat me zien waar je gewond bent!", zei Ryota op bezorgde toon tegen Spies.
Al snel stonden de andere kinderen die bij Ryota waren rond Ben. Die ging rechtop zitten en begon met ze te praten. Eén van de kleine meisjes in het groepje had gips om haar arm. Ben vroeg haar wat er was gebeurd. Ze was van een paard gevallen. Toen Ben haar vertelde dat zij moedig was om op een paard te rijden en dat hij bang was voor paarden schoot het hele groepje in de lach. Een vriendschap die op de proef was gesteld werd aan het eind van de dag hersteld. En hoewel Ryota het mooi vind als zijn vader wint, mag de kleine Haga 'the Ben' nog steeds en vind hem op zijn minst de op één na 'coolste' coureur in de paddock.

Foto's: Vincent Burger

Zie ook:
WSBK - Assen: terugblik FIM Superstock 1000 en FIM EK600
WSBK - Assen: team voor team