Zoeken

Superbike Assen 2005 - Boys are back in town!

Pagina 5

23 augustus 2005
Inhoudsopgave
Superbike Assen 2005 - Boys are back in town!
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6

Nederlandse deelname

Zowel in de Superbike als de Supersport 600 zullen een aantal Nederlanders met wildcards mee mogen doen aan de WK races. Voor deze jongens een unieke ervaring om hun kunsten aan de hele wereld te mogen vertonen. Wellicht is het de enige keer dat ze een ervaring als deze mee mogen maken, mogelijk is het de kans om onder de aandacht van teambazen te komen en de sprong naar WK-deelname in de toekomst. Motorfreaks stelt u de Nederlandse wildcard deelnemers voor.

WK Superbike
Jurgen van den Goorbergh, voormalig MotoGP en WK Supersport coureur, snel van beroep Dankzij de zware valpartij van Arno Visscher is het voor Jurgen van den Goorbergh mogelijk geworden om met de steun van het Britse Rizla Suzuki team mee te kunnen doen met het WK Superbike. Voor Jurgen – die op Arno Visscher’s wildcard van start gaat - gaat een droom in vervulling. Met behulp van Suzuki importeur Nimag, enkele grote sponsoren en het Rizla Suzuki team uit de British Superbike werd het voor Van den Goorbergh mogelijk om deze wildcard in te kunnen vullen.

Wat we kunnen verwachten van de Suzuki GSX-R 1000 is niet duidelijk, wel duidelijk is dat deze zal zijn uitgerust met fabrieksmateriaal. Voor Van den Goorbergh kan dit wel eens een enorm belangrijk weekend worden. Presteert hij boven verwachting, dan kan dit een nieuwe stap in zijn carrière betekenen. Mocht Van den Goorbergh verzuipen in dit internationale geweld, dan zou dit een flinke stap terug kunnen betekenen.

Het is de vraag of de ONK-coureurs hun hoofd boven kunnen houden
in het WK geweld

Bob Withag, leider in Dutch Superbikes, vier overwinningen in 2005 De 25-jarige Bob Withag, afkomstig uit het Overijsselse Borne heeft zijn wildcard verdiend. Als leider in het Vacansoleil Dutch Superbike kampioenschap wordt van de Yamaha coureur vrij veel verwacht. Withag heeft er in ieder geval zin in.

Ja, dit is natuurlijk iets fantastisch, daar droomt elke coureur toch wel van om eens tussen de grote namen je kunnen te bewijzen. Gemakkelijk zal het zeker niet worden, want wij gebruiken eigenlijk een standaard Yamaha zoals we ook in het ONK rijden. Zo’n Superbike heeft toch wel wat meer in huis. In elk geval moeten we sowieso 16.5 inch wielen hebben vanwege de bandenregeling bij de Superbikes, we moeten een speciaal blok prepareren en de vering aanpassen, anders heeft het geen zin om mee te doen. Natuurlijk hoop ik op een goede prestatie in Assen op 4 september, maar voor mij is het weekend erna toch nog even belangrijker. Dat weekend kan ik, na een paar jaar knokken, eindelijk de kampioenschapstitel in de Dutch Superbikes binnenhalen.

De Yamaha R1 van Bob Withag zal aangepast worden en gehoopt wordt op een leuk resultaat. Toch zal het voor Withag niet makkelijk zijn om mee te kunnen komen met de wereldtop. Wel maakt hij goede kans aansluiting te houden met het WK-veld en zodoende een leuke race tegemoet te zien.

Robert Menzen, derde opeenvolgende Wildcard, vierde in Dutch Superbike klassement Voor Suzuki coureur Robert Menzen uit het Drentse Barger Compascuum is het de derde achtereenvolgende keer dat hij een wildcard voor het WK Superbike in ontvangst mag nemen. Vorig jaar resulteerde dit in een zwaar bevochten WK punt. Tijdens de 500 km van Spa-Francorchamps testte hij voor het eerst zijn aangepaste GSX-R 1000 K5 met getuned motorblok. En met succes, zo bleek. Hij werd samen met Harry van Beek winnaar van deze race.

Robert Menzen kent de Superbike mannen inmiddels

In de Dutch Superbikes komt Menzen steeds beter op gang, de laatste race wist hij zelfs te winnen. Het seizoen kwam met horten en stoten op gang, met een mislukt avontuur in de WK Endurance, het WK Superbike kan veel goed maken.

