Zoeken

Verslag SBK Lausitz-Eurospeedway

Pagina 4

14 september 2005
Inhoudsopgave
Verslag SBK Lausitz-Eurospeedway
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4

De races

Superbikes race I: Drie op een rij voor Vermeulen. De eerste wedstrijd werd - nog voor er gestart was - uitgesteld. De ZX-10-R van Stefano Cruciani - uitkomend voor het PSG-1 team en vervanger van Chris Walker - was afgeslagen.

Stefano Cruciani, de veroorzaker van de uitgestelde start.
Bij de echte start was het hele veld goed weg, behalve..Lorenzo Lanzi. In zijn poging om als eerste de DEKRA-kurve in te gaan liet hij zijn Xerox Ducati zo wijd glijden dat insturen niet meer haalbaar was. Hierdoor moest hij rechtdoor - gelukkig voor hem kan dat op de Lausiztring/Eurospeedway - en kon hij verderop de baan weer op. Het veld werd aangevoerd door Troy Corser gevolgd door Vermeulen, Haga en Pitt. Lanzi kon bij de kop aansluiten, maar wist waarschijnlijk zelf ook wel dat er iets "in de lucht hing". Als een wilde ging hij tekeer - meerdere malen schuwde hij het betere kuip-aan-kuipwerk niet - om vooraan te komen. James Toseland, Yukio Kagayama, Frankie Chili en Karl Muggeridge volgen in eerste instantie goed. Bij het opkomen van het start/finish gedeelte - na de eerste ronde - gaat Lanzi nogal wijd en drijft naar de buiten waar de muur zich bevindt. Hij geeft echt alles. Inmiddels is het "Chriz" Vermeulen die de koppositie heeft overgenomen van Troy Corser. Als in de volgende ronde ook Corser wijdt gaat wordt hij gepasseerd door Haga. Vervolgens wurmt ook Lanzi zich middels een brutale actie langs Corser. In de derde ronde rijdt een teleurgestelde "Muggaz" zijn Winston-ten Kate Honda de box in met een verbrijzelde kuipruit, zijn race is snel voorbij. Lorenzo Lanzi vecht zich naar voren en neemt de tweede plaats in beslag door een inhaalactie op Haga. Inmiddels heeft de wedstrijdleiding besloten dat Lanzi voor zijn actie in de eerste bocht een "ride through" krijgt opgelegd. Dat gebeurd in de vijfde ronde. Om daarbij zo min mogelijk tijd te verliezen rijdt Lanzi voor wat "ie waard is en gaat daarbij in de zevende ronde Vermeulen voorbij. Op dat moment is de race ook voor Chili over, hij kan de Klaffi-Honda aan de kant zetten. Troy Corser ligt dan op een vierde plaats en dus "weer" niet op een podiumplek, maar met de wetenschap dat Lanzi naar binnen moet ligt daar natuurlijk nog een mogelijkheid. Toseland en Pitt hebben hun eigen gevecht als Lanzi in de tiende ronde zijn "ride through" ondergaat, onder aanmoediging van het team. Aan de kop is dan een gevecht onstaan tussen "Nitro Nori" en "Chriz" net als in Assen, met Troy op de derde plek. Toseland weet zich los te rijden van Pitt en Lanzi werkt zich door het veld en zit al snel weer in de top 10.
Chriz Vermeulen reed naar zijn derde overwinning op rij.
Door een "nasty moment" van Haga heeft Vermeulen een klein gaatje, maar het duurt niet lang of Haga zit weer aan het achterwiel van diezelfde Vermeulen. Het is in de twintigste ronde dat Vermeulen op het start/finish gedeelte druk zit te gebaren vanaf zijn Winston-ten Kate Honda. Het regent en in de éénentwintigste ronde wordt de rode vlag getoond waardoor deze eerste race weliswaar een overwinning opleverd voor Vermeulen, maar wel als een kaarsje uitgaat. Michael Schulten weet een twintigste plaats te behalen, teleurstellend na zijn goede trainingsresultaten. Ralf Waldmann finisht niet.
Het podium na race I.
Superbikes race II: Hoofdrol voor Lanzi. Bij de start van race twee is het Corser die goed weg is, Vermeulen start matig en ligt bij de eerste doorkomst op een zevende plek. Net na die eerste doorkomst is het Troy Corser die in de DEKRA-kurve - die een soort GT-bocht blijkt te zijn, maar dan aan het begin van een ronde - over het voorwiel onderuit gaat! De eerste keer dit seizoen en het lijkt erop dat Troy Corser de foutjes gaat maken waarvan hij heeft gezegd dat er maar één persoon van kan profiteren, Chris Vermeulen. Maar die heeft niet zo"n beste start en zou alles uit de kast moeten halen voor een goed resultaat.
Hier voert Troy Corser het veld nog aan, Vermeulen rukt op.
