Zoeken

Nadere kennismaking: Arai Profile-V

Hyper Ridge

15 juli 2019

Het grote verschil met elke andere Arai zit ‘m echter in de vorm van de onderkant. Arai heeft de onderkant van de buitenschaal met een ‘Hyper Ridge’ bumper versterkt die 5 mm naar buiten staat. Dankzij de ‘Hyper Ridge’ is zo’n 70 gram aan gewicht bespaard en is het zwaartepunt verlaagd en doordat de rand nu 5 mm verder naar buiten staat is er veel meer ruimte ontstaan om het op- en afzetten van de helm te vergemakkelijken. “Door de ronde vorm van de buitenschaal is een Arai niet de gemakkelijkste helm De Profile-V zit meteen als gegoten. Desgewenst kan de binnenvoering worden aangepast. Opmerkelijk verschil qua opzetten met de RX-7Vom op te zetten, je moet ‘m echt even over je hoofd trekken. Een Arai-rijder weet dat, maar niet Arai-rijders die in een shop verschillende helmen passen schrikt dat af. Die willen de helm opzetten en denken halverwege “dat zit veel te krap” en doen ‘m weer af nog voordat ze ‘m op hebben gehad,” aldus Eelco van Beek. “Daar hebben we nu een oplossing voor bedacht.”

Dat de Profile-V echt beduidend gemakkelijker op te zetten is merken we meteen als na de presentatie de helm kan worden gepast. Waar ik met elke andere Arai in m’n collectie de onderkant altijd iets uit elkaar trek voordat ik de helm over m’n hoofd trek glijdt de Profile-V haast vanzelf over m’n hoofd. Nog voordat we ook maar één meter met de helm hebben gereden kunnen we met een gerust hart stellen dat de Profile-V inderdaad een heel stuk toegankelijker is. Het toegankelijker maken van de helm is niet ten koste van de stabiliteit en stevigheid op hoge snelheid gegaan. Tijdens de prachtige 180 kilometer lange route die Hoco Parts voormalig opperhoofd David 0’Neill voor ons heeft uitgezet worden in de Flevopolder stiekem snelheden dik boven de 150 km/u
Verse lucht via neusstuk, wenkbrauwen en ventilatie bovenop naar binnen, warme lucht via de twee uitlaten aan de zijkant, de onderkant en de scoop bovenop naar buiten

Binnenvoering is compleet uitneembaar en wasbaar. Dankzij de bredere instap is de helm veel gemakkelijker op te zetten

Niet alleen leverbaar in uni-colour (waarvan deze grijze megapopulair is), maar ook in frisse decalls
gehaald (sorry Oom Agent) en ook bij die snelheden zit de helm strak op het hoofd en heb je niet het gevoel dat de helm van je hoofd al wil vliegen. Dat is te danken aan het Facial Contour System (FCS) van de uitneembare en wasbare wangstukken, waarvan het piepschuimdeel standaard al uitsparingen voor speakers heeft. Het FCS zorgt voor een stevige edoch comfortabele zit rond de kaak, door toepassing van verend foam dat naadloos op je kaaklijn aansluit en in- en uitveert zonder dat er te veel druk wordt uitgeoefend. Een techniek die ook voor het eerst bij de RX-7V werd toegepast en waarvan we met 4 jaar ervaring wel durven te stellen dat het echt wel werkt. 

De binnenschaal is van Multi-Density EPS, ofwel geëxpandeerd polystyreen met verschillende dichtheden. Uniek aan de binnenschaal is dat deze in z’n geheel in de mal wordt gespoten, waar bij de concurrentie delen met verschillende dichtheden aan elkaar worden geplakt. Daar zie je aan de buitenkant helemaal niets van, maar maakt wel een groot verschil voor wat veiligheid betreft. Per slot van rekening kan alles wat aan elkaar is geplakt weer losschieten als er maar genoeg kracht op wordt uitgeoefend. In tegenstelling tot veel fabrikanten heeft Arai (net als bij alle andere Arai’s) ook bij deze Profile-V geen ingebouwd zonnevizier toegepast, maar gekozen voor een zonneklep die op het vizier kan worden gezet. “We weten dat dit niet het fraaiste systeem is, maar het is wel veel veiliger dan een ingebouwd zonnevizier,” vertelt Eelco. “Een inwendig zonnevizier is toch weer een verzwakking van de constructie van de helm en daarmee de veiligheid. Natuurlijk, je kunt stellen dat al die helmen aan de norm voldoen en dus veilig zouden moeten zijn, Zit perfect en past perfect bij m'n outfit, al zeg ik het zelfmaar zoals gezegd… de test is bij nog geen 30 km/u en Arai heeft de lat veel hoger gelegd. Goed is nooit goed genoeg voor Arai.” Eelco verklapt dat binnen afzienbare tijd een veel beter alternatief op de markt zal worden gezet. “Er wordt momenteel keihard gewerkt aan een meekleurend vizier. Het vizier is al volop getest, maar we vinden het nog niet goed genoeg om in productie te nemen. Het allerbelangrijkste van een meekleurend vizier dat met name het onttinten in een fractie van een seconde moet zijn gedaan, om ervoor te zorgen dat wanneer je bijvoorbeeld een tunnel inrijdt het vizier direct helder zicht geeft. Pas wanneer alle kinderziektes eruit zijn gefilterd zal het op de markt worden gezet.”

De ventilatie van de Profile-V bestaat uit dubbele DTF-3 inlaatscoops, dubbele scoops boven de wenkbrauwen en een 3-weg scoop in het kinstuk voor aanvoer van verse lucht. Dubbele uitlaten zorgen voor onderdruk, waardoor de koele lucht door de helm naar buiten wordt gezogen. De lucht gaat trouwens niet door de binnenschaal, maar door de voering die op het binnendeel volledig uitneembaar en wasbaar is. Nu gebied de eerlijkheid te zeggen dat het tijdens de trip niet echt extreem warm was, dus moeten we je het antwoord schuldig blijven in hoeverre je bij 30° C ook nog het hoofd koel houdt, maar we hadden niets te klagen. De Profile-V is verder standaard uitgerust met een VAS-V MAX Vision vizier dat Pinlock is voorbereid en zoals gezegd van het optionele Pro Shade System (PSS) kan worden voorzien, maar je kunt – net als wij – uiteraard ook kiezen voor een donker vizier, dat ten opzichte van oude Arai’s stukken gemakkelijker te wisselen is doordat de zijplaatjes kunnen worden weggeklikt.