Zoeken

KTM 2024 RC 8C: meest gelimiteerde oplage ooit

14 maart 2024
Na een eerste succesvolle editie in 2021, die binnen enkele minuten was uitverkocht, heeft KTM er een terugkerend model van gemaakt. En dus hebben de Oostenrijkers nu de derde editie aangekondigd van de RC 8C, de track-only supersport die in een beperkte oplage van 100 stuks is geproduceerd.

Waar andere fabrikanten zich weer in het "600"-Supersport segment zijn gaan mengen en de vraag steeds luider wordt wanneer KTM ook die kant op gaat, blijven ze in Oostenrijk vasthouden aan het 'track-only' concept van de RC 8C, volgens diegenen die ermee hebben gereden misschien we de ultieme supersport voor 't circuit. Sla anders onze test er nog maar eens op na.

De RC 8C staat voor een doelgerichte, vederlichte racer die wordt aangedreven door een krachtige paralleltwin van 889 cc en is uitgerust met de allerbeste raceklare componenten. Deze exclusieve, circuitgerichte machine, in de meest gelimiteerde oplage ooit geproduceerd, heeft een op maat gemaakt chassis dat is ontworpen voor het circuit, raceonderdelen van topkwaliteit en een vastberaden toewijding aan het circuit - de belichaming van de essentie van 100% READY TO RACE zijn. 

Net als bij de vorige twee versies is de 2024 KTM RC 8C uitsluitend online te bestellen via een speciaal voorbestellingsportaal op KTM.com, dat op 20 maart om 15.00 uur CET live gaat. Hier kunnen potentiële kopers een van de 100 beschikbare exemplaren reserveren door middel van een vaste aanbetaling van 1.000 euro. Bij het afrekenen moet ook een voorkeursdealer worden gekozen waar klanten hun 2024 KTM RC 8C in ontvangst willen nemen. 

Daarnaast kunnen kopers de ultieme overhandigingssessie boeken in Portimão, Portugal. Voor dit evenement moet een verplicht RACE PARTS PACKAGE worden aangeschaft dat bestaat uit alle onderdelen die nodig zijn om deel te nemen aan de meest exclusieve overdracht ter wereld. Motorfreaks was er afgelopen jaar bij toen dat in Valencia was. 

Dit evenement omvat een gepersonaliseerde afstellingsessie op het circuit, een privédiner, een meet & greet, een exclusieve circuitdag met de royalty's van KTM Racing, snelle ronden in een KTM X-BOW raceauto met KTM-fabriekscoureurs en als klap op de vuurpijl onthult KTM iets superspeciaals als een wereldwijd exclusief voorproefje van wat er in de toekomst van het merk te verwachten is. 

De 2024 KTM RC 8C heeft een carrosserie van Carbon Kevlar, geïnspireerd op de KTM RC16, met in het hart een 135 pk sterke, 889 cc LC8c DOHC 8-kleps parallelle twin. Dit alles is vastgeschroefd aan een speciaal gebouwd 25CrMo4 stalen buizenframe, dat raceklaar is gemaakt met WP PRO COMPONENTS van topklasse en een reeks lichtgewicht elementen. 

De KTM RC 8C, die hand in hand met Krämer Motorcycles is ontwikkeld, getuigt van hun gezamenlijke meesterschap in de ontwikkeling van een echte racemachine. Met voorzieningen als quick-release tank- en carrosseriepanelen, lichtgewicht Dymag wielen en Pirelli race slicks laat deze circuitmotor geen twijfel bestaan over het beoogde doel. 

Aan de voorkant zorgt een hoogwaardige WP APEX PRO 7543 gesloten cartridge-voorvork van 43 mm, die speciaal is gemaakt voor gebruik op het circuit, voor onbeperkte dempingscontrole en voldoet aan de eisen van zowel prestatiegerichte rijders als doorgewinterde racers. Aan de achterkant zorgt een WP APEX PRO 7746 met externe veervoorspanning voor een nauwkeurig rijgedrag, met eenvoudig instelbare ingaande en uitgaande demping bij hoge en lage snelheden. 

De 2024 KTM RC 8C wordt afgeremd door een set Brembo 19RCS CORSA CORTA radiale hoofdremcilinders, die zijn afgeleid van de MotoGP, en Brembo Stylema voorremklauwen die aangrijpen op 290 mm volledig zwevende remschijven. Een Brembo remklauw met twee zuigers en een volledig zwevende remschijf van 230 mm zorgt voor de remtaken achter, versterkt met aluminium rotors en titanium schroeven voor extra gewichtsbesparing. 

Voor uitgebreide gegevensverwerving en -analyse is de 2024 KTM RC 8C uitgerust met een AIM MXS 1.2 RACE dashboard en datalogger met ingebouwde GPS-functionaliteit. Weergegeven op een 5" TFT-scherm met continue dataregistratie kunnen rijders gebruik maken van AIM RaceStudio om specifieke prestatiegegevens nauwkeurig te bekijken en hun rondetijden met ultieme precisie te verfijnen. 

Pre-orders openen op 20 maart om 15:00 CET. Regio's/landen die deelnemen aan de voorbestelling zijn Europa, de VS, Mexico, Canada en Zuid-Afrika.