Zoeken

World Superbikes - Qatar

Pagina 4

27 februari 2007
Inhoudsopgave
World Superbikes - Qatar
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4

Superbikes race II

Toseland doet het wéér!.

Ook toen de rode lichten voor de tweede maal uitgingen voor de superbikecoureurs was het Max Biaggi die kopstart had met in zijn kielzog Toseland, Haga, Corser en de goed weggekomen Nieto. Al snel lukte het zowel Haga als Toseland om Biaggi voorbij te steken en werd de Romeinse Keizer een aantal plekken terug verwezen. Troy Bayliss kwam de eerste ronde als zesde door. Voor Roberto Rolfo was toen de race al over;

Iedere coureur is teleurgesteld als zij een probleem hebben waaraan zijzelf geen schuld hebben, maar dat wil ik zo snel mogelijk naast me neerleggen. Het is een fantastische ervaring om tijdens dit eerste evenement van 2007 deel uit te maken van dit zeer professionele team. Ik heb heel veel geleerd over de machine en de manier waarop ik deze machine zal moeten gaan rijden. Ik heb nog steeds een zwaar gevoel aan de voorkant van de motor zeker in het begin van de wedstrijd maar nadat ik daaraan ben gewend en ik mijn rijstijl verder kan aanpassen denk ik dat ik heel erg tevreden kan zijn over mijn manier van rijden.

Ook Zaiser maakte de eerste ronde met de LBR Racing MV Agusta niet vol.

Kagayama kon niet kiezen.

Na een viertal ronden was er net als in de eerste race een groep van vier coureurs die zich los reed van de rest. Dit groepje bestond uit Toseland, Haga, Biaggi en Corser. Fonsi Nieto was degene die most lossen. In de zevende ronde lukte het Biaggi weer om een plaats te winnen ten opzichte van Haga en ging hij wederom het duel aan met Toseland.

Teamgenoot Yukio Kagayama, die zich waarschijnlijk een iets ander begin van het seizoen had voorgesteld en het moeilijk vond om een goede band te kiezen, bezette toen een zesde plaats, altijd nog beter dan Troy Bayliss die op een twaalfde plek rond reed, iets wat eigenlijk ook werd veroorzaakt door een verkeerd uitgepakte bandenkeus.

Toen in de tiende ronde Troy Corser, die een veel beter begin van het seizoen beleefde, naar de tweede plaats wist door te stoten maakte Max Biaggi weer gebruik van de hogere topsnelheid en passeerde hem weer. Door een foutje schoven zowel Haga als Corser een plek op en belandde Biaggi op vier. James Toseland reed zich, door het gevecht achter zijn rug, wat los en dat gaf de Brit een beetje lucht.

Troy Bayliss:

In de tweede race dachten we dat we het niet slechter zouden kunnen doen en probeerden iets anders, we monteerden de hardste voorband die we vorig jaat gebruikten en pastten de achtervering aan. Het grootste probleem dat we hadden was echter de achterkant want we hadden totaal geen gevoel. Er volgt nog een lang jaar, het was geen goede start, maar dat is racen. Zeker weten dat ik me op Phillip Island, waar de baan normaal gesproken constant is, meer op mijn gemak zal voelen. Ik kijk er naar uit.

Max Biaggi liet het er echter niet bij zitten en hij had duidelijk een betere bandenkeus gemaakt dan de beide Yamaha coureurs. Aan het eind van het rechte stuk hield hij het gas van de Alstare Corona Suzuki open staan, remde later en schoot langs de twee R1"s naar de tweede plaats. Zijn opmars naar James Toseland kon beginnen. Kagayama, Nieto en Lanzi vormden het achtervolgende trio met daarachter Bayliss, Laconi, Xaus en Fabrizio in de volgende groep. In de laatste ronden wist Max Biaggi het gaatje dat Toseland had aardig dicht te rijden en de wedstrijd had dan ook niet veel langer moeten duren, of juist wel natuurlijk. James Toseland hield wel het gas er op en pakte zijn eerste overwinning van het seizoen, Max Biaggi werd tweede en Troy Corser pakte de derde podiumplek.  

James Toseland:

Ik heb een fantastisch weekeinde achter de rug. Ik was het snelste op de vrijdagochtend en in de top 3 in alle sessies. Mijn laagste positie was een zesde positie en dat was in de warm-up vanmorgen. Ik was eigenlijk redelijk teleurgesteld met de eerste race, maar in de tweede wedstrijd hebben wij het ritme van de wedstrijd kunnen bepalen en hebben we continu vooraan gereden. De laatste twee ronden waren het moeilijkst maar we hebben uiteindelijk de eerste positie vast kunnen houden. Dit is mijn zevende seizoen in het WK Superbike en ik ben fitter dan ooit. Ik wil mijn dank uitspreken richting Honda, het Ten Kate team en naar HANNspree – alles werkt tot dusver fantastisch. We verdienden het om vooraan mee te draaien na een winter waarin hard is gewerkt en om hier als eerste in het kampioenschap te vertrekken is briljant.

