Zoeken

World Superbikes 2007 - voorbeschouwing

Pagina 3

21 februari 2007
Inhoudsopgave
World Superbikes 2007 - voorbeschouwing
Pagina 2
Pagina 3

Supersports

De supersportklasse wordt al vijf seizoenen gedomineerd door het Nederlandse Ten Kate Honda racing team en daar mogen we trots op zijn. Met Sébastien Charpentier (2006 & 2005), Karl Muggeridge (2004), Chris Vermeulen (2003) en Fabien Foret (2002) bracht het team 4 wereldkampioenen voort en behaalde het vijf maal de supersport wereldtitel. Vorig seizoen dreigde Kevin Curtain het feestje te bederven, maar op een even miraculeuze als ongelukkige manier ging de titel voor de tweede maal naar Sébastien Charpentier. Gewapend met de nieuwe Honda CBR600-RR gaat Charpentier op jacht naar zijn derde titel, de zesde voor het Ten Kate team. De meeste tegenstand zou weleens uit de eigen gelederen kunnen komen. De jonge, uit Turkije afkomstige, Kenan Sofuoglu reed afgelopen seizoen, en dan met name het tweede deel, zeer sterk en zal dit jaar zeker voor eigen kansen willen rijden.

De Toppers:

Sébastien Charpentier:
De "wispelturige" Fransman weet wat hij wil, een derde titel. En dat zit er in want hij rijdt dan weliswaar op een compleet nieuwe Honda, gezien de ervaring van team en rijder is hij de gedoodverfde favoriet. Viel op Phillip Island drie maal en dat doet het vertrouwen geen goed. Kan de eerste wedstrijden tegenvallen maar dan komt het wel goed. Titelkandidaat: Ja!

Kenan Sofuoglu: Werd in 2004 derde in de Superstock FIM 1000 CUP en pakte in 2005 bijna de titel in die klasse, maar moest die eer (door een val op Assen) aan teamgenoot Didier VanKeymeulen laten. Kwam vorig seizoen in dienst van het Ten Kate racing team en had even moeite om zijn draai te vinden. Reed op Assen een wereldwedstrijd en pakte daar zijn eerste overwinning. Een week later deed hij dat nogmaals op de Lausitzring. Gaat dit jaar zeker weer races winnen en mag misschien een gooi doen naar de titel. Is in de wintertesten al meerdere malen sneller geweest dan teamgenoot Charpentier. Titelkandidaat: Ja. Het zal van het verloop van het seizoen afhangen maar heeft zeker een kans.

Kevin Curtain: De schlemiel. Of arme man, want dat klinkt prettiger. Man inderdaad want Curtain bereikt in de loop van dit seizoen alweer de respectabele leeftijd van 41 jaar. Arm in de zin van zielig, want dat was hij wel na Magny Cours. Door een val verloor hij alsnog de titel aan Charpentier in 2006 en natuurlijk gaat hij dit seizoen een poging doen die titel nu wel binnen te behalen. Hij is vertrouwd met de R6 van Yamaha en gaat zeker goed scoren dit jaar. Titelkandidaat: Zonder meer! Broc Parkes: Die andere Australiër in het Yamaha Germany team en minstens zo gevaarlijk. Als coureur danwel te verstaan. Runner-up in 2004 achter Karl Muggeridge en 2-voudig racewinnaar. Moet in staat worden geacht dit jaar meer races te kunnen winnen. Titelkandidaat: Ja, maar moet dan wel wat meer races gaan winnen.

De Subtoppers:

Yoann Tiberio: De 20-jarige Fransman heeft al een aardige palmares: 1999, twaalfde in zijn klasse van de supermoto, maakte in 2000 de overstap naar de wegrace en won in 2001 de nationale titel in de 125, behaalde een achtste plaats in 2002 in het Spaans open kampioenschap (junior team Aspar), werd derde in het Frans supersportkampioenschap in 2003 en vice kampioen in 2004. Na enkele wildcardraces in 2003 en 2004 in de supersport werd hij runner-up in 2005 achter Claudio Corti in de European Superstock 600. Werd vorig jaar zevende en "rookie" in zijn eerste jaar, wisselde in de winter van team Megabike Honda naar Stiggy Motorsport Honda. Titelkandidaat: Ja, maar dan moet hij constant weten te scoren.

Robbin Harms: Deze jonge Deen reed in 1999 4 races in het wereldkampioenschap 125 met als beste uitslag een veertiende in de grand prix van Argentinië. Ging in 2000 terug naar het racen op Europees niveau en kwam zo in 2002 terecht bij het Ajo racing team, hij behaalde toen een vierde plaats in het Eurpees kampioenschap 125cc. Maakte wederom de stap naar de grand prix" door halverwege het seizoen met Seedorf in zee te gaan in het 125cc wereldkampioenschap. Ging terug naar het Ajo racing team in 2004 vvor een compleet seizoen 125 maar kwam door blessures weinig aan rijden toe. Komt voor het derde jaar uit voor Stiigy Motorsport en behaalde vorig seizoen zijn eerste podiumplaats, een tweede plek in Monza. Rijdt sterk maar zat vorig jaar nét te ver van de top af. Titelkandidaat: Twijfelgeval. Lijkt te stagneren in zijn ontwikkeling, blijft hij zichzelf echter ontwikkelen dan is hij een potentiële kampioen.  

Barry Veneman: Voor het tweede seizoen op de Suzuki GSX-600R kan hij voor verrassingen gaan zorgen want een sterke coureur is hij zeker. Moet dan wel minder met pech te maken krijgen en in het begin van het seizoen een aantal leuke resultaten weten te scoren. Heeft voor zichzelf de lat hoog gelgd en dat mag best. Titelkandidaat: Nee, dat niet, maar moet in staat worden geacht zeker een keer te kunnen winnen. Assen?  

Massimo Roccoli: Wist vorig jaar één race te winnen op het circuit van Misano. Gevaarlijke subtopper die af en toe als een duveltje uit een doosje kan toeslaan. Zal dat ook in seizoen 2007 weer doen.

Katsuaki Fujiwara: Werd derde in zijn jaar voor het Ten Kate team, maar had vorig seizoen in het Megabike team veel tegenslag. Rijdt dit seizoen voor het Althea Honda team, de nieuwe naam voor Megabike, en kan, als alles hij alles op een rijtje heeft, goed gaan scoren.

De Outsiders:

Fabien Foret: Nieuwe ronden, nieuwe kansen. De oudkampioen heeft de beschikking over een nieuwe "groene" Kawasaki ZX6-RR en kan incidentiëel voor succesen zorgen.

Lorenzo Alfonsi: Leek weg te kwijnen in het superbike geweld maar kan op een 600 wellicht weer opbloeien. Als dat gebeurd is ook hij goed voor verrassingen tijdens het seizoen.

Gianluca Vizziello: Moest het Yamaha Italia team verlaten en rijdt dit seizoen voor het RG team, wél op een Yamaha R6. Was runner-up in de Superstock FIM 1000 CUP in 2004 en vorig jaar negende in de eindstand van het supersportkampioenschap.

Gianluca Nannelli: Had een vervelend, mislukt seizoen in de superbikeklasse. Probeert het dit jaar weer met de Ducati 749R en hoopt daarmee te kunnen scoren. Zat er in de wintertesten aardig bij, een dagsucces zit er zeker in. Javier Fores: Heeft al hele leuke dingen laten zien met de Yamaha R6, maar kan hij het ook met een Honda?