Zoeken

Test: Aprilia ETV1000 Caponord ABS

Test: Aprilia ETV1000 Caponord ABS

6 juli 2005
Inhoudsopgave
Test: Aprilia ETV1000 Caponord ABS
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8

Adventure raid

De Noordkaap

Kaap de goede hoop, Kaap Hoorn

en de Noordkaap: uiterste punten van verschillende continenten en voor reizigers die van avontuur houden een uitdagende bestemming. De Noordkaap ligt in het hoge noorden van Noorwegen. Gelegen ruim boven de poolcirkel is de Noordkaap voor de avonturiers onder de motorrijders een echte uitdaging. Om zo’n vakantiebestemming op de motor aan te doen, is een avontuurlijke motor die voor zo’n tocht geschikt is geen overbodige luxe. Zowel op het asfalt als daarbuiten moet ze haar mannetje kunnen staan en ook geschikt zijn als reismotor. Als een motor naar een bestemming wordt vernoemd, kan je verwachten dat deze ook hier aan voldoet. De ETV1000 Caponord ABS is vernoemd naar de Noordkaap om extra te benadrukken dat de 1000cc “zware all roadâ€ÃƒÆ’‚ van Aprilia een echte avonturier is.

Het aanbod van all road modellen is de laatste jaren toegenomen. In 2001 bracht Aprilia haar versie van een grote all road op de markt. In de vier jaar dat de Caponord leverbaar is, heeft ze alleen in 2004 echte veranderingen ondergaan. Motorisch niet, maar wel zaken als kuip en vormgeving, remschijven en vering. Ook het stuur werd veranderd en uitgerust met handkappen en is de bodemvrijheid vergroot. Was vorig jaar ABS nog een optie, dit jaar is de Caponord standaard uitgerust met deze hulp op het remsysteem.

Adventure Motorcycle

Aprilia noemt de ETV1000 Caponord zelf een adventure motorcycle in plaats van een all road. Voor het echte all road werk had Aprilia tot dit jaar de Caponord Rally Raid in haar assortiment. Een aangepaste versie welke nog meer het avontuur benadrukt en ook geschikter om zanderige bestemmingen aan te doen. Om het adventure aspect te benadrukken van de Caponord en ook de eigenaren uit te nodigen om het avontuur op te zoeken, worden er door Aprilia adventure raids georganiseerd. Op pad met je eigen Caponord en andere eigenaren naar avontuurlijke bestemmingen. Ondanks dat er al eigenaren van een Caponord de Noordkaap hebben aangedaan, liggen de bestemmingen van de adventure raids vooral in de Dolomieten, Pyreneeën en in landen als Tunesië en Marokko. Helaas voor Motorfreaks niet zo’n avontuurlijke bestemming, maar wij zochten in Nederland en omstreken het avontuur met de Aprilia ETV1000 Caponord ABS op.

Tekst: Edwin Loos Foto"s : Vincent Burger