Lorenzo Lanzi hanteerd dezelfde tactiek als in race één, hij beukt zich naar voren. Raakt daarbij Muggeridge - die daar aardig van schrikt - en Haga, maar komt zo wel aan de leiding. Achter Lanzi, Muggaz en Haga vechten Pitt, Toseland en Vermeulen om de plaatsen vier, vijf en zes. Vermeulen weet zich gaandeweg naar voren te rijden en Troy Corser heeft zijn Alstare Corona Suzuki opgeraapt en probeert de schade - in punten - te beperken en rijdt dan al weer in de top 20. In de achtste ronde komt Haga op kop, maar het is Lanzi die zijn Xerox Ducati er direct weer langs steekt. In een krappe linker - waar even daarvoor Cardoso en Clementi eraf zijn gegaan, waarbij Cardoso geraakt werd door de schuivende Ducati van Clementi - ligt nog wat rotzooi en lijkt Lanzi van zijn Ducati te worden geworpen. Hij blijft echter in het zadel, maar hierdoor komt de top drie - Lanzi, Haga en Vermeulen - wel weer bij elkaar. Dan gaat James Toseland in de fout, maar komt wel weer terug op de baan in dertiende positie.
Lorenzo Lanzi en Noriyuki Haga vochten felle duels uit.
Lanzi rijdt zich dan iets los van Haga en Vermeulen. In de laatste ronde loopt die voorsprong iets terug en moet Haga afhaken. "Chriz" Vermeulen nadert Lanzi nog wel, maar komt op de eindstreep net te kort voor zijn vierde overwinning op rij. Lorenzo Lanzi wint zijn eerste superbike race en geeft zijn toch al fantastische weekend extra glans! Noriyuki Haga pakt de derde plaats en Yukio Kagayama de vierde. Troy Corser weet na een verbeten race toch nog een dertiende plek te behalen, hij verliest echter wel een behoorlijk aantal punten op Vermeulen. Zowel Schulten als Waldmann finishen niet in deze race zodat het weekend voor het Team Alpha Technik puntloos wordt afgesloten.
Lanzi wordt door Haga gedoopt voor zijn eerste overwinning.
Supersport: Geen Winston-ten Kate overwinning. Bij de start zijn het de Yamaha Motor Germany rijders Kevin Curtain en Broc Parkes die meteen goed weg zijn. Sébastien Charpentier start wat minder, maar zit al snel op plek drei..eh, drie. Robbin Harms - die ook al goed had getraind - had er zin in en zette al glijdend zijn Stiggy-Honda langs die van Stéphane Chambon! Ondertussen was Fabien Foret met een opmars bezig en stuurde zijn Team Megabike Honda op een hele mooie wijze rond. Curtain, Parkes en Charpentier rijden zich wat los van de rest, maar in de derde ronde gaat Charpentier met zijn Winston-ten Kate Honda onderuit. Een domper na het behalen van de titel in Assen, "but that"s racing". Het zijn dan de Yamaha Motor Germany mannen die allen op kop rijden, Foret en Harms vechten om plaats drie en vier, Fabrizio en Fujiwara om vijf en zes. Kevin Curtain rijdt scherpe rondetijden en rijdt zich los van Broc Parkes, Chambon weet aansluiting met Fabrizio en Fujiwara te krijgen. Robbin Harms is in z"n element en gaat tot tweemaal toe buitenom voorbij aan Foret! Na tien ronden is het feest over, het regent en de race wordt gestopt. Volgens Foret te laat want die is laaiend. Na de herstart is het dringen in de DEKRA-kurve, maar het hele veld komt er doorheen. Het is Parkes die de dans leidt met achter zich aan Curtain, Harms, Foret en Fujiwara. Na enkele ronden zijn het toch weer Parkes en Curtain die zich los rijden, het is duidelijk hun weekend.
Curtain en Parkes pakten de plaatsen 1 en 2.
Fabien Foret weet zijn woede om te zetten in prestaties want hij is ontketend. Als hij langs Fujiwara is pakt hij vervolgens - na een verbeten duel - ook Harms en zet koers naar het Yamaha duo. Diezelfde Harms zet eerst nogmaals glijdend zijn Honda langs die van Foret en gaat daarbij zo wijd dat hij er bijna afgaat. Drie ronden later gaat hij - in een poging de aansluiting te behouden - er alsnog af. Heel jammer want Robbin Harms reed een goede race.
Robbin Harms - op de Stiggy Honda - zag zijn sterke rijden onvoldoende beloond.
Foret weet zich langs Parkes te sturen en in de laatste ronde gaat hij ook nog voorbij aan Curtain. In de totaalstand - de twee delen werden opgeteld - wint hij echter niet. De overwinning gaat naat Kevin Curtain, zijn temgenoot Broc Parkes wordt tweede, Fabien Foret derde. Robbin Harms heeft zijn Stiggy Honda opgeraapt en weet toch als dertiende te finishen. Jarno Jansen reed een sterke race en pakte het laatste punt, Jarno v.d. Marel werd éénentwintigste.
Kevin Curtain viert zijn overwinning met Broc Parkes.
Volgende ronde: Imola, 2 oktober 2005.