Zoeken

World Superbikes Assen: Superbikes

World Superbikes Assen: Superbikes

1 mei 2007
Inhoudsopgave
World Superbikes Assen: Superbikes
Pagina 2
Pagina 3

Zomers weekend

Titanenstrijd Toseland vs. Bayliss.

De meningen waren verdeeld, voor en tegenstanders over het verplaatsen van het Superbike weekend vanseptember naar april. Maar eerlijk is eerlijk, het was een super zomers weekend tijdens deze vijfde ronde voor het WK Superbike. Het zomerse weer zorgde voor volle tribunes en spannende races. FG-sports telde ongeveer 70.000 mensen, zelf houden we het op een 40.000 mensen die de races bekeken op het TT circuit van Assen.

Nog steeds competitief, de Xerox Ducati’s.

 - Trainingen - Ten Kate rijder James Toseland domineerde de eerste trainingsdag, maar Noriyuki Haga en Ruben Xaus zaten slechts iets meer dan een tiende van een seconde achter hem. Tegenvallend in de eerste kwalificatie op de vrijdag waren de Alstare Suzuki rijders, Biaggi die een dertiende tijd had en Kagayama met een zeventiende tijd. Verrassend was Jakub Smrz, rijdend op een ex-Laconi 999 fabrieksracer, op een achtste positie, daarmee Ducati fabrieksrijder Lanzi achter zich houdend.

Klik hier voor de uitslag van de eerste kwalificatie.

Jacob Smrz wist zijn antieke ex-Laconi 999 zelfs voor Lanzi te rijden.

 - Kwalificatie - Tijdens de tweede kwalificatietraining op de zaterdag was het Aussie power, Troy en Troy wisten de eerste twee posities te bemachtigen, waarbij Bayliss ditmaal met zijn Xerox Ducati 999 F07 de snelste van de twee Troy"s was. James Toseland werd uiteindelijk derde, hij had zijn tijd met 0.212 seconden weten te verbeteren, maar was daarmee nog 0.146 seconden langzamer dan Bayliss" snelste tijd. Ruben Xaus, dit jaar rijdend op de F06 fabrieksracers van (de naam zegt "t al) afgelopen jaar, weet zich dit jaar goed in de strijd te mengen. De 29 jarige Spanjaard wist daarmee wederom Lanzi nipt voor te blijven.

Ook Max Neukirchner deed het wederom uitstekend op zijn GSX-R1000 K6 Suzuki van vorig jaar, hij wist zich voor de beide Alstare Suzuki fabrieksrijders te kwalificeren. Het zal niet lang meer duren totdat Poensken (Suzuki importeur Duitslang, red.) een K7 voor deze sympathieke Duitser heeft weten te regelen.

Klik hier voor de uitslag van de tweede kwalificatie.

Ruben Xaus. Zo zie je 'm een hele tijd niet, zo zit hij in gevecht met de
fabrieksfietsen met zijn overjarige F06.

 - Superpole - Veruit een klasse apart was James Toseland in de Superpole. De uit Sheffield afkomstige ten Kate coureur was meer dan zestiende van een seconde sneller dan nummer twee in de Superpole Lorenzo Lanzi, en tevens ook de enige rijder die onder de 1:39 wist te rijden. Toch was het niet James, maar Suzuki rijder Max Biaggi die de meeste indruk maakte in deze Superpole. Vanuit een teleurstellende twaalfde positie wist hij zich naar een vierde tijde te rijden, en was daarmee méér dan een seconde sneller dan in de kwalificatie trainingen. Met een tijd van 1:39,320 was de Romein 0.064 seconden slechts langzamer dan Troy Bayliss, die een klein stuurfoutje maakte bij het ingaan van de GT bocht.

Pechvogel deze superpole was niemand minder dan Noriyuki Haga. Op weg naar mogelijk een pole position miste hij duikersloot, kwam naast de baan, bleef wonder boven wonder overeind en kon zijn ronde vervolgen. Ondanks dit uitstapje bleef de Yamaha R1 rijder aanzetten en wist zich nog voor de dit jaar teleurstellende Fabrizio te kwalificeren.

Klik hier voor de uitslag van de Superpole.

Foto"s: Vincent Burger