Zoeken

Verslag BMW GS Trophy 2012

Informatie

8 januari 2013
Inhoudsopgave
Verslag BMW GS Trophy 2012
Derde editie
Geconcentreerde spanning
Krachtvergende speciaal-proeven
Marathon-dag
Informatie

BMW GS Trophy 2012

De BMW GS Trophy wordt elke twee jaar georganiseerd. Dit jaar namen 15 teams deel, waarin 45 rijders uit 19 nationaliteiten vertegenwoordigd waren die op identiek voorbereidde F 800 GS modellen aan het evenement in Patagonië deelnamen. Alle deelnemers sliepen in tenten, een bagagetruck verzorgde het transport. Voor de Trophy moesten alle deelnemers zich bij nationale voorrondes vooraf kwalificeren, GS Trophy_6_2om als ‘Landenteam’ in Chili en Argentinië aan te treden. Vanuit Europa namen Duitsland, de Alpenlanden (Oostenrijk/Zwitserland), Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje deel aan de Trophy, België en Nederland waren niet vertegenwoordigd. Voor Duitsland en het Alpenteam vond de kwalificatie plaats tijdens de BMW Motorrad GS Challenge in Niedereschach, tijdens de Touratech Travel Events die in juni plaatsvonden.

Bij de GS Trophy gaat het niet om een rally – hoewel de verbindingsetappes soms wel als zodanig werden gereden – maar om een sportieve veelzijdigheidsbeproeving, die het teamwork centraal stelt. Veel opdrachten zijn alleen als team te volbrengen, zoals bijvoorbeeld het motortransport over een boomstam. Ook creativiteit wordt gevraagd – er zijn twee fotowedstrijden, die door Facebook gebruikers worden beoordeeld – en het groepsgevoel stond centraal in de opdracht waarbij de drie voornamen van de teams werden gevraagd waarmee drie dagen eerder was gereden. Bij de meeste speciaal-proeven was echter bijzondere rijvaardigheids-bekwaamheid vereist. De speciaal-proeven daargelaten legden de deelnemers 1.700 kilometer af, waarvan naar schatting 80 % offroad.

BMW GS Trophy 2012
De lokale bevolking is erg vriendelijk en hulpbereid

BMW GS Trophy 2012Een visum is niet vereist, maar de grens oversteken vraagt nog steeds de nodige tijdIn Chili en Argentinië spreekt men Spaans, op de Metropolen na zijn de landen dunbevolkt. Door de enorme noord-zuid spreiding en het hoogteverschil van zeehoogte tot bijna 7.000 meter komt bijna elk klimaat aan de orde. In de regio van de GS Trophy nabij Temuco, 750 tot 850 kilometer ten zuiden van Santiago de Chile, is het klimaat vergelijkbaar met dat van midden-Europa, vanwege de zuidelijke ligging verlopen de seizoenen echter tegenovergesteld – als het bij ons winter is, heerst in Chili hoogzomer. De aanreis-formaliteiten zijn langdurig, ook wanneer voor Europeanen geen speciaal visum is vereist. Er wordt streng opgelet dat een etenswaar of zaad mee over de grens wordt genomen. Wie dat wel doet, betaalt behoorlijke boetes. De grensovergangen tussen Chili en Argentinië zijn dun bezaaid, hier moet in de regel met lange wachttijden rekening worden gehouden. Verrassend genoeg zijn er veel overnachtingsmogelijkheden, vooral campings en zogenaamde Cabanas, houthutten.

BMW GS Trophy 2012