WK Superbike Assen: glorie met een zwarte rand

Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5

Donderslagen bij heldere hemel

Voor de twaalfde keer in successie kwam het Superbike circus naar de drentse hei. Door vele motorsport- kenners veroordeeld tot een veredelde kermisattractie, maar de 36.000 liefhebbers die gisteren naar de races waren gekomen, wisten wel beter. Die racefans werden dan ook verwend met ongekend spannende wedstrijden, die niets onder toen aan wat de heren Gibernau en Rossi in de MotoGP laten zien. Helaas werden de zinderend spannende races overschaduwd door het tragische ongeval tijdens de eerste wedstrijd van de dag -de EK Superstock race-, waarbij de 20 jarige uit Rome afkomstige Italiaan Alessio Perilli om het leven kwam.

Terugloop
Met een onderling verschil van 8 punten tussen de nummer een en nummer vier voor aanvang van het weekend is het 2004 seizoen dan ook spannender dan ooit. Toch moest de organisatie met lede ogen toezien dat de massale bezoekersaantallen van de laatste jaren, waarbij telkens zo"n kleine 80.000 racefans de weg naar de Drentse hei wisten te vinden, dit jaar bij lange na niet werden gehaald. Totaal waren er gedurende het hele raceweekend 45.500 toeschouwers aanwezig.

Open Paddock
Het gratis toegankelijke Open Paddock op de donderdag (2 sept.), voorafgaand aan de trainingen van het WK Superbike van dit weekeinde, was wederom een groot succes. Voor de tweede keer werd dit georganiseerd en méér dan 3.300 racefans togen naar het rennerskwartier van het TT Circuit Assen, waar veel coureurs interviews gaven en handtekeningen en posters uitdeelden. Opmerkelijk, zeker als je bekijkt dat op vrijdag slechts 1700 mensen de training bezochten. Daarnaast werden de racefans ook nog eens verwend met drie races voor het NK kampioenschap. In de ONK 250cc wedstrijd wist Hans Smees op zijn Honda Patrick Lakerfeld op diens Yamaha nipt voor te blijven. Bij de ONK zijspannen ging de winst naar het van Gils duo, die met ruim 1 minuut voorsprong de achtervolgers voor wisten te blijven. In de NK classics ging de winst naar William de Ridder.

Tijdens de EK Superstock-race is in de 8e ronde de Italiaanse coureur Alessio Perilli ten val gekomen in de Ruskenhoek. Na deze valpartij kwamen rijder en machine weer op de baan terecht, waarbij Perilli niet meer ontweken kon worden door een achter hem rijdende coureur. De Superstock wedstrijd werd meteen afgevlagd en Perilli werd direct naar het ziekenhuis in Assen gebracht, waar hij aan zijn verwondingen overleed. Dit tragische nieuws werd bekend nadat de eerste superbike race was verreden. De wedstrijdleiding besloot onmiddelijk om, uit respect voor de overleden coureur, de podium ceremonie sober te houden. Champagne en bloemen maakten plaats voor een gevoel van diepe treurnis.