Zoeken

World Superbikes - Groot Brittanië: SBK races

World Superbikes - Groot Brittanië: SBK races

9 augustus 2008
Inhoudsopgave
World Superbikes - Groot Brittanië: SBK races
Pagina 2

Dubbelslag voor Ryuichi Kiyonari!

Race1-begin.jpg
Bayliss leidt voor Haga, Corsrer, Biaggi, Sykes (verscholen) en Kagayama. 

De eerste race kende een rommelig begin vanwege het onvoorspelbare (Britse) zomerse weer. Eenmaal op de grind begon het te regenen en doken mens en machine weer de pitboxen in voor het wisselen van banden c.q. wielen. Maar het werd droog en de race gin alsnog als een 'dry race' van start. Troy Bayliss schoot vanaf de polepositie als een raket uit de startblokken en kreeg Noriyuki Haga, Troy Corser, Tom 'The Grinner' Sykes en de rest van het veld achter zich aan. Direct plaatste Max Biaggi al een aanval op Sykes en sneed de Brit de pas af om zo de vierde plaats over te nemen. Biaggi.jpgOp de voorste startrij stonden naast Bayliss en Corser verrassend de Japanner Ryuichi Kiyonari (HANNspree Ten Kate Honda) en de Tsjech Jakub Smrz (Guandalini Racing by Grifo's Ducati). Kiyonari had natuurlijk gebruik gemaakt van zijn baankennis, opgedaan tijdens zijn Brits Superbike carrièrre, en Smrz weet zich zo af en toe goed van voren te laten zien. Beiden kwamen echter niet zo goed weg als gehoopt want Kiyonari kwam na de eerste ronde als 7de door, Smrz pas als 11de.

Max Biaggi, die na een mindere periode (voornamelijk door blessures), op het ciruit van Brno weer van zich had doen spreken, had in de tweede ronde iets te veel haast om naar voren te komen en verslikte zich in het bochtige 'Brands' waardoor hij hij enkele plaatsen terug viel. Op start/finish dook Kiyonari voorbij aan Max Neukirchner, de nummer twee in het klassement, die wat meer moeite leek te hebben met deze 'rollercoaster' dan merkgenoot Sykes. En passant dook de jonge Japanner, die laatst nog de 8-uur van Suzuka wist te winnen met teamgenoot Carlos Checa, ook nog eens in de slipstream van Tom Sykes, zijn volgende slachtoffer. Max Biaggi herstelde zich snel na zijn vergissing en raakte vanaf de vierde ronde in gevecht met het Alstare Suzuki duo Neukirchner en Nieto.

Biaggi-groepje.jpg

Aan de kop van het veld leken Bayliss en Haga eerst wat afstand te nemen van hun achtervolgers maar al snel zat de top acht toch weer dicht bij elkaar. Laconi-crash.jpgKiyonari was van die groep de snelste en passeerde op start/finish lokale held Tom Sykes, die verrassend genoeg het hoge tempo van de World Superbike coureurs wist vol te houden ondanks dat zijn Rizla Suzuki, volgens Britse Superbike specificaties, met o.a. standaard zuigers was uitgerust. Eenmaal langs Sykes was Kiyonari ook rap voorbij aan oud wereldkampioen Troy Corser en kon de jacht op Noriyuki Haga beginnen.

Dat ging makkelijker dan gedacht want in de 7de ronde ging Haga over zijn voorwiel in 'Surtees' onderuit, wederom een nulscore voor de geplaagde Japanner, en dus kreeg Kiyo de tweede plaats in zijn shoot geworpen. De teamgenoot van de gevallen Haga, Troy Corser kwam daarna danig onder druk te staan van Sykes, Biaggi en het Alstare Suzuki trio Nieto, Neukirchner, Kagayama. Sykes liet er geen gras over groeien en stootte ten koste van Corser door naar de derde plaats en de Brit leek voor een verrasasing te gaan zorgen. Echter, een ronde later was het over met de pret en was Sykes furieus over het stilvallen van zijn Rizla Suzuki waardoor Max Biaggi doorschoof naar de derde plaats.

Sykes.jpgTom Sykes:
Ik had een goed start maar toen ik achter Biaggi zat op het rechte stuk aan de achterzijde van het circuit, waar een knik in zit, gooide hij wat stenen op waardoor mijn radiateur lekt raakte. Ik wist meteen dat er problemen waren want de temperatuur van de machine liep direct op. Maar zelfs met een oververhitte motor wist ik bij te blijven. Ik passeerde zelfs Biaggi en Corser en was ervan overtuigd om bij de leiders te kunnen aanhaken.

