Zoeken

WSBK 2006 - Monza, Giro Quattro!

Pagina 2

8 mei 2006
Inhoudsopgave
WSBK 2006 - Monza, Giro Quattro!
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4

Tiberio pakt zijn eerste overwinning!

Supersport - de race
Als Charpentier in het licht zou zijn gevallen, als hij niet te vroeg vertrokken was en géén jumpstart zou hebben gemaakt? Dan had de Fransman best wel eens zijn vierde overwinning van het seizoen bij kunnen schrijven. De regerend kampioen uit het Winston Ten Kate team vertrok, te vroeg dus, als eerste, kwam na vijf ronden binnen voor zijn "ride through", sloot achter weer als elfde aan, kwam door als tiende en negende in de daarop volgende ronden, verremde zich voor de eerste chicane toen hij achter teamgenoot Sofuoglu zat, passeerde één voor één de voor hem rijdende tegenstanders en werd, op net iets meer dan 4 seconden achterstand, derde!

Het is en was eigenlijk al duidelijk, Sébastien Charpentier is een maatje te groot voor het hele veld. Volgend jaar Superbikes? Wie hem dan op moet volgen? Yoann Tiberio! De 19-jarige Frans"man" reed een uitgekiende race waarin hij wist af te rekenen met Kevin Curtain (opgeblazen motor) en Robbin Harms. Direct in de eerste chicane was er al een valpartij waarvan ook Barry Veneman slachtoffer was, zijn race op Monza was van korte duur. Ook Luka Nedog en David Forner Garcia waren bij deze val betrokken en konden hun race niet voortzetten.

Hier is Kevin Curtain nog in de race, voor Harms,
Tiberio, Fujiwara, Roccoli en Vizziello.

Barry Veneman:

Het lijkt wel of ik altijd pech heb. Heb ik een goede start word ik door een andere rijder onderuit gereden! Dit is echt balen en ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Het kan niet anders dat we de komende races meer geluk hebben want met maar één finish dit jaar ben ik absoluut niet tevreden.

In eerste instantie is het die andere Megabike Honda rijder, Katsuaki Fujiwara die er vooraan goed bij zit, maar in de tweede ronde crasht hij. Ook Gianluca Vizziello crasht behoorlijk in dezelfde ronde, maar kan ongedeerd weglopen. Achter de rug van Charpentier werd gevochten door een groep gevormd door Roccoli, Harms, Curtain, Fores, Vizziello, Tiberio, Chambon en Stigefelt. Door het wegvallen van Fujiwara en Vizziello viel de groep uiteen en waren het Curtain, Tiberio en Harms die om plaats twee streden. Daarachter hadden Fores en Roccoli elkaar gevonden, zij vochten hun duel om de vijfde plaats uit.

Roccoli voor Fores, Parkes en Easton.

Toen na de vierde ronde Charpentier binnenkwam om zijn opgelegde straf te ondergaan werd de situatie anders. Tiberio, Curtain en Harms streden ineens om de overwinning. Voor Robbin Harms was dit net even te hoog gegrepen; hij maakte meerder malen een foutje bij de chicanes en verloor de aansluiting. De vervanger van Josh Brookes, Stuart Easton, reed eveneens een geweldige race. Gestart vanaf een negentiende positie kwam hij al snel als zevende door! Hij reed op de één of andere manier veel vloeiender dan zijn voorganger en kon het tempo goed bijhouden.

Net toen Kevin Curtain dacht dat hij kans maakte op zijn eerste overwinning van dit seizoen gaf zijn Yamaha YZF-R6 er de brui aan! Met het uitbraken van een grote wolk kwam er een einde aan het leven van het hoogtoerige blok. Hij had teveel gevraagd en kreeg niets. De weg lag toen redelijk vrij voor Yoann Tiberio. Hoewel, Sébastien Charpentier kwam aardig dichterbij, verschalkte in de laatste ronde Massimo Roccoli, maar kwam niet verder dan die derde plaats, Robbin Harms hield zijn Deense hoofd koel en pakte de tweede podiumplek, zijn eerste.

