Zoeken

Multitest Middenklasse Nakeds

KTM 790 Duke

12 juni 2018

De KTM 790 Duke is het buitenbeentje van het drietal. Ten eerste omdat het een twin is, maar ook door z’n verbazingwekkend ranke bouw. Het lijkt wel een 500 en zelfs bijna een eenpitter, zo slank en licht voelt hij aan. Ik zit er met mijn 1.92 meter heel goed op, met alle ruimte voor m’n lange stelten. Het is bizar hoe licht en gemakkelijk de 790 Duke stuurt, meteen al op de eerste meters. Vanaf bocht 1 voelt hij vertrouwd aan, terwijl er nota bene semi-racebanden op liggen. De
KTM is ook gaan strooien met aftermarketspulletjes... maar die Akra wil je stiekem wel hebben

Afdekkapje van het zitje doet gelukkig nog denken aan het prototype... dus het kán wel
Duke gaat meteen precies waar je hem wilt hebben. De vering is bijna volledig niet-instelbaar, maar werkt goed; aan de zachte kant, maar wel mooi gecontroleerd gedempt. Een iets hogere veervoorspanning achter voor een vaster gevoel onder grote hellingshoeken was alles wat er voor deze ‘vrolijke’ rit nodig was. De voorrem is minder agressief dan het uiterlijk van de Duke doet vermoeden; ietsje meer bite zou mooi zijn, maar hij voldoet zondermeer.

Het blok loopt ook erg goed, opvallend trillingsarm en heerlijk levendig, en dankzij de 75° verzette kruktappen loopt het blok exact hetzelfde als z'n grote broer, met dito geluid. Ik had hem wel graag met de standaarduitlaat gereden, ik ben benieuwd of hij dan net zo goed klinkt. Wel blijkt het blok een ouderwets rukkerige injectie te hebben op constant lage snelheid, met name dan als de meest directe gasrespons is geselecteerd. In de Sport-modus (of met gasrespons ‘Sport’ in Track-modus) is het al duidelijk beter en werkt ook de quickshifter veel vloeiender. Voor straatgebruik duidelijk de betere instelling. Alles bij elkaar een geweldig scheurijzer met enorm complete elektronica, en tegelijk heerlijk puristisch.

Vlijmscherp, wheelies mét tractie controle nog aan -eindelijk!-, 690 Duke met (veel) meer power

Vering zeer beperkt instelbaar, remmen blinken niet echt uit, rukkerige injectie bij constante loop