Test: MV Agusta F4SR
Conclusie
Inhoudsopgave |
---|
Test: MV Agusta F4SR |
Miss Universe |
Het innerlijk |
Scheermes |
Conclusie |
Nakaarten |
Vermogensbank |
Technische gegevens |
Toen wij vorig jaar de MV Agusta F4 SPR naast de Benelli Tornado Tre hadden getest, vroegen wij ons af in hoeverre een "tammere" versie van die SPR zich zou houden ten opzichte van de Benelli, die qua bruikbaarheid toch duidelijk de betere was. Het antwoord hierop is kort maar krachting: goed. Daar waar de SPR vooral uitblinkt in zijn onpraktische bruikbaarheid, is deze F4 SR duidelijk meer een allemansvriendje. Verwacht echter geen VFR, het is nog steeds een heel erg sportieve motor en hij wil ook het liefst als zodanig bereden worden. In feite is de funfactor op deze motor veel hoger, juist omdat je lichaam nog alle signalen kan verwerken.
Prijskaartje
Dat aan deze motor met € 20.999,- (€ 21.199,- als je de 1+1 wilt hebben) een behoorlijk fors prijskaartje hangt, dat zij nu eenmaal zo. Voor dat geld krijg je dan ook een zeer exclusieve fiets terug, die tot in het kleinste detail af is. Wat dat aangaat is hij elke Euro waard. En dan hoef je er niet eens op te rijden. Sterker nog, van alle F4's die momenteel op kenteken zijn gezet, zijn er minimaal twee waarmee de eigenaar nog geen enkele kilometer heeft gereden. Da's weer eens wat anders dan een bankstel van Jan des Bouvrie.
Zuipschuit
De enige dingen waar wij over vielen waren het benzineverbruik en de spiegels. Want 1:11 is toch veel te fors en waarom wordt er nooit aandacht besteed aan de functionaliteit van spiegels? Bij ontwerpers worden die blijkbaar meer gezien als een noodzakelijk kwaad dan dat men het praktische nut ervan inziet. Zeker gezien de snelheden die je met deze F4 SR rijdt en het fanatisme van Koos Spee, is het toch wel handig om af en toe te kunnen zien of er niet zo"n camera-auto achter je zit.
Toekomst?
Is er in motorland, waar de 1000cc pk-kanonnen momenteel weer helemaal de dienst uit maken, nog plaats voor een 750cc Superbike? Dat vroegen wij ons af aan het begin van deze test. Het antwoord hierop is duidelijk: ja. Het zou ons dan ook niets verbazen als in de toekomst steeds meer fabrikanten de Superbike opnieuw in hun assortiment gaan opnemen, juist vanwege het feit dat het bij die 1000cc"s allemaal (te) hard en snel gaat. En eerlijk is eerlijk, ook met deze 750cc gaat het nog steeds allemaal heel erg hard, terwijl je geen ijzersterke dicipline in je rechterhand nodig hebt.
Met dank aan: Motorservice Spanjer te Stein voor het beschikbaar stellen van de Jaros vermogensbank
- bijna alles
- verbruik, verlichting brandt tijdens starten, reset functie startknop, spiegels