Haga greep net naast het podium met zijn vierde plek maar bleef Nieto en Kagayama voor. Lorenzo Lanzi had een matige start waardoor hij de aansluiting met de kop verloor en kon dan ook zijn succes uit de eerste race niet herhalen.

Lorenzo Lanzi:

Voor de tweede race hadden we de vering wat aangepast en mijn 999 deed het een stuk beter. Helaas maakte ik een slechte start, dat koste me veel tijd in de eerste ronden. Ik weet zeker dat ik makkelijk vierde had kunnen worden als de band halverwege de race niet om de velg was gaan draaien waardoor wat chatter ontstond. Nu Qatar achter de rug is kijken we onmiddelijk uit naar Phillip Island waar het beter zou moeten gaan.

Nieto had moeite alles binnen te houden.

De beide PSG-1 Kawasaki coureurs Fonsi Nieto en Régis Laconi haalden nu wel de finish. Nieto zat een aantal ronden aan de kop van het veld maar kon dit vanwege ziekte niet volhouden. Hij werd toch mooi vijfde terwijl Laconi een elfde plaats behaalde.

Fonsi Nieto:
"Ik zou blij moeten zijn met het resultaat in de tweede race maar ik ben zwaar teleurgetseld in het feit dat ik ze (kopgroep; red.) moest laten gaan. Het was geen bandenprobleem en ook niet die van de machine, ik was het zelf, mijn hoofd klapte uit elkaar door de fysieke conditie waarin ik verkeer en ik was niet in staat om het beter te doen. Het is jammer want de machine is goed. Halverwege de race reed ik op heelhouden van de banden en toen Kagayama en Lanzi achter me zaten was ik klaar om het gas open te schroeven, en dat deed ik! Ze bleven achter me."  

Régis Laconi:
"In de tweede race vocht ik met alle kracht die ik had, maar dooral die agressiviteit was mijn voorband er te snel aan. Gelukkig is Losail de enige wedstrijd..waarover gediscusiëerd wordt dit seizoen, alles zal beter gaan op Phillip Island, het team doet fantastisch werk."

Uitslag Superbike race 2 - Qatar:

 Pos. 
 Coureur 
 Team/Merk 
 Verschil 
 1   James Toseland   Hannspree Ten Kate Honda   0 
 2   Max Biaggi   Alstare Corona Suzuki   0.738 
 3   Troy Corser   Santander Yamaha Italia   7.386 
 4   Noriyuki Haga   Santander Yamaha Italia   14.984 
 5   Fonsi Nieto   PSG-1 Kawasaki   15.033 
 6   Yukio Kagayama   Alstare Corona Suzuki   15.911 
 7   Lorenzo Lanzi   Xerox Ducati   16.664 
 8   Troy Bayliss   Xerox Ducati   23.249 
 9   Ruben Xaus   Sterilgarda Ducati   24.282 
 10   Max Neukirchner   Suzuki Germany   33.480 
 11   Régis Laconi   PSG-1 Kawasaki   34.004 
 12   Michel Fabrizio   DFX-Treme Honda   37.297 
 13   Josh Brookes   Alto Evolution Honda   42.064 
 14   Karl Muggeridge   Alto Evolution Honda   42.359 
 15   Allessandro Polita   Celani Suzuki Italia   46.206 
 16   Jakub Smrz   SC Caracchi Ducati   46.467 
 17   Shinichi Nakatomi   Ipone Yamaha France   51.300 
 18   Steve Martin   DFX-Treme Honda   1"03.411 
 19   Dean Ellison   Pedercini Ducati   1"42.715 
 20   Mashel Al Naimi   d"Antin MotoGP Kawasaki    1 ronde 
 DNF   Jiri Drazdak   Yahama jr. Pro SBK   12 ronden 
 DNF   Roberto Rolfo   Hannspree Ten Kate Honda   0 ronden 
 DNF   Christian Zaiser   LBR Racing MV Agusta   0 ronden 

Tussenstand World Superbikes na Qatar:

 Pos. 
 Coureur 
 Nat. 
 Merk 
 Punten 
 1   J. Toseland   AUS   Honda   45 
 2   M. Biaggi   ITA   Suzuki   45 
 3   L. Lanzi   ITA   Ducati   25 
 4   T. Corser   AUS   Yamaha   23 
 5   Y. Kagayama   JAP   Suzuki   23 
 6   N. Haga   JAP   Yamaha   21 
 7   T. Bayliss   AUS   Ducati   19 
 8   M. Neukirchner   GER   Suzuki   16 
 9   R. Xaus   ESP   Ducati   13 
 10   F. Nieto   ESP   Kawasaki   11 
 11   R. Rolfo   ITA   Honda   9 
 12   R. Laconi   FRA   Kawasaki   5 
 13   S. Martin   AUS   Honda   5 
 14   M. Fabrizio   ITA   Honda   4 
 15   S. Nakatomi   JAP   Yamaha   4 
 16   A. Polita   ITA   Suzuki   4 
 17   J. Brookes   AUS   Honda   3 
 18   K. Muggeridge   AUS   Honda   2 
 19   J. Smrz   CZE   Ducati   2 
 20   D. Ellison   GB   Ducati   1 

Volgende wedstrijd: 4 maart - Phillip Island.