Zoeken

WSBK Assen - SBK en WSS: nog even terugblikken

Superbikes race 1

14 mei 2009
Inhoudsopgave
WSBK Assen - SBK en WSS: nog even terugblikken
Superbikes race 1
Supersport
Superbikes race 2

Ruim 36.000 betalende bezoekers omzoomden het asfaltlint op de Drentse heide op zondag 26 april, racedag. Veelal op de tribunes maar natuurlijk ook her en der op de taluds. Toch enigzins tegenvallend, wij hadden gerekend tussen de 40 en 50.000 gezien de stijgende populariteit van het WSBK, maar toch een mooi aantal. Een directe oorzaak kunnen ook wij niet aanwijzen, het weer was - ondanks de wat mindere verwachting - goed, er waren geen concurrerende festiviteiten of festivals én de top van het motorracen stond aan de start. Misschien dan toch de verhuizing van begin september naar eind april? In ieder geval kunnen we concluderen dat de aanwezigen mooie en spannende races hebben kunnen zien en dat de thuisblijvers iets hebben gemist. Volgend jaar in de herkansing.

SBK I - In de tweede race van de dag kwamen de grote kanonnen, de World Superbikes, in actie. Deze eerste van twee races werd op spectaculaire wijze gewonnen door de Amerkaan, en drievoudig AMA kampioen, Ben Spies. Snel gestart, maar halverwege achterhaald door Nroiyuki Haga, en uiteindelijk diezelfde Haga afgetroefd in de laatste ronde! En blij was hij, Ben Spies. Misschien wel net zo blij was Leon Haslam. De jonge Brit knokte zich op zeer knappe wijze naar een derde podiumplek en maakte daar natuurlijk ook zijn Stiggy Racing team blij mee.


De jonge Brit Leon Haslam is een aanwinst voor het WSBK en staat - na Assen - voorlopig op een mooie derde plaats in de tussenstand.

Max Neukirchner had waarschijnlijk ook op het podium kunnen komen ware het niet dat hij in de zevende ronde ten val kwam in de Geert Timmer. Daarbij bleef zijn laars aan een voetrust hangen waardoor het geheel er wat lachwekkend uitzag. De Duitser pikte zijn Alstare Brux Suzuki op en reed, na een controle in de pits, naar een 13de plaats.

Achter het trio dat voor de overwinning streed knokte een ander trio voor P4. Tom Sykes, Michel Fabrizio en Max Biaggi, die als tiende van start was gegaan, deden hun uiterste best elkaar af te troeven. De teamgenoot van Biaggi, Shinya Nakano deed het niet zo goed, hij ging met zijn Aprillia RSV4 tegen de grond.


Shinya Nakano scoorde nu al vier races achter elkaar niet, keert op Monza het tij?

Carlos Checa steekt nog steeds niet in goede vorm. In ronde nummer vier ging hij - net als in de trainingen - in de 'Ruskenhoek' onderuit. Zeer jammer voor het Ten Kate Team dat na het kampioenschap van James Toseland in 2007 een stuk minder presteert en maar niet de vinger op de zere plek kan leggen.

De spanning in de top drie van het veld was om te snijden. Er volgden onder andere een prachtige inhaalactie van Haga die Haslam mooi voorbij stak. Maar ook Ben Spies werd ingehaald door Noriyuki Haga die goed in zijn ritme zat. Haslam wist vervolgens goed aan te haken bij Spies en wist op een prachtige manier aan hem voorbij te gaan in de 'Stekkenwal'. Het publiek zat zichtbaar te genieten van deze jonge getalenteerde Brit die een aanwinst voor dit kampioenschap is.


Leon Haslam prikt bij het insturen van de Ruskenhoek zijn Stiggy Racing Honda naast de Yamaha van 'the Ben' Spies..

Even leek het erop dat Haslam voorbij zou kunnen gaan aan Haga maar dat lukte niet. Ben Spies pakte zijn tweede plek terug terug door Haslam in de bochten combinatie Ruskenhoek, Stekkenwal en De Bult binnendoor/buitenom voorbij te gaan. Deze inhaalactie was fantastisch, beide coureurs lieten hun machine staan en gingen kuip aan kuip door de bochten!


..en Spies neemt op even spectaculaire wijze de tweede plaats van Haslam weer over!

Zo kon Spies weer jagen op Haga wat hem in de laatste ronden de overwinning opleverde door in 'Hoge Heide' aan Haga voorbij te gaan. Haga was zichtbaar teleurgesteld en keek Ben Spies niet aan na zijn prachtige eerste overwinning op Assen. Haslam pakte dus een mooie derde plek en Tom Sykes kwam als vierde over de finish. Biaggi pakte een knappe vijfde plek terwijl Smrz, die het in het begin goed voorin mee streed, genoegen moest nemen met een zesde plek. Jonathan Rea, Régis Laconi, Michel Fabrizio en Troy Corser maakten de top tien vol. De laatste punten werden verdeeld onder Shane Byrne, Karl Muggeridge, Max Neukirchner, Ruben Xaus en Ryuichi Kiyonari.

Een mooie P5 voor Max Biaggi