Paul Mooijman, tweede in Dutch Superbike klassement, teamgenoot van Withag Paul Mooijman, net als Withag coureur van het Yamaha GS Racing Team, mag voor de tweede keer in zijn carrière in actie komen tijdens het WK Superbike. Op het laatste moment wisten gulle sponsoren het budget voor Mooijman rond te breien. Mooijman is samen met Arno Visscher de enige die het Bob Withag in het Nederlands Kampioenschap nog moeilijk kan maken. Wat we in de race kunnen verwachten? Met een beetje geluk kan hij Robert Menzen en Bob Withag volgen. Mocht dat het geval zijn en de drie Nederlanders rijden elkaar niet in de wielen, dan zouden ze wel eens voor een verrassing kunnen zorgen.

Bertus Folkertsma, 12 algemeen in Dutch Superbike, beste resultaat: negende Iemand waarvan door velen hardop wordt getwijfeld over het al dan niet terecht deelnemen aan het Superbike evenement. Folkertsma heeft dankzij de FIM een wildcard toegewezen gekregen, zijn tweede keer. Net als de vorige keer wordt niet al teveel van hem verwacht. Hoewel zijn Suzuki GSX-R 1000 flink onder handen is genomen, het zal voor Folkertsma een heel moeilijke opdracht zijn zich te kunnen kwalificeren voor de races. Mocht dit toch lukken, dan zou dit een enorm hoogtepunt in dit seizoen zijn voor Folkertsma.

Van Bertus Folkertsma kunnen we niet teveel verwachten

 WK Supersport
Allard Kerkhoven, jongste Nederlandse wildcard coureur, zevende algemeen in ONK De slechts 20-jarige Suzuki coureur beleeft dit jaar een prima seizoen. Midden vorig jaar leek het er nog op dat Kerkhoven zijn helm aan de wilgen moest hangen toen zijn hoofdsponsor er mee op hield. Vanaf dat moment ging het alleen maar beter met dit jonge talent en dit seizoen is hij een constante factor in de subtop van de Supersport 600. Daar waar de echte gevechten plaats vinden.

Hartstikke mooi dat ik een wildcard krijg! Dit jaar ben ik er klaar voor om aan een race voor het WK deel te nemen. We hebben al die tijd en moeite erin gestopt om dit te bereiken! Kwalificeren moet niet te veel moeite opleveren, maar om de strijd aan te gaan met de gevestigde orde zal zeer moeilijk worden. Ik heb er wel echt heel veel zin in.

Een mooie beloning en een leuke manier om flink wat ervaring op te doen voor Kerkhoven. Van hem zullen we de komende jaren ongetwijfeld meer gaan horen.

Allard Kerkhoven kwam tijdens de Rizla Racing day nog in actie

 Mile Pajic, oudste Nederlandse wildcard coureur, vijfde algemeen in ONK De oude rot uit het ONK, inmiddels al 50 jaar, had de vader kunnen zijn van Allard Kerkhoven. Dat is niet het geval, waardoor Pajic met een gerust hart uit kan komen in de Supersport 600. Pajic moet dit seizoen in zijn eentje de eer in het Kawasaki Pajic team hoog houden daar zijn teamgenoten dit seizoen beide zijn uitgeschakeld met blessures. En met verve, de oude vos is zijn streken nog niet verloren! Een zeer constante factor in de Supersport, vandaar dat een vijfde plaats in het ONK en een wildcard voor de Superbike ook meer dan verdiend zijn!

Ook Mile Pajic was begin augustus aanwezig in Assen

Joan Veijer, derde in tussenstand ONK, drie podiumplaatsen De grote verrassing van dit seizoen is Joan Veijer. Vorig jaar nog samen met Arno in actie, dit jaar was het eerste jaar waarin hij als enige voor het Duntep team in de Supersport uit komt. De oude fiets van Karl Muggeridge lijkt zijn snelheid nog niet te hebben verloren. De coureur uit Staphorst is dit seizoen enorm gegroeid en lijkt Jarno Janssen en Arie Vos zo nu en dan flink op hun nummer te kunnen zetten.

Het is eigenlijk een opsomming van alle kleine dingetjes die dit jaar anders en beter gaan. De Ten Kate Honda is perfect, maar we weten hem ook perfect neer te zetten voor een race en dat is voor andere rijders nog wel eens een probleem. Ik ga zeker mijn stinkende best doen straks in Assen en ik moet gewoon even zien waar we in het WK veld staan. Het zal sowieso een weekend genieten worden, reken daar maar op!

En feesten kunnen ze daar in Staphorst! Met tal van baco"s langs de baan die uit hetzelfde dorp komen, kan het WK weekend wel eens een groot dorpsfeest worden. In ieder geval een dik verdiende wildcard!