Bayliss-Kiyo.jpg 

Het gevecht voor de overwinning spitste zich toe tot een duel tussen de rot Bayliss en jonge hond Kiyonari waarbij de laatste, die zich uitstekend thuis voelt op de Britse baan, wel op de rug van de eerste leek te willen klimmen! Hun voorsprong op de eenzaam op de derde plaats rond rijdende Biaggi bedroeg op een gegeven moment ruim 4 seconden. Daarachter volgde een groepje bestaande uit Nieto, Kagayama, Corser gevolgd door Neukirchner en Checa. Kiyonari-wheely.jpgIn de vijftiende ronde wist Kiyonari dan voor het eerst aan de leiding te komen maar Bayliss sloeg direct terug.

Wat volgde was een verbeten strijd tussen oud en jong waar de vonken vanaf vlogen! Xaus.jpgMeerder malen probeerde Ryuichi Kiyonari de wereldkampioen te passeren maar steeds kwam hij net iets te kort. Max Biaggi maakte dankbaar gebruik van het vechtende duo en verkleinde ronde na ronde zijn achterstand op de twee koplopers. Met nog 4 ronden te gaan passeerde Kiyonari Bayliss in 'Hawthoms' en probeerde hij wat afstand te nemen. Daarbij gleed hij een ronde later, in een ultieme poging Bayliss voor te blijven, driftend 'Druids' in! Biaggi, die al die tijd zijn hoge tempo en daaraan gepaard gaande snelle rondetijden wist vol te houden, zat in de laatste ronde aan het achterwiel van Bayliss en eigenlijk kon ieder van deze drie nog de overwinning grijpen. Het was uiteindelijk Kiyonari die zijn eerste World Superbike race op zijn naam schreef terwijl Bayliss op de streep nipt Biaggi voorbleef. De vierde plaats was voor een andere voormalige grootheid uit het Brits Superbike, Yukio Kagayama. Na eerder in de race in de fout te zijn egaan had hij zich weer langs zijn teamgenoten Neukirchner en Nieto gewerkt. Diezelfde Nieto werd vijfde voor Checa, Neukirchner, Corser, Smrz en Rolfo.

De twee Italianen Lanzi en Fabrizio, Sofuoglu, en teamgenoten Lavilla en Walker pakten de laatste punten terwijl Laconi (gevallen), Gimbert, Sykes, Palmer en Aoyama de finish niet haalden. Wél de finish maar geen punten voor de gevallen Haga, hij werd negentiende. Ruben Xaus ging in deze race niet va start hij was ziek en keerde vroegtijdig huiswaarts. 

podium1.jpg

Uitslag race 1 - Brands Hatch:

1. Ryuichi Kiyonari  - J - Hannspree Ten Kate Honda
2. Troy Bayliss - AUS - Ducati Xerox
3. Max Biaggi - I - Sterilgarda Go Eleven Ducti
4. Yukio Kagayama - J - Alstare Suzuki
5. Fonsi Nieto - E - Alstare Suzuki
6. Carlos Checa - E - Hannspree Ten Kate Honda
7. Max Neukirchner - D - Alstare Suzuki
8. Troy Corser - AUS - Yamaha Motor Italia
9. Jakub Smrz - CZ - Guandalini Racing by Grifo's
10. Robert Rolfo - I - Hannspree Honda Althea
11. Lorenzo Lanzi - I - RG Racing Ducati
12. Michel Fabrizio - I - Ducati Xerox
13. Kenan Sofuoglu - TUR - Hannspree Ten Kate Honda
14. Gregorio Lavilla - E - Ventaxia VK Honda
15. Chris Walker - GB - Ventaxia VK Honda
16. Karl Muggeridge - AUS - D.F. Racing Honda
17. David Checa - E - Yamaha France Ipone GMT 94
18 Makoto Tamada - J - PSG-1 Kawasaki Corse
19. Noriyuki Haga - J - Yamaha Motor 20. Vittorio Iannuzzo - I - Team Pedercini Kawasaki
21. Luca Morelli - I - D.F. Racing Honda
22. Jason Pridmore - USA - Alto Evolution Honda
23. Christian Zaiser - AUT - Grillini PBR Team

Niet Gefinished:
Regis Laconi - I - PSG-1 Kawasaki Corse
Ayrton Badovini - I - Team Pedercini Kawasaki
Sebastien Gimbert - F - Yamaha France Ipone GMT 94
Tom Sykes - GB - Rizla Suzuki
Tristan Palmer - GB - Lloyds British
Shuhei Aoyama - J - Alto Evolution Honda