Zoeken

Royal Enfield Slide School

Oudste vorm van motorsport

15 juni 2023

We begrijpen het best dat Royal Enfield niet het eerste merk is dat in je opkomt wanneer ’t over motorsport gaat, maar het van oudsher Britse motormerk en de flat track motorsport komen méér overeen dan je op voorhand zou denken. Flat track is ’s werelds oudste kampioenschap in de motorsport, waarvan de geschiedenis terug gaat naar het begin van de jaren ’50 van de vorige eeuw, terwijl Royal Enfield het oudste motormerk uit Groot Brittannië is – na Peugeot en Indian het op twee na oudste nog bestaande motormerk ter wereld. 

Nu is dat leuk voor de statistieken, maar da’s niet de reden dat Enfield de stap richting Flat track motorsport heeft gezet. “Onze missie is het om mensen kennis te laten maken met de wereld van puur motorrijden”, zegt Royal Enfield Marketing Western EU Michaël Saïdi tijdens de presentatie voorafgaand aan de training. “We houden simpelweg van het gevoel er op een Enfield op uit te trekken, Kan me wel helemaal vinden in de low-end filosofie van Enfield. Da's exact de reden waarom ik jaren met de CB circuitdagen heb gedaan. Supergoedkoop en de lol is er echt niet minder omsimpel en eenvoudig, en ons doel is het om dat gevoel vast te houden. Terwijl de wereld steeds sneller gaat, gaan wij op ons eigen tempo, leven in het moment, rijden verder, gaan dieper. We zijn de bewakers van wat authentiek en echt is voor mensen die zichzelf proberen de ontdekken.” 

Precies dáár ligt volgens Royal Enfield Custom & Motorsport EU & USA Rahul Sinroja de link met het flat trackracen. Net als Enfield is ook flat track super laagdrempelig. “Er zijn maar heel erg weinig mensen die op een circuit een 200pk motorfiets kunnen mannen, laat staan dat ze de financiële middelen hebben om ermee te racen. En om lol te beleven aan motorsport heb je die 200 pk ook niet nodig, alleen gelijkgestemden om samen mee een baan op te gaan. Wij zijn dan ook niet high-end voor de happy few, maar low-end voor het brede publiek gegaan. Omdat iedereen voor een paar centen van motorsport zou moeten kunnen genieten.”


Flat track specialist Maikel Dijkstra: flat track racen is super laagdrempelig en echt iedereen kan het doen

Flat Track is een oude en zeer laagdrempelige manier van motorsport, ontstaan in de fifty’s in de USA waar er op een onverharde ovale baan om het snelst rondjes worden gereden waarbij de motor al glijdend de bocht wordt ingestuurd en er vervolgens driftend weer uitkomt. De laatste jaren is deze vorm van motorsport wereldwijd, maar zeker ook binnen Europa aan een stevige opmars bezig, niet in de laatste plaats doordat menig MotoGP coureur z’n rijkwaliteit en Voel me net een beginneling. Hey, wacht effe, dat ben ik natuurlijk ook!reflexen op deze manier traint (denk bijv. aan Rossi’s ranch waar de VR46 academy coureurs zich in het zweet rijden) maar ook omdat het één van de meest goedkope manieren van motorsport is. 

Boerenweiland

Er is namelijk geen duur geasfalteerd circuit nodig, het enige dat je nodig hebt is een stukje grond waarop een onverharde ovale baan kan worden uitgezet. Boeren genoeg die er geen probleem mee hebben daarvoor een wei beschikbaar te stellen, net als ze dat jaarlijks voor de lokale autocross doen. Naast dat het dus letterlijk overal kan worden georganiseerd en de organisatorische kosten laagdrempelig zijn, zijn er vooral ook geen dure en kostbare motoren met veel vermogen benodigd. Nagenoeg elke motor is geschikt voor deze tak van motorsport, mits een aantal kleine aanpassingen zijn gedaan. De belangrijkste aanpassing? Die oefeningen naar rechts snap ik effe minder, als de baan alleen maar linksaf gaat. Maar goed, 't is wel goed voor het vinden van de juiste balansDe motor moet zijn voorzien van zogenaamde flat track banden of regenbanden met lage noppen, zodat er zeker niet te veel grip is om zo het gevoel van sliden en grip zoeken onder de knie te krijgen. Bij uitstek geschikt voor alle rijders om hun motorbeheersing op een hoger niveau te brengen, van beginnend motorrijder tot expert! 

De locatie waar we ons vandaag hebben gemeld is daar het levende bewijs van. We bevinden ons in Noordeloos bij Nol Bikker Motoren, die voor de gekste dingen is te porren en er dus ook geen enkel probleem mee had een wei tot flat track baan om te bouwen. Inclusief grote feestent voor het nodige vertier. Voor zaterdag en zondag staan wedstrijden voor het Nederlands flat track kampioenschap gepland, maar aan ons de eer om op uitnodiging van Royal Enfield Benelux importeur Moto Mondo de vrijdag daarvoor als eersten op de baan te rijden en kennis te maken met de flat track motorsport op een Royal Enfield in vorm van een Slide School training van een halve dag.

De Royal Enfield Slide School is de eerste en enige officiële van de Brits/Indiase fabrikant in de Benelux, na eerder al zeer succesvolle Slide Schools in onder andere India, Thailand en Italië te zijn gestart. Om je een idee te geven: alleen al in thuisland India heeft de Slide School tot nu toe 650+ rijders getraind. Voor de Slide School Benelux is Royal Enfield een samenwerking met de Flat Track Academy van flat trackracer en KNMV MT-2 motorsport instructeur Maikel Dijkstra aangegaan, met steun van importeur Motomondo en Star Twin. Trainen kan op drie verschillende niveau’s, met elk een eigen machine.
Zeg nou zelf, dit ziet er toch supergelikt uit? En de lol is echt gegarandeerd

Niks high-end voor de happy few die het geld én de skills hebben voor een 200 pk-racer, maar low-end voor het brede publiek. Hadden we al gezegd dat de lol er niet minder om is?
Voor de beginners en hobbyisten is er de FT411, een full size flat tracker die is gebaseerd op de Himalayan. Het is het beginnersgereedschap voor de Royal Enfield Slide Schools en het gereedschap waar wij ons vandaag op mogen uitleven. Voor geavanceerde leerlingen en clubracers is er de FT650, gebaseerd op de Interceptor 650. De FT650 heeft het vermogen en afmeting om je een échte flat track ervaring te geven, voor een fractie van de kosten en voor wie graag wat meer power wil heeft S&S al een big bore kit ontwikkeld. Tot slot is er voor de serieuze amateurs en Pro Racers de Twins FT, de door Harris Perfomance ontwikkelde racer waarmee Royal Enfield in het American Flat Track rijdt.