Zoeken

World Superbikes - Monza: SBK races

Pagina 2

14 mei 2008
Inhoudsopgave
World Superbikes - Monza: SBK races
Pagina 2

Haga wint nipt tweede race vóór Neukirchner..

chicane1-2

De tweede race was er ook weer één om in te lijsten, hoewel het wel een afvalrace werd waardoor ongeveer de helft van de deelnemende coureurs niet aan de finish kwam. Yukio Kagayama leidde in het begin van de race voor de winnaar van race één Max Neukirchner, Troy Bayliss én Fonsi Nieto! Drie Alstare Suzuki's aan de kop van het veld, da's wel veel van het goed en dat zou later dan ook blijken. In de achtervolging zaten Noriyuki Haga (die in 2007 hier 'de dubbel' pakte), Ruben Xaus, Max Biaggi en Carlos Checa. In de tweede ronde nam Neukirchner het heft weer in eigen handen en voerde het veld aan, maar lang duurde dat niet want zowel Bayliss als Haga passeerden eerst Kagayama en vervolgens Neukirchner. Die knokte zich weer langs Bayliss en nu was het de beurt aan Haga om voorop te rijden.


begin-race
Troy Bayliss ging even aan de leiding in race 2 maar moest de (wed-)strijd staken.

Maar ook de vurig strijdende Japanner kon niet blijven leiden en werd weer naar het tweede plan verwezen door Neukirchner die in de Monza races duidelijk een boodschap had; I'm here to stay! Zijn teamgenoot Kagayama werd het weer allemaal te veel en na een uitstapje waarbij hij door het grind moest kwakte hij niet veel verder alsnog tegen het asfalt van het stadspark circuit, einde oefening Yukio Kagayama en hij zou niet de laatste zijn. Nu was het de beurt aan Troy Bayliss en op pure snelheid, uit de slipstream, kwam hij langs de Alstare Suzuki van Neukirchner en de Italia Yamaha van Haga. Die werkte zich vervolgens eerst weer naar de tweede plek om niet veel verder ook de leiding weer van Bayliss over te nemen. Goed en wel aan kop rijdend gebaarde Haga naar Bayliss dat er iets mis was met diens Ducati 1098 en niet veel later zou Bayliss de pitbox opzoeken.

Troy Bayliss:
Ik wist dat het harde races zouden worden en dat waren het ook. In de eerste race miste de machine wat en had ik het moeilijk in de lange bochten maar uiteindelijk was ik blij met de derde plek. Complimenten aan Max voor zijn eerste Superbike overwinning. Zowel hij als Nori reden een prima race en ik kon er niets tegen doen. De tweede race? Laten we zeggen dat ik blij ben dat ik Monza verlaat met een grotere voorsprong dan toen ik aankwam.

Kopgroep

Naast Kagayama en Bayliss verliet ook Checa het toneel door eerst knalhard rechtdoor te gaan en een drietal ronden later te crashen. oorzaak hiervan was volgens de Spanjaard de aanrijding met Troy Corser voor het aanremmen van de eerste chicane. Die werd weer veroorzaakt doordat Corser zich vergiste in de (te) lage snelheid van Karl Muggeridge waardoo hij uitweek en bijna Checa er af reed.

Carlos Checa:
Toen Corser me van achter raakte viel ik een aantal plaatsen terug en pushte hard om terug te komen, maar hij moet iets geraakt hebben want ik verloor het gevoel in de achterkant en kwam ten val. Ik kijk uit naar de volgende wedstrijd in de U.S.A. en hoop dat we daar het verlies van Monza goed kunnen maken.

Haga-tribuneIn de elfde ronde leek Noriyuki Haga het volgende slachtoffer te worden toen dikke rook van zijn Yamaha R1 afkwam. Maar de Japanner keek eens naar beneden, en zag waarschijnlijk dat het goed was. Inmiddels had Riyuichi Kiyonari, die zich had losgereden van Biaggi en Xaus, aansluiting weten te krijgen en was hij Fonsi Nieto al gepasseerd voor plek drie. Drie ronden voor het einde was het over voor Max Biaggi en Jakub Smrz die samen ten val kwamen. Biaggi brak daarbij zijn linker pink en kneusde zijn ringvinger waardoor hij mogelijk de volgende race in de Salt Lake City, USA, zal moeten missen. Het zit 'de Romein' niet mee.

