Zoeken

77e Dutch TT - voorbeschouwing

77e Dutch TT - voorbeschouwing

26 juni 2007
Inhoudsopgave
77e Dutch TT - voorbeschouwing
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5

MotoGP circus komt naar Assen!

TT_voorbeschouwing_1.jpg

Op zaterdag 30 juni 2007 vindt op het TT-circuit van Assen de 77ste A-Style Dutch TT plaats, de negende ronde in het wereldkampioenschap MotoGP. De wedstrijd in Assen staat altijd garant voor spektakel, en dat zal dit jaar niet anders zijn. Vorig jaar was er de valpartij van, toen nog, wereldkampioen Valentino Rossi waardoor hij in de wedstrijd sinds lange tijd niet mee kon doen voor het podium. Het werd een gevecht tussen twee Amerikanen, Colin Edwards en Nicky Hayden, en we weten natuurlijk allemaal wel hoe dat afliep! Was in voorgaande jaren regelmatig Sete Gibernau de kwelgeest van Rossi, dit jaar is dat de 21-jarige Australiër Casey Stoner met zijn Marlboro-Ducati. Als Rossi wint en Stoner zou niet tot scoren komen in Assen, kan de zevenvoudig wereldkampioen de leiding in het kampioenschap niet eens overnemen van de Australiër. Maar of dit scenario zich voor zal doen? Het lijkt er eerder op dat Stoner de afstand zal vergroten.

TT_voorbeschouwing_2.jpg
Nicky Hayden (69) won in 2006 de 76ste A-Style Dutch TT.

In de 250cc klasse is Jorge Lorenzo een klasse apart met zijn indrukwekkende reeks van vijf overwinningen en een tweede plaats. De val op Mugello, maar nog wel een achtste plaats, was een race incident en de glijer in de regen op Donington Park zonde. Andrea Dovizioso probeert het hem moeilijk te maken maar komt met zijn KopronScott-Honda te vaak te kort op de Fortuna-Aprilia. Maar Assen is en blijft een stuurcircuit, ook nu het ontdaan is van zijn befaamde noordlus, dus wie weet kan Dovizioso de derde winst van het seizoen op zijn conto schrijven. Na de overwinning, een cadeautje van Alex de Angelis maar niet te min verdiend, is de voorsprong van Lorenzo geslonken tot elf punten. Ziet Andrea Dovizioso op het TT-circuit van Assen kans om de leiding over te nemen?

De lichtste klasse, de 125cc, wordt beheerst door het Bancaja-Aspar team waarbij Gabor Talmacsi de meest constante coureur leek...tot afgelopen zondag op het circuit van Donington Park zijn Aprilia dienst weigerde. Teamgenoot Hector Faubel pakte een derde plek en gaat daardoor aan de leiding in de tussenstand om het kampioenschap. Lukas Pesek is een geduchte tegenstander van het trio maar ook hij heeft er al een keer naast gelegen en had in de UK een off-weekend waarin hij geen punten scoorde. Zo af en toe zijn er wat speldenprikken van andere 'jonge honden'. Bijvoorbeeld de overwinning van Simone Corsi in Turkije (door al meerdere malen in de top tien te eindigen staat hij wel mooi vierde in de tussenstand), de derde plek van Esteve Rabat in China of de derde plek van Randy Krummenacher in Spanje! En na de eerste overwinning van Mattia Pasini dit seizoen kan het misschien nog wel alle kanten op. Kortom, er zijn weer spannende races te verwachten op de Drentse hei.

TT_voorbeschouwing_3.jpg
Het heilige Drentse asfalt vanuit de lucht bekeken.