Yoann Tiberio opent voor het
eerst de Champagne!

Massimo Roccoli en Kenan Sofuoglu, die ook opgehouden was in het tumult in de eerste chicane en bij de eerste doorkomst twintigste lag, hadden nog een angstig moment toen ze voor de laatste maal de "Parabolica" ingingen. Roccoli smeet de deur dicht voor Sofuoglu waarbij de twee elkaar raakten. Wonderwel bleven beiden overeind en werden respectievelijk vierde en vijfde. Stuart Easton wist Broc Parkes voor te blijven en werd heel mooi zesde. Sébastien le Grelle kon zijn negende trainingspositie niet verzilveren, hij stuurde de Le Grelle Honda Belgium CBR in de twaalfde ronde de pits in. Wel een punt was er voor Kai Borre Andersen. Na te zijn opgehouden door de valpartij in de eerste chicane moest hij een aardige inhaalrace opvoeren en pakte het laatste punt.

Kai Børre Andersen:

Eindelijk is het eerste punt binnen. Ik ben niet echt tevreden want de start werd verprutst door de valpartij in de eerste chicane. Ik heb een enorme inhaalrace moeten houden en gelukkig heeft me dat een punt opgeleverd. In de laatste vijf ronden lag ik op een 16e positie en ik had mezelf voorgenomen om er alles aan te doen om 15e te worden. Gelukkig is dat gelukt en de volgende race in Silverstone hoop ik wat meer geluk te hebben en verder voorin te eindigen.

Uitslag Supersport Monza:

 Pos. 
 Rijdr 
 Team/Merk 
 Tijd 
 1   Tiberio Y.   Megabike Honda Team   30"14.618 
 2   Harms R.   Stiggy Motorsports   30"16.542 
 3   Charpentier S.   Winston Ten Kate Honda   30"18.873 
 4   Roccoli M.   Yamaha Team Italia   30"21.842 
 5   Sofuoglu K.   Winston Ten Kate Honda   30"22.117 
 6   Easton S.   Team Manila Grace SC   30"23.633 
 7   Parkes B.   Yamaha Motor Germany   30"23.735 
 8   Stigefelt J.   Dark Dog Stiggy Motorsports   30"25.484 
 9   Fores J.   SLM Racing Yamaha   30"25.615 
 10   Chambon S.   Gil Motor Sport Kawasaki   30"36.460 
 11   Lauslehto T.   Dark Dog Stiggy Motorsports   30"39.950 
 12   Cruciani S.   Passione Moto Honda   30"40.096 
 13   Checa D.   Yamaha - GMT 94   30"41.272 
 14   Kallio V.   Yamaha Racing Support   30"48.630 
 15   Andersen K.   Hoegee Suzuki   30"53.024 

Tussenstand Supersport na Monza:

 Pos. 
 Nat. 
 Rijder 
 Merk 
 Punten 
 1   FRA   S. Charpentier   Honda   91 
 2   AUS   K. Curtain   Yamaha   60 
 3   DEN   R. Harms   Honda   52 
 4   FRA   Y. Tiberio   Honda   48 
 5   AUS   B. Parkes   Yamaha   38 
 6   ITA   M. Roccoli   Yamaha   36 
 7   SPA   J. Fores   Yamaha   30 
 8   SWE   J. Stigefelt   Honda   28 
 9   TUR   K. Sofuoglu   Honda   27 
 10   AUS   J. Brookes   Ducati   21 
 11   ITA   G. Vizziello   Yamaha   17 
 12   JAP   K. Fujiwara   Honda   16 
 13   SUI   C. Zaiser   Ducati   15 
 14   B   S. Le Grelle   Honda   12 
 15   GBR   S. Easton   Ducati   10