Zoeken

Superbike Assen 2005 - Boys are back in town!

Pagina 2

23 augustus 2005
Inhoudsopgave
Superbike Assen 2005 - Boys are back in town!
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6

WK Supersport

Met het WK Superbike mee komt het WK Supersport. Dit kampioenschap rijdt, in tegenstelling tot de twee races van de Superbike, slechts een race per weekend. De Supersport wordt veelal gezien als een opstapklasse naar het zware Superbike werk. Het Supersport kampioenschap wordt de afgelopen jaren gedomineerd door een team dat we inmiddels redelijk goed kennen: Ten Kate Honda.

De afgelopen drie jaar werd de kampioen in de Supersport geleverd door dit Nederlandse team. Fabian Foret was de eerste, gevolgd door Chris Vermeulen en Karl Muggeridge. Dit jaar zijn het weer de Ten Kate mannen die de overwinningen verdelen. Sébastien Charpentier heeft zes van de acht races gewonnen en beide andere races werd de Fransman tweede achter teamgenoot Fujiwara. Charpentier heeft dankzij deze prima resultaten in Assen al de mogelijkheid kampioen te worden in de WK Supersport, dat de titel wederom naar Ten Kate gaat is wel duidelijk.

Een mooi vol startveld is kenmerkend voor de WK Supersport

De afwezigheid van Barry Veneman in de WK Supersport is een grote teleurstelling. De Nederlandse coureur brak zijn enkel en kuitbeen tijdens trainingen in Brands Hatch. Zijn seizoen is helaas voorbij. Veneman zal wel aanwezig zijn in Assen om de prestaties van het Suzuki Nederlands team te volgen.

De kanshebbers
Sébastien Charpentier, 32 jaar, zes seizoensoverwinningen, Honda CBR 600RR Deze Franse coureur is dit seizoen ietwat oppermachtig in de Supersport klasse. Uit acht races behaalde hij acht snelste ronden, zeven pole-positions en zes overwinningen. De races die hij niet won verloor hij nipt. Na zeven jaren in de Supersport kan het dit jaar bijna niet meer verkeerd gaan. Een voorsprong van 74 punten op Katsuaki Fujiwara is zo goed als onoverbrugbaar. Als hij dit kampioenschap veilig stelt én Chris Vermeulen daadwerkelijk naar de MotoGP verhuist is de kans groot dat Charpentier volgend jaar in de Superbike te zien is. Zijn droom kan hij zelf verwezenlijken, de Supersport titel en deelname aan de Superbike. Het zou de derde Ten Kate coureur op rij zijn.

Sébastien Charpentier rijdt voor wat hij waard is op de Ten Kate Honda

Katsuaki Fujiwara, 30 jaar, twee seizoensoverwinningen, Honda CBR 600RR De enige coureur die Charpentier van de titel af kan houden is dus Katsuaki Fujiwara. Deze vrolijke Japanner doet elke race zijn uiterste best het zijn teamgenoot moeilijk te maken. Meermalen kwam het tot een letterlijke kuip aan kuip race met zijn Ten Kate teamgenoot. Na zijn "degradatie" vanuit de Superbike terug naar de Supersport hoopt Fujiwara bij Ten Kate een tweede kans in de Superbike te krijgen. Dat hij bij Honda hoog aangeschreven staat blijkt wel uit het feit dat hij samen met Chris Vermeulen uit kwam in de Acht uren van Suzuka. De overstap van Suzuki naar Honda deed Fujiwara goed, het is geen schande dit seizoen Charpentier voor te laten gaan. Dit jaar zaaien, volgend jaar oogsten en een seizoen later in de Superbike ploegen!

Katsuaki Fujiwara rijdt voor wat hij waard is op de Ten Kate Honda

 Kevin Curtain, 39 jaar, vier podiumplaatsen, Yamaha YZF R6 Een synoniem voor "oude rot" is Kevin Curtain. De al 39-jaar oude Australiër bewijst dat leeftijd niet uitmaakt in de motorsport. Curtain begon pas in 1994 met racen en mag met recht een laatbloeier genoemd worden. Maar bloeien doet hij op prachtige wijze. Na enkele jaren in de Australische Formula Xtreme te hebben gereden, kwam hij naar het WK Supersport. Daar rijdt hij momenteel voor Yamaha en is de enige die het de Ten Kate jongens met regelmaat moeilijk maakt. Hij lijkt over het hele seizoen genomen wat betrouwbaarder dan Fabian Foret en Michel Fabrizio van Team Megabike. Curtain is in ieder geval de enige Yamaha die de strijd met de Honda"s aan kan.

Dé outsider Michel Fabrizio, 20 jaar, drie podiumplaatsen, Honda CBR 600RR De Italiaan Michel Fabrizio is een grote outsider in de Supersport klasse. De jongeling uit het Team Megabike heeft dit seizoen erg veel pech en finishte slechts vijf keer. Drie van deze races eindigde hij op het podium. Vorig jaar reed Fabrizio in de MotoGP voor zowel Aprilia als het WCM team. Opvallend was dat hij deze relatief langzame motoren race na race ontzettend ver naar voren wist te pushen.

Michel Fabrizio is zeker een kanshebber op een verrassing in Assen

In Assen reed hij tijdens de TT van 2004 de sterren van de hemel. Helaas schreef hij zijn WCM af toen hij in het Meeuwenmeer ten val kwam. Met twee gebroken enkels viel een goed resultaat in de regenrace letterlijk en figuurlijk in het water. Wat hij tijdens het Superbike weekend kan? Wellicht het feest bij Ten Kate flink verpesten.