Met nog twee ronden te gaan was het de slimme Noriyuki Haga op kop, hij blokte telkens mooi Neukirchner voor het aanremmen van de eerste chicane, gevolgd door Neukirchner en Kiyonari. Iets daarachter zaten Fonsi Nieto, die het tempo niet meer helemaal kon volgen, Ruben Xaus en Michel Fabrizio. In de laatste ronde wist Kiyonari zelfs de leiding te pakken en het werd een schitterend gevecht naar de finishlijn! Slipstreamend vlogen Kiyonari, Haga en Neukirchner over de baan en de HANNspree Ten Kate Honda coureur leek het te gaan halen. Maar Haga zette een mooie actie in op zijn landgenoot en pakte hem binnendoor in de laatste rechter, de 'Parabolica'. En terwijl Haga zijn best deed Kiyonari naar de pitmuur te duwen om hem zo geen kans meer te geven om voorbij te komen, koos Neukirchner voor zijn eigen lijn die hem meer snleheid opleverde. Echter, op de streep kwam de Duitse World Superbike winnaar 0.009 seconde te kort voor een dubbeloverwinning! Haga won race twee nipt, Kiyonari greep er naast en werd derde.

podium2Max Neukirchner:
Ik gebruikte dezelfde machine in race twee, maar Haga was wat sneller in de bochten. Ik zat achter hem toen ik ineens een grote rookwolk van zijn machine zag komen. Ik dacht dat hij zijn blok opblies en verwachtte dat hij wel langzamer zou gaan of stoppen, maar hij ging door! Na een halve ronde of zo was er geen rook meer. Ik viel hem hard aan in de laatste ronden, maar hij was in staat me op de streep voor te blijven en de overwinning te pakken.

Haga-vlagNoriyuki Haga:
In de eerste race probeerde ik op 100% te rijden maar was het juiste gevoel er niet. We hadden een team meeting en veranderden de afstelling aan het rijwielgedeelte en vering voor de tweede race. We kregen een beter gevoel en ik kon overal pushen. De laatste ronden waren niet te voorspellen, ik wist alleen dat ik iedereen voor moest blijven. In de laatste ronde probeerde ik hard de 'Parabolica' in te remmen waarbij ik Kiyonari passeerde. Ik ben echt blij omdat iedereen zijn best gedaan heeft, dus ik dank het team.

Fonsi Nieto werd op 4 seconden van de winnaar eenzaam vierde maar de teameigenaar van Alstare Suzuki, Francis Batta, zal een gelukkig man zijn geweest. Michel Fabrizio won de sprint tussen hem Muggeridge en Xaus en hoewel de vorm er nog niet helemaal is (Fabrizio werd aan zijn rechter onderarm geopereerd vanwege het 'carpaal tunnel syndroom') mogen de negende en vijfde plaats als bevredigend worden gezien. Nieto-Cor-KiyoDat kan niet gezegd worden van de achtste plaats van Troy Corser die na de aanvaring met Checa natuurlijk achterstand opliep die hij niet meer goed kon maken met de niet ideaal afgestelde Yamaha. Ayrton Badovini hield de Kawasaki eer hoog (nouja..) door met de Pedercini ZX10-R (2007!) een negende plaats te scoren. De beide PSG-1 Kawasaki's zagen wederom de zwart/wit geblokte vlag niet. Régis Laconi lag goed op koers, en reed rondetijden die een halve seconde sneller waren dan die van de mannen aan de kop van het veld, maar ging in zijn ijver net iets te ver en kwam ten val. Makoto Tamada wisselde van machine voor de tweede race en kwam, ondanks goed aftanken, in de voorlaatste ronde zonder benzine te staan! 

Regis Laconi:
We hebben écht pech geahd. In de eerste race moest ik de box in vanwege een technisch probleem waardoor ik in race twee hard moest pushen om een goed resultaat te halen. Daar slaagde ik bijna in. Het is jammer want we hadden wat iets zeer positiefs kunnen bereiken.

Neukirchner

Max Neukirchner heeft na de wedstrijd op Monza zijn contract met het Alstare Suzuki team verlengd en zal ook in 2009 én 2010 voor het team van Francis Batta rijden!

Met Gregorio Lavilla werd de top tien besloten en de andere punten werden verdeeld onder Lanzi, Nakatomi, Holland, Gimbert en...Beck. Michael Beck, de Amerikaanse vervanger voor David Checa die aan de start verscheen in plaats van Giovanni Bussei, eh Jake Zemke, nou ja..die werden het niet. Shuhei Aoyama werd zestiende en laatste en pakte dus wederom geen punt.

Voor de volledige uitslag: Klik.

Voor de tussenstand in het kampioenschap: Klik.

Volgende wedstrijd: Miller Motorsports Park, USA, 01 juni!

 Foto's: yamaharacing/alstare/ducaticorsepress