Zoeken

World Superbikes - Qatar: SBK races

Pagina 2

26 februari 2008
Inhoudsopgave
World Superbikes - Qatar: SBK races
Pagina 2

Fonsi Nieto weet weer wat winnen is.

Qatar-Nieto-race.jpg
Door critici al afgeschreven, maar bewees het tegendeel. Goed materiaal doet goed presteren. Fonsi Nieto won race 2.

Superbikes: race II - De tweede World Superbike race kende een totaal ander verloop. De beide Yamaha’s van Troy Corser en Noriyuki Haga trokken direct na de start een gat, en even leek het er op dat zij de goede trainingsuitslagen beloond zouden zien met een klinkend resultaat. Maar hoe anders zou het de Yamaha brigade vergaan. Niet zo slecht als Yukio Kagayama, die al in de tweede ronde in aanraking kwam met Carlos Checa en daardoor ten val kwam. Het is niet te hopen dat de ongelukkige Japanner, die prima resultaten behaalde in de wintertesten, in herhaling gaat vallen en zo zijn verdiende plaats wederom niet waar weet te maken. Er werd gevreesd voor een gebroken sleutelbeen maar dat is niet het geval. Wel zal hij zo goed als zeker de volgende wedstrijd op Phillip Island (zondag 2 maart a.s.) moeten missen. Zéér jammer, zeker gezien de tijden die hij hier in de wintertest realiseerde. Carlos Checa vervolgde zijn race als zesentwintigste en wist alsnog op een elfde plek te finishen. Dat was behoorlijk zuur want de rondetijden wezen uit dat Checa verder van voren had kunnen zitten, de machine voelde zelfs beter aan dan in de eerste race.

Qatar-Kaga-Checa.jpg
Yukio Kagayama en Carlos Checa voordat de twee elkaar raakten. Checa wist nog als elfde te finishen.

Max Biaggi en Ruben Xaus kregen daar niets van mee. De twee Sterilgarda Go Eleven stalgenoten zaten elkaar zó dwars dat gevreesd moest worden óf ze wel zouden finishen! En toen ging het nog maar om de vierde plek. Voor hun had een andere Alstare Peppehone.com weten aan te haken bij het leidende duo Corser en Haga, Fonsi Nieto deed in deze race van zich spreken en had een veel betere start gehad dan bij de eerste race. Na drie ronde was het zover. Nieto maakte gebruik van de snelheid van de Alstare Suzuki en passeerde de beide Yamaha’s om zo de leiding over te nemen. Maar troy Corser, die de winst in de eerste race al voor zijn neus weggekaapt zag, wilde hier niet van weten en pakte de leiding terug.

Qatar-Biaggi.jpg

Biaggi won nog niet maar presteerde goed met de Ducati.

De volgende ronden was het een spel om vanuit de slipstream naar de leiding te komen en dat werd het best gespeeld door Corser. Doordat Max Biaggi, Ruben Xaus en Troy Bayliss hadden weten aan te sluiten was er een kopgroep van zes ontstaan. Daarachter kwam Bayliss’ teamgenoot Michel Fabrizio, die in de eerste race op behoorlijke achterstand een negende plek had weten te behalen, sterk opzetten.

Bijna halverwege de race wist Max Biaggi op eenvoudige wijze Noriyuki Haga te passeren, omdat de Japanner wijd ging, en verwees hij Fonsi Nieto terug naar plaats drie. Een ronde later flikte Biaggi hetzelfde kunstje bij Corser en nam zo de leiding over. Zijn teamgenoot Xaus kreeg het vervolgens aan de stok met Troy Corser en de twee wisselden een aantal malen van positie voordat Xaus zich er definitief langs werkte.

Fabrizio

Michel Fabrizio reed een sterke tweede race.

