Zoeken

Test Triumph Tiger 800: the eye of the...

Tijgeren

28 februari 2011
Inhoudsopgave
Test Triumph Tiger 800: the eye of the...
Dat lijkt wel een...
Goede basis, halve werk
Tijgeren
Conclusie
Technische Gegevens

Tiger800-0061Voorlopig hoeven we hier geen ‘R’ editie van te verwachten trouwens. Behalve de remmen (geen behoefte aan radialiteiten) en vermogen (waarom zou je) is ook de vering namelijk prima in orde. Wat aan de straffe kant zelfs, al moet daar wel bij gezegd worden ‘voor een Allroad’.  Per saldo staat de vering namelijk standaard helemaal prima met een tikje aan de stugge kant, precies goed om duidelijk te voelen wat er onder je gebeurt en je dus meer dan voldoende feedback en vertrouwen te geven. Zouden zelfs sommige gewone wegmotoren wat van kunnen leren. Heeft Triumph misschien stiekem zelf ook gedaan, de verschillen tussen Street Triple en Street Triple ‘R’ in gedachten nemend en zo ook onlangs nog Kawasaki met haar Z750. Maar bedenk je je dat je nu op een motorfiets zetelt die iets rijker met veerweg is bedeeld, dan is dat dus nog knapper, chapeautje daarvoor.  Ook best een geruststelling, erg veel is er niet aan in te stellen. Dit betaalt zich overigens direct terug op het vlak van weg- en stuurgedrag, dus Triumph heeft sowieso een goede reden gehad hier voldoende veel aandacht aan te schenken. De motor laat zich nu gedwee sturen naar waar jij naartoe wil, zonder aarzeling of juist overdreven enthousisasme. Gelijk zijn motorkarakter dus, prima neutraal. Daarbij schuwt de motor overigens wat serieuzer stuurwerk niet. wel is voelbaar dat de voorzijde is voorzien van 19 inch loopvlakken in plaats van de op straat meer gebruikelijke 17 en daardoor iets stabieler, maar dat verschil is slechts marginaal en is zeer goed te compenseren door de koe goed bij de brede horens te vatten. Allemaal volkomen logisch en bewust uiteraard, wánt het moest een echte allroad worden, blablabla, zie het begin van ons avontuur. Enfin, genoemd loopvlak herkennen we namelijk als zijnde Pirelli’s nieuwe Scorpion Trail, waavan we weten dat deze zich onder een flink zwaardere Multistrada bij flink zwaardere omstandigheden als circuitgeweld nog steeds voorbeeldig gedragen. Aan grip dus weinig te klagen, al beïnvloedt een eerdere ervaring als met de Duc het vertrouwen uiteraard wel op een positieve manier. Eenmaal iets té gretig een bocht insturen voor de foto resulteert dan uiteindelijk toch in een iets opzij stappend achterwiel, maar echt veel oefening voor de sluitspieren is dit niet; de motor laat zich door de goede zit en het brede stuur prima corrigeren.

Tiger800

Tiger800Dat is mooi voor als we direct erna eens besluiten de bocht te missen. Ondanks dat dit zogenaamd de meer weggerichte versie is, is de uitrusting aanwezig om in ieder geval op ‘vakantie-onverhard’ goed uit de voeten te kunnen. De ergonomie biedt voldoende mogelijkheid de motor de baas te blijven en de uitrusting is er zoals gezegd op berekend. We hebben zelfs standaard al een kleine carterbescherming aan boord. Eenmaal in de zandbak laat het blok de grenzen van zijn rekbaarheid voor het eerst voelen; al te laag in toeren is het toch zaak vooral de koppeling bij de hand te houden en deze gedoserd op te laten komen, anders slaat de driecilinder uiteindelijk toch af. Maar voordat je zo ver bent moet je al aardig uit de band springen. Evengoed zit je niet te wachten op een afslaande motor als je net met volle bepakking je eigen ‘Camelmomentje’ verromantiseert.

Niet dat zo’n scenario een lang leven beschoren is; voor je het weet word je weer wreed gestoord door een verdwaalde Duitse Dwarsliggende Dromedaris die vindt dat jij in zijn kuil ligt. Of op zijn minst zijn idylle verstoort. Hoezo ‘jij was hier eerder’? Wegwezen, en gauw! En hop, al ras lig je weer met je kop achter de ‘wel enigszins beschermende maar met ruimte voor verbetering’ stijlvolle gefacetteerde ruit (een verstelbare is uiteraard leverbaar in de catalogus) naar het digitale display te staren. De keus is riant: naar believen vallen per tripmeter zaken als hoogste snelheid, verbruik, resterende kilometers, gereden kilometers, gereden tijd en gemiddelde snelheid aangegeven, naast de altijd zichtbare snelheid, temperatuur, klok en benzinevoorraad. Saillant detail: de odometer lijkt een ver ondergeschikte rol te spelen want enkel leesbaar bij stilstand. Zodra je in beweging komt switcht het display naar de actuele stand van zaken. Uitkomst of irritant… het zal een kwestie van smaak zijn. Veel zul je in dit standaardpakket dus niet missen, of het moest een buitentemperatuurmeter zijn. Maar ook die is pas echt belangrijk als je tegelijkertijd handvatverwarming zou missen en het is dus maar de vraag welke je in dat geval liever zou hebben.

Tiger800