Zoeken

Bautista: gewichtsregel WorldSBK is discriminatie

3 juli 2025
Alvaro Bautista zegt dat de minimumgewichtregel, die WorldSBK in 2024 heeft ingevoerd, “discriminatie” zijn. De 40-jarige coureur was voordat de regel van kracht was super dominant t en scoorde twee wereldtitels op rij, maar heeft sindsdien nog maar 4 races gewonnen.

Maar liefst 31 maal stond Bautista in 2022 op het podium, waarvan 16 maal op de hoogste trede, in 2023 waren dat maar liefst 27 overwinningen uit 31 podiums. Tijdens zijn dominante titeljaren had Bautista een voordeel ten opzichte van alle andere coureurs, vanwege zijn uitzonderlijk lage gewicht. Minder gewicht betekent sneller accelereren en sneller vertragen, dus werd de roep om aanpassing van het reglement steeds luider.

Dat gebeurde in 2024. Naast het bestaande minimumgewicht van 168 kilo voor de motoren kwam er een aanvullend minimumgewicht van rijder plus outfit van 80 kilo. Elke kilo onder dat minimumgewicht resulteerde in 0,5 kg aan ballast die aan de motor moest worden toegevoegd. In het geval van Bautista betekende dat 7 kilo extra gewicht.  

De bedoeling van de regel voor het minimumgewicht was om te voorkomen dat rijders op basis van hun lichaamsbouw niet competitief zouden zijn, maar Bautista stelt nu dat de regel in feite een discriminatie inhoudt van mensen met een kleiner, lichter lichaam.

Alvaro Bautista op Instagram:
“Vandaag wil ik jullie iets schrijven dat niet gemakkelijk voor me is, maar dat ik absoluut noodzakelijk acht.

Vandaag spreek ik niet alleen als coureur, maar ook als persoon. Als iemand die zijn leven aan deze sport heeft gewijd, heeft hij elke dag met toewijding, discipline en liefde voor de motorfiets getraind.

Maar ook als iemand die aan den lijve heeft ondervonden wat het betekent om beoordeeld en in zekere zin gestraft te worden, niet op basis van zijn prestaties of zijn levering, maar op basis van zijn lichaam. Vanwege zijn gewicht.

Ik heb lang gezwegen. Ik heb geprobeerd me aan te passen, me niet ongemakkelijk te voelen, mezelf ervan te overtuigen dat dit bij het spel hoorde. Maar de waarheid is dat wanneer je lichaamsbouw een structurele handicap wordt – iets dat geen weerspiegeling is van je capaciteiten als coureur – dat niet langer een technisch probleem is, maar een vorm van discriminatie.

Ik heb gemerkt dat ik steeds vaker in twijfel werd getrokken en dat ik steeds weer moest rechtvaardigen waarom ik daar stond. Niet omdat ik niet voorop kan rijden of niet optimaal kan presteren, maar omdat mijn lichaam niet voldoet aan een fysieke norm die, hoewel niet op papier staat, we allemaal kennen.

Ik begrijp dat gewicht een technische factor is in de prestaties van een motorfiets. Dat accepteer ik. Maar wanneer het systeem geen rekening houdt met de natuurlijke verschillen tussen lichamen, is het niet langer eerlijk en begint het uit te sluiten.

Dat is waar ik het vandaag over heb. Niet om mij als slachtoffer neer te zetten. Niet om verdeeldheid te zaaien. Ik spreek me uit omdat ik niet wil dat andere coureurs – nu of in de toekomst – hetzelfde moeten meemaken als ik. Ik wil niet dat ze het gevoel hebben dat hun lichaam een grotere hindernis is dan welke bocht dan ook.

Met deze boodschap wil ik een noodzakelijke discussie op gang brengen. Ik vraag dat we de technische criteria, de regels en vooral de cultuur van het motorrijden heroverwegen. Een coureur wordt niet alleen bepaald door de kilo's op de weegschaal. Hij wordt bepaald door zijn intelligentie op het circuit, zijn instinct, zijn moed en zijn band met de motor.

Bedankt voor het luisteren. Ik zoek geen applaus. Alleen bewustwording. En hopelijk een verandering die deze sport eerlijker maakt voor iedereen.