Toen daarna ook Troy Bayliss voorbij ging aan Corser reden er drie Ducati’s aan kop. Zouden de critici, die vooraf beweerden dat de 1098 te veel zijn stempel zou drukken, gelijk krijgen? In ieder geval ging ook Michel Fabrizio nog voorbij aan Troy Corser, die zich verkeek op Nieto en er bijna achterop reed, waardoor op dat moment de top zeven uit zes Ducati’s bestond. Maar in dat groepje reed een Spanjaard met een 1000cc viercilinder en die werkte als stoorzender. Terwijl Bayliss, Xaus en Biaggi een potje aan het stoeien waren besloot Nieto, die een aantal ronden onopvallend had meegereden, dat het tijd werd om weer vooraan te gaan rijden. Eerst passeerde hij Bayliss, een ronde later pakte hij Biaggi en weer een ronde later verdrong hij Xaus van de leiding!

leiders_race2
Fonsi Nieto deed wat Max Neukirchner niet lukte, de Ducati armada verslaan. Knappe prestatie van de Spanjaard.

Met nog twee ronden te gaan wist Nieto een gaatje te slaan naar tweede man Xaus. Maar Ruben Xaus, de Catalaan, rook zijn kans en wilde nog niet opgeven. Hij pushte de Sterilgarda Ducati bijna tot over het randje om de afstand tot zijn landgenoot, maar Madrileen, te dichten. Het prestige duel tussen de twee Spanjaarden nam serieuze vormen aan en Xaus trok zijn teamgenoot Max Biaggi in zijn spoor mee, Troy Bayliss verbijsterd achter latend. Xaus zei dat hij het nog wel had willen proberen in de laatste bocht (en dat geloven we!) maar dat de banden écht te ver heen waren en toch maar koos voor een tweede plaats. Hij gaat het nog leren ook.

podium_race2
Fonsi Nieto (mét Pepephone pruik) en Francis Batta hebben een feestje, Xaus (li.) en Biaggi kijken toe.

Fonsi Nieto pakte zo zijn eerste World Superbike overwinning en dat was zijn eerste sinds Donington …2003! En dat was nog in de 250cc. In de winter gaven sommigen geen cent meer voor het team van de Luikse Francis Batta en zonder het geld van Corona Extra leek het team af te glijden naar de krochten van het World Superbike.

Qatar-Tam-Lavil.jpg

Tamada (100) kende een moeilijke start, Lavilla deed het heel behoorlijk.

Zelfs Yukio Kagayama leek geen contract te krijgen. En zie, via Nieto werd een geldschieter aangetrokken (die eigenlijk alleen interesse had als sub-sponsor) en in de eerste confrontatie van het seizoen is het gelijk raak!

Het Sterilgarda Ducati duo Ruben Xaus en Max Biaggi pakte de beide andere podiumplaatsen en dat maakt dat het vooral voor dit team een goed weekend was. Dat kon niet worden gezegd van het Santander Italia Yamaha team. Vooraf door velen bestempeld als podiumkandidaten, maar behoudens de derde plek van Troy Corser in de eerste race werd het eigenlijk een complete deceptie. ‘Never change a winning team’ schreven we nog. Nou, misschien schuilt er iets van waarheid in maar in dit geval zal het team toch even moeten kijken waar het mis is gegaan. Het lijkt er weer sterk op dat het, net als vorig jaar, een bandenverhaal is. Dan is het maar te hopen dat ze het lek snel boven hebben.

Qatar-Lanzi2.jpg

Lorenzo Lanzi was in race 2 duidelijk beter.

Michel Fabrizio en Lorenzo Lanzi legden beslag op de plaatsen vijf en zes en presteerden beidn beter dan in de eerste race. Troy Corser gleed na de voortvarende start af naar een zevende plek en bleef daarmee net Max Neukirchner voor, die voor een zachtere band had gekozen maar daar duidelijk niet beter mee presteerde. Met Jakub Smrz en Kenan Sufuoglu is de top tien vol en beiden kunnen terug kijken op een prima eerste wedstrijd van het seizoen. Carlos Checa pakte toch nog een paar punten maar ziet de volgende wedstrijden met vertrouwen tegemoet. Het blok is goed, nu de rest op scherp zetten. Makoto Tamada, Noriyuki Haga, Gregorio Lavilla en Roberto Rolfo verdeelden de laatste punten.

Voor de volledige uitslag van de tweede Superbikerace: Klik. En de tussenstand:  Klik.

Volgende wedstrijd: Phillip Island, Australië, 2 maart!

Foto's: yamaharacing/alstaresuzuki/ducaticorsepress/gmbsterilgarda