Test: MV Agusta F4SR
Scheermes
Inhoudsopgave |
---|
Test: MV Agusta F4SR |
Miss Universe |
Het innerlijk |
Scheermes |
Conclusie |
Nakaarten |
Vermogensbank |
Technische gegevens |
Zoals gezegd, we zouden geen oude koeien of anekdotes uit de sloot gaan halen als het om prestaties en rijkwaliteiten van de F4 aankomt. Dus zeggen we niet dat de zithouding nog steeds erg extreem is. Dat je dus duidelijk op de motor zit. En dat daar op zich niets mis mee is, ware het niet dat de laatste jaren supersports duidelijk in zithouding aan het veranderen zijn. In plaats van "erop" is men richting "erin" gaan ontwikkelen (zoals bijvoorbeeld bij de 999), wat als voordeel heeft dat je veel lager en compacter zit, beter met de voeten aan de grond komt (niet onbelangrijk voor ondergetekende) en meer overzicht hebt.
Harken
Maar goed, waar gaan we het dan wel over hebben? Laten we eens beginnen bij het geweldige motorblok en bruikbare vermogen wat deze F4SR aan de weg weet te leggen. De close-ratio versnellingsbakverhoudingen maken dat deze motor zich veel spannender laat rijden dan zijn voorganger. De bak schakelt vederlicht, maar er zit één maar aan: je moet er wel de gang in hebben. Rij drie versnellingen te hoog en je zit te harken om een andere versnelling te selecteren. Sta stil en je krijgt met moeite de motor in z"n vrij. M
Dat zuinigheid niet hoog op de prioriteitenlijst van MV Agusta staat werd gedurende de testperiode al snel duidelijk. Gemiddeld wist deze F4SR het 11,2 km ver te brengen op één liter Euro 95, zuinig rijden leverde een verbruik van 1:11,8 op. Daarmee verbruikt deze motor zelfs nog meer dan zijn getunede broer, de SPR. En dat mag toch wel als een minpunt worden gezien. Natuurlijk, iemand die meer dan 45.000 oudhollandse guldens -wat deze F4SR nog altijd kost- kan ophoesten, zal het een worst wezen hoeveel hij jaarlijks aan benzine kwijt is. Deze motor zal waarschijnlijk uitsluitend voor fun-kilometers gebruikt worden en daarvoor is hij elke Shell-airmile waard.aar geef gas, houd de motor op toeren en de bak schakelt zeer direct, kort en secuur. Laat "m rollend vanuit z"n tweede versnelling de vrijstand opzoeken en het is altijd bingo. Bijzonder fraai is daarbij dat het schakelpookje excentrisch verstelbaar is, waardoor je niet alleen de hoogte van de versnellingspook, maar ook de afstand tot je teen kunt instellen. Fraai, fraai, fraai. Maar daar hadden we het al eerder over gehad.
Tussenmaat
Met het grootste gemak is de F4SR van het ene op het andere oor te leggen. De grondspeling is oneindig, net als de grip van de Michelin Pilot Sport banden. Twee dingen vielen ons hierbij in positieve zin op. Allereerst hebben wij niets gemerkt van de bekende "koude banden - geen grip" kwaal waar Michelin algemeen om staat bekend. Als tweede viel ons de keuze van de voorband op, die met 120-65/17" eigenlijk een ongebruikelijke tussenmaat is. Een 60'er voorband stuurt enorm licht (bijna alle 600cc supersportjes worden er mee afgeleverd) maar heeft te weinig demping, waardoor de motor snel de neiging heeft nerveus te worden. Een 70'er voorband heeft heel veel demping en geeft de motor een stabiel gevoel, maar stuurt daarentegen weer merkbaar zwaarder. Wat ons betreft zou elke sportieve motor hiermee mogen worden uitgerust. En dan te bedenken dat deze maat voorband al op de eerste F4 "oro" zat. Namate we ons meer en meer met de F4SR wisten te vermaken, gingen wij ons dan ook meer en meer afvragen waarom geen enkel ander merk tot nu toe gebruik maakt van deze tussenmaat voorband. Want het is gewoon the best of both worlds.
Toeristisch verantwoord
Qua vering en rijwielgedeelte staat deze motor nog steeds op een erg hoog niveau. Hierin verschilt hij niet van z"n voorgangers. Maar omdat de krachtbron merkbaar sterker is dan zijn voorganger (en minder nerveus dan de SPR), l
De stuurdemper is erg fraai gepositioneerd en traploos instelbaar
Axiale rempomp en remklauwen, maar wel Nissin 6-zuiger remmen.eent deze motor zich niet alleen voor het snelle werk en is een toeristische rit ook nog eens goed te doen. Okay, het megakoppel van een 1000cc hoef je niet te verwachten, daarvoor is en blijft het natuurlijk een zeven-en-half. Maar dat mag de pret niet drukken. Daarbij, als je de gelegenheid hebt om de kraan helemaal open te draaien, dan komt er toch een brul uit de standaard uitlaatpijpen. Geen wonder dat het erg schaars is met vervangingsdempers op de aftermarket.