Zoeken

Trial cursus Alex van den Broek

Pagina 2

8 maart 2006
Inhoudsopgave
Trial cursus Alex van den Broek
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4

De ochtend: de eerste stapjes.

De dag begint met een kennismaking met de trialmotoren. Op het parcours zijn al diverse pionnen uitgezet en er liggen planken klaar. Er is een slalom en een "acht" uitgezet evenals een oefening waarmee het ultra korte draaien - wat nodig is voor succesvol trial rijden - kan worden geoefend. Deze oefeningen blijken een uitstekende manier om de wendbaarheid van de trial motor te leren kennen en gebruiken.

De slalom; let op de afstand tussen de pionnen...

Theorie en oefening
Na ons uitgebreid te hebben bestudeerd besluit Alex dat het tijd is voor wat theorie. Hij legt uit welke houding we op de motor moeten aannemen en hij geeft aan hoe we de wendbaarheid van de motorfiets maximaal kunnen gebruiken. Door licht wijdbeens op de motor te staan kun je de motorfiets heel vrij onder je bewegen. Hierdoor kun je anticiperen op stijgen en dalen, maar kun je de motor ook eenvoudig "plat" leggen om kort te kunnen draaien. Na wat oefening gaat het steeds beter.

Een andere oefening, die makkelijk lijkt maar alleen lukt door de goede techniek te gebruiken, is het rijden over een plank van ongeveer acht meter. Door een lage snelheid aan te houden en ver vooruit te kijken is het niet moeilijk om deze hindernis tot een goed einde te brengen. Is je kijkgedrag echter niet goed, dan lijkt het onmogelijk om deze oefening netjes uit te voeren. We merken dat het toepassen van de theorie echt helpt om de verschillende oefeningen goed uit te voeren.

Goede instructie doet wonderen!

Een verkenningsrondje over het terrein
Tegen het einde van de ochtend is het tijd om een rondje te maken over het terrein. We rijden in een groepje achter Alex aan. Hij leidt ons op dit eerste rondje netjes om de hindernissen heen. Later zou dat nog heel anders worden. We leren nu vooral het terrein kennen en oefenen wat met stijgen en dalen. We krijgen nu al lekker de smaak te pakken en zijn allemaal behoorlijk enthousiast na dit rondje.

Om onze techniek nog iets bij te schaven gaan we tot aan de lunch nog even verder met de oefeningen zoals we die eerder op de dag hebben gedaan, maar nu staan alle pionnen een stuk dichter bij elkaar. Wat vanmorgen nog onmogelijk leek, blijkt na drie uur oefenen al heel goed te gaan. De middag kan dan ook alleen nog maar leuker worden...

Een eerste verkenningsronde over het parcours