Zoeken

World Superbikes Assen: Superstock 1000/600 + GSX-R cup

World Superbikes Assen: Superstock 1000/600 + GSX-R cup

2 mei 2007
Inhoudsopgave
World Superbikes Assen: Superstock 1000/600 + GSX-R cup
Pagina 2
Pagina 3

Corti wint wéér niet

Michele Pirro wint volgens reglement.

Michele Pirro won de race door een "foutje" van teamgenoot Claudio Corti.

De racedag van het World Superbike weekend werd geopend door de Superstock (FIM CUP) 1000. Het was een race die spannend was tot ná de wedstrijd waarbij de overwinning door de wedstrijdleiding werd toegekend aan Michele Pirro (Yamaha Italia). Vanaf de start was duidelijk dat de beide teamgenoten Claudio Corti en Michele Pirro een sleutelrol zouden spelen in deze race. Didier Van Keymeulen (TTSL-MGM Yamaha) was als eerste uit de startblokken geschoten en voerde het veld aan, tot aan de Strubben. Daar nam Corti de leiding van de Belg over en kwam na de eerste ronde als eerste over start/finish vóór Van Keymeulen en Pirro. Ilario Dionisi (Cruciani Moto Suzuki), Xavier Simeon (Alstare Corona Suzuki) en Mark Aitchison (Celani Suzuki), winnaar van de vorig race op Valencia, zater er iets achter en sloten in de derde ronde aan bij de koplopers waardoor een groep van vijf man ontstond.

Ayrton Badovini, nog géén punten dit seizoen.

In de vijfde ronde kreeg Sheridan Morais (Pedercini-Ducati) een "ride-through" penalty vanwege een valse start. De coureurs aan de kop merkten daar uiteraard niets van, die hadden het veel te druk met elkaar.

De drie leiders hadden weer wat ruimte gecrëerd op de achtervolgers waarvan Simeon, lelijk gevallen in de training, het gevecht aan moest gaan met de opkomende Matteo Baiocco (Umbria Bike Yamaha) die een paar plaatsen had verloren bij de start. Een andere coureur die plaatsen goed wilde maken was Ayrton Badovini (Biassono UnionBike MV Agusta-312R). Vertrokken vanaf de eerste startrij (vierde) kwam hij na de eerste ronde als twaalfde door.

In zijn opmars naar voren kwam hij in de Strubben Mark Aitchison tegen en dat paste niet helemaal. Samen stortten ze tegen het Drentse asfalt waarna Badovini nog wél in staat bleek door te rijden maar Aitchison niet. Veel zin had het uiteindelijk niet want vanaf een achtendertigste reed Badovini naar een éénendertigste plaats.

De drie koplopers Pirro (51), Van Keymeulen (83) en Corti (71).

Aan de kop bleef het ongemeen spannend en reden de heren coureurs als aan een touwtje hun ronden. Even leek Claudio Corti, voorafgaand aan het seizoen aangemerkt als de nieuwe Superstock 1000 kampioen, te moeten lossen maar met een paar snelle ronden zat hij in no-time weer aan het achterwiel van Van Keymeulen en kon de top drie én het publiek zich opmaken voor twee spannende laatste ronden. Claudio Corti wist Van Keymeulen te verrassen en pakte de tweede plaats in, het was afwachten waar en wanneer hij zou toeslaan bij zijn teamgenoot Pirro.

Dát deed hij in de laatste ronde nèt voor het insturen van de Ramshoek, waarbij hij net iets slimmer langs een achterblijver wist te sturen dan Michele Pirro. Zo blij als een kind kwam hij over de finishlijn maar dat duurde niet al te lang. De wedstrijdleiding had al snel in de gaten dat de inhaalactie van Claudio Corti op teamgenoot Michele Pirro tijdens het zwaaien van een gele vlag gebeurde. Dat zwaaien van een gele vlag, in dit geval voor de gevallen Arne Tode (Dirk van Mol-Alpha Technik), houdt in dat áls je al inhaalt je als coureur deze plaats moet teruggeven. Dát gebeurde niet dus besloot de wedstrijdleiding tot deze actie, jammer, maar eerlijk. Zo kwam, na een tweede plaats op Valencia, de overwinning alsnog bij Michele Pirro terecht, zijn eerste. Achter het Yamaha Italia pakte Didier Van Keymeulen de derde podiumplek met als troost een snelste ronde in de race.

Canepa (59) speelde geen hoofdrol maar blijft wél aan de leiding.
Roberts (155) behaal- de zijn eerste punten.

Ilario Dionisi werd eenzaam vierde, Matteo Baiocco vijfde, Niccoló Canepa (vorig seizoen tweede achter kampioen Xavier Simeon in de Superstock EK600) kwam maar tot de zesde plaats met teamgenoot Brendan Roberts op de zevende. Canepa blijft wel aan de leiding in de tussenstand om het kampioenschap. Xavier Simeon werd achtste en was daarover teleurgesteld:

Ik ben wat teleurgesteld en gefrustreerd omdat ik weet dat ik vierde had kunnen worden. Ik was blij met de machine in het begin van de race, zo"n vijf ronden ofzo. Daarna werden mijn banden snel slechter en toen ik eenmaal begon te glijden was het onmogelijk om harder te pushen. Het gaf me geen goed gevoel om gepasseerd te worden door andere rijders en er niets aan kunnen doen, maar ik deed mijn best en dat is alles wat ik kan doen. Ik hoop op wat meer geluk in de volgende race.

Xavier Simeon kan in de Superstock 1000 nog geen hoofdrol spelen.

Raymond Schouten (Van der Heyden Yamaha R1) had naar een nette vijftiende startplek getraind en maakte een goede start, kwam in gevecht met Matej Smrz (MS Racing-Honda en het broertje van Jakub), Loic Napoleone (EVR Corse-MV Agusta-312R) en Danilo Dell"omo (UnionBike Gimotorsport-MV Agusta-312R) die hij jammer genoeg moest laten lopen na een foutje bij het aanremmen van de Ruskenhoek. Napoleone ging er in de voorlaatste ronde af waardoor Raymond een keurige elfde plaats en vijf punten behaalde.

Raymond Schouten in goed gezelschap; Matej Smrz (96) en Loic Napoleone (4).

 Raymond Schouten:

Super, al had er wellicht een top 10 klassering ingezeten! Mijn start was goed, ik kwam de eerste ronde als 13de door en kwam in een groepje met Smrz, Napoleone en Dell"Omo. Het was een mooi gevecht waarin het er hard aan toe ging, we raakte elkaar ook regelmatig! Na een aantal ronden maakte ik een foutje waardoor ik aan het einde van de "Veenslang" rechtdoor moest en de aansluiting kwijt was, dat was wel jammer! Verder ben ik erg tevreden over dit weekend!

Raymond reed een sterke (thuis-)wedstrijd en had daar zéker voordeel van.

De teamgenoot van Raymond, René Mahr, haalde al twee goede resultaten maar moest in deze race zijn meerdere erkennen in zijn teammaat en werd dertiende. Ronald ter Braake (Ter Braake Kawasaki) reed eveneens een sterke race en finishte op nog géén seconde van Raymond op de twaalfde plaats. Danny de Boer (Best Box Racing Suzuki) kende geen goed weekend op Assen. Hij verkeerde alle trainingen in de achterhoede en kwam in de race ook niet verder dan een dertigste plaats.

Voor de volledige uitslag.

Ronald ter Braake liet aan zijn vering werken en werd knap twaalfde.

Volgende race: 13 mei - Monza, Italië.

Foto"s: